e36 318tds - pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Andrzej87
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

e36 318tds - pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds

Post autor: Andrzej87 »

Witam

Przy demontażu pompy wtryskowej w 318tds okazał mi się taki widok:

Obrazek
Obrazek

Po drugiej stronie kółko nie jest pęknięte, w środku widać, że jest około 5 mm w stronę pompy, na zewnątrz doszło do podstawy kółka z zębami.

Tak wygląda to kółko w całości(zdjęcie przykładowe):

Obrazek

Można z tym jeździć czy wymienić?
pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Re: Pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds

Post autor: pietrek525 »

Jasne że można,do kiedy się całkiem nie rozleci.Ja bym wymienił na twoim miejscu.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

zmienić kółko nie patrzyć... pewnie ze 20pln kosztuje używka
Andrzej87
Bywalec

Kółko 25-30 zł używane, ale dobrać się do niego bez zdejmowania głowicy i miski to jest sztuka i tu leży problem. Gdyby było na wierzchu, to bym się nie zastanawiał.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

moim skromnym zdaniem nie da się go wyjąć bez zdjęcia głowicy, natomiast zdjęcie miski i przedniego dekla są konieczne :(
danielck
Bywalec
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: danielck »

Kółko zdejmie się po zdemontowaniu "tylko" dekla rozrządu nie trzeba wcale zrzucać ani głowicy ani miski. BTW w maju jak robiłem rozrząd miałem na tym kole identyczne pęknięcie, nie wymieniałem jeżdze do dziś i oby tak dalej.
Andrzej87
Bywalec

Miskę i głowicę trzeba zdjąć jeżeli przy zdejmowaniu dekla uszkodzi się ich uszczelki, dlatego o tym napisałem.

Rozmyślam czy nie jeździć z tym, bo kółko jest grube i długie, a pęknięcie jest tylko na jego części i kontrolować stan co jakiś czas.
danielck
Bywalec

Ja miałem takie samo pęknięcie ale tak jak piszesz koło jest grube więc wątpie, żeby uszkodzenie sie poszerzyło tym bardziej, że to nie jest koło na wale gdzie są jak wiadomo największe przeciążenia. A co do miski i głowicy to wiesz jak sie postarasz to zaoszczędzisz sobie pracy i nie będziesz ich zdejmował :)
Andrzej87
Bywalec

Możesz dać kilka wskazówek jak zrobić, żeby uszczelek głowicy i miski nie zniszczyć przy demontażu dekla?
danielck
Bywalec

Nic na pałe wszystko robić z czuciem :) przy montażu dałem jeszcze silikonu oczywiscie tego do wysokich temp i 5 tys ponad zrobiłem i żadnych złych objawów nie mam. Płyn czysty oleju nie przybywa temp w pionie :)Tylko cierpliwości dużo potrzeba na to wszystko. Aha i sprawdz trzy razy zanim będziesz probował zdjąć dekiel czy wszystkie śruby odkręciłeś bo jest ich dużo.
Andrzej87
Bywalec

Dzięki za rady. :D

Mam taką instrukcje: http://autopasjonat.pl/wymiana-rozrzadu ... -i-18-tds/
Dodałbyś coś jeszcze?
danielck
Bywalec

Używałem tej samej instrukcji głównie z racji tego, że nowe łańcuchy nie miały oczek cechowych i musiałem sam je znaleźć reszta na prawdę nie jest taka trudna jak się wydaje :) wyjmij chłodnice będziesz miał lepszy dostęp aha i jeszcze jedno być może już to wiesz ale powiem tak dla pewności żeby w razie co nerwów zaoszczędzić :) miejsce blokady wału jest w innym miejscu w 1.7 niż 2.5. Znajduje sie bardzo blisko rozrusznika i ja musiałem go zdemontować :evil: bo inaczej nie dalo rady tego zrobić a wyjąć rozrusznik to... jak ktoś wyjmował to wie :D
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: e36 318tds - pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds

Post autor: siudek »

Nowe koło zębate pompy OE w ASO to koszt 150zł detal (bez rabatów). Po co kupować używkę niewiadomego pochodzenia, wytartą bądź nie, zużytą bądź nie, z mikropęknięciem bądź nie za 50zł?

Poczekałbym do wymiany rozrządu i zrobił całość (kiedy był wymieniany, jaki przebieg?).

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Andrzej87
Bywalec

Witam

Z tym blokowaniem to czytałem, ale dzięki. :) Rozrząd nie wiem kiedy był wymieniany. Spytam się poprzedniego właściciela.
danielck
Bywalec

Lepiej otwórz i sam sprawdź nie wierz na słowo bo teoretycznie rozrządy na łańcuchu są bezobsługowe a wiadomo jak jest :)
Andrzej87
Bywalec

Jakie są wizualne i namacalne oznaki zużytego rozrządu oprócz luźnego łańcucha, wytartych kółek, poluzowanych oczek, wytartych ślizgów?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

danielck pisze:[...]teoretycznie rozrządy na łańcuchu są bezobsługowe a wiadomo jak jest :)
Teoretycznie? Ta teoria to chyba stworzona przez samych użytkowników i powtarzana z ust do ust, bo na pewno nie z teorii przedmiotu. Wystarczy w TIS sprawdzić co jaki przebieg producent zaleca kontrolę, a co ile wymianę łańcuszków rozrządu. To normalna, standardowo opisana procedura serwisowa i nie jest żadnym wymysłem mechaników.

No ale kto by tam się przejmował tym, co pisze producent w instrukcjach serwisowych, samemu można sobie ustalić. Taka sama sytuacja jak z zastosowaniem olejów silnikowych, dodatków do paliwa, rozgrzewaniem diesla, stosowaniem akumulatorów i wiele innych dziwnych mitów. Nie mam pojęcia skąd te powtarzane teorie się biorą, ale jeśli nie jesteśmy czegoś pewni to nie powtarzajmy tego, co "ktoś gdzieś słyszał bo mu ktoś mówił".

Wracając do konkretów - również sam bym po prostu uzbierał fundusze i wymienił rozrząd, przy okazji wymieniając to koło. Wrażenia z jazdy na nowym rozrządzie i dobrze ustawionej pompie bezcenne i naprawdę słychać jak i czuć sporą różnicę (zakładając, że większość rozrządów w m41/m51 to stare niewymieniane i rozciągnięte łańcuszki). Pytanie jedynie jedno - czy pasuje Ci ten silnik i chcesz nim jeździć dalej. Jeśli odpowiedź jest twierdząca, nie ma co się zastanawiać.

Pzdr.

Dodano:
Oprócz rozciągniętego łańcuszka górnego, reszty które wymieniłeś nie sprawdzisz bez rozbierania. Natomiast jest wiele innych oznak - rozbiegana dawka/kąt, głośna praca i kiepska kultura pracy, dzwonienie łańcuszków, brak mocy, znaczne naciągnięcie możliwości regulacyjnych. O wszystkim tym jak i o sposobach sprawdzania czy wymiany, kosztów i poradach możesz przeczytać na forum. Powodzenia i miłej lektury.
siudek siudkowski

Andrzej87
Bywalec

Dzięki siudek za pomoc.

Fundusze są tylko czy chce je wydać. Samochód kupiłem, żeby pojeździć póki nie wyremontuje swojej E36 330i Coupe po wypadku. :( Silnik jak się domyślasz pod względem osiągów, kultury pracy nie pasuje, ale pod względem spalania jest super i do tego kombi.

Dawka jest stała, ale kąt 3.00-3,61 na wolnych bez obciążenia na zagrzanym do 88 stopni silniku. Rozbiegany?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Andrzej87 pisze:Silnik jak się domyślasz pod względem osiągów, kultury pracy nie pasuje, ale pod względem spalania jest super i do tego kombi.
Jeśli chcesz go zostawić jako auto rodzinne lub auto na co dzień, to jak najbardziej bym w rozrząd zainwestował (pamiętaj, że jedna awaria silnika, pociąga drugą - zaraz okaże się, że przez przyśpieszony kąt pęknie głowica, problemy z chłodzeniem etc. i wtedy wywalisz ją na złom ze złości). Rozrząd, pompa wody, termostat, filtry, płyny, hamulce, przewody, wtryski, wyczyszczona odma, chłodnice, AGR, układ paliwowy - wtedy spokojna eksploatacja. W wygląd czy doposażanie nie musisz inwestować, bo to nie ten cel, ale te aspekty które wymieniłem są obowiązkowe dla bezproblemowego użytkowania. Jeśli oczywiście zamierzasz autem jeździć dłużej niż pół roku.
Andrzej87 pisze:Dawka jest stała, ale kąt 3.00-3,61 na wolnych bez obciążenia na zagrzanym do 88 stopni silniku. Rozbiegany?
Zapraszam do lektury:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6846

Pamiętaj, że wartość kąta wyprzedzenia wtrysku komputer ustala z 2 czujników, o czym również przeczytasz na forum.

Pzdr.
siudek siudkowski

Andrzej87
Bywalec

Buda jest w kiepskim stanie i to jest największy mankament, bo mechanicznie oprócz kółka rozrządu i być może reszty rozrządu jest OK.
Wiem o tym, że jedna pociąga drugą. Tymbardziej, że w połowie października mam trasę do Holandii i spowrotem.

Termostat i pompa wymienione przy okazji, wszystkie filtry, paski, olej w dyfrze, silniku i wspomaganiu, płyn hamulcowy, nowe tarcze z przodu, klocki z tyłu, nowe przelewy i nastawnik zmieniony i cz. temp. paliwa, wyczyszczony kolektor, EGR i odma, chłodnice wyczyszczę teraz, nowe sworznie krótkie, łączniki stabilizatora i amortyzatory z przodu, sprężyny z tyłu, uszczelniam pompę właśnie i zmieniam w niej rolki i sprężynki, rurki przy baku przedmuchane oraz inne pierdoły też porobiłem. Także o samochód dbam, ale jak na nisko budżetowe auto do wożenia d*** to się robi za dużo tego. Doposażyłem jedynie w tempomat. :)

Autem już jeżdżę prawie pół roku i na pewno jeszcze pół pojeżdżę i chyba je zostawię jak będzie dobrze służyć.

Czyli kąt jest rozbiegany?
Jaki błąd może wskazywać na uszkodzony wtrysk sterujący? Bo cz. obrotów to się domyślam.
ODPOWIEDZ