Lampka wtrysku to praktycznie wszystko związane z układem wtryskowym.
Nastawnik, wtrysk sterujący, czujnik prędkości obrotowej wału, potencjometr pedału gazu, brak synchronizacji pomiędzy impulsem z sterującego a czujnikiem prędkości obrotowej... tak na szybko mi do głowy przyszło.
e36 318tds - pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
-
Andrzej87
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
Re: e36 318tds - pęknięte kółko rozrządu pompy 1.7 tds
Mam kompa więc błędy mogę odczytać szczegółowo.
Udało się zdemontować dekiel bez uszkodzenia uszczelek miski i głowicy. Napinacz trzeba zmienić? Mocno napina.
Kółko na wale i od pompy zmienię, ale to na wałku dobrze wygląda. Jedna szyna napinająca jest w kiepskim stanie, druga jakby nowa, prowadnice jedna też OK, a druga albo była pęknięta wcześniej albo pękła przy demontażu dekla. Łańcuchy chyba nie są oryginalne, ale zmienię je na wszelki wypadek.
Udało się zdemontować dekiel bez uszkodzenia uszczelek miski i głowicy. Napinacz trzeba zmienić? Mocno napina.
Kółko na wale i od pompy zmienię, ale to na wałku dobrze wygląda. Jedna szyna napinająca jest w kiepskim stanie, druga jakby nowa, prowadnice jedna też OK, a druga albo była pęknięta wcześniej albo pękła przy demontażu dekla. Łańcuchy chyba nie są oryginalne, ale zmienię je na wszelki wypadek.
-
AndrzejM
- Bywalec
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Rocznik: 1997
Zmieniasz łańcuchy na nowe? Czy jakieś używki?
-
danielck
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Świętokrzyskie
Łańcuchy tylko i wyłącznie na nowe żadne używki.
-
Andrzej87
- Bywalec
Kupiłem nowe łańcuchy, napinacz, dwa kółka, dwie prowadnice i jedną płozę, bo druga była prawie jak nowa. Górny łańcuch był wyciągnięty około 0,5 cm, dolny nie był wyciągnięty(ktoś już go kiedyś zmieniał).
-
danielck
- Bywalec
Teraz wszystko porządnie ustawić złożyć dokładnie żeby śrubek nie zostało przypadkiem
i cieszyć się nowym rozrządem a różnica powinna być zauważalna 
-
Andrzej87
- Bywalec
Rozrząd ustawiłem, dekiel już założyłem, ale czy nie będzie ciekło to tego nikt nie wie. Zostało poskładać resztę, ustawić kąt, dawkę, odpowietrzyć układ chłodzenia i wspomagania i kupa innych rzeczy, bo przy okazji robiłem inne rzeczy.
-
danielck
- Bywalec
Spokojnie zrobisz bez pośpiechu tylko
Też się martwiłem czy będzie ciekło spod dekla ale na szczęście nic nie leci. Dałem silikonu i po ponad 5 tys sucho jest.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Jeśli nie masz jakichś wżerów czy uderzeń, to jak dobrze wytrzesz wszystko, przed składaniem metal ekstrakcyjną odtłuścisz, uszczelki nowe, odpowiednio dokręcone śruby w kolejności i momentem - żaden sylikon do niczego potrzebny nie jest. Nie było go oryginalnie, nie potrzeba też po naprawach.
Co do prowadnicy napinającej - widocznie ktoś ją zmieniał, bo te elementy zużywają się równomiernie. Górny łańcuch pół centymetra? Napinacz rzadko kiedy wymaga wymiany - tak jak z resztą jest już w niejednym temacie o rozrządzie napisane.
Pzdr.
Co do prowadnicy napinającej - widocznie ktoś ją zmieniał, bo te elementy zużywają się równomiernie. Górny łańcuch pół centymetra? Napinacz rzadko kiedy wymaga wymiany - tak jak z resztą jest już w niejednym temacie o rozrządzie napisane.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
Andrzej87
- Bywalec
Silikon dałem na łączenie trzech elementów. W TIS tak jest napisane i ma to sens. Też tak sądzę, że zmieniał, bo widzałem rozrząd nietykany, ale z 2,5 tds i był równo starty w miarę.
Tak górny. Dolny trzymał wymiar(porównałem oba do nowych). Dolny był wymieniany widocznie(był inny od górnego, kolor i brak napisów). Napinacz zmieniłem na wszelki wypadek.
Już powoli kończę. Została mi chłodnica, węże, wisco, termostat, intercooler, regulacja dawki i kątą, odpowietrzenie i założenie kolektora dolotowego i trochę pierdół.
Tak górny. Dolny trzymał wymiar(porównałem oba do nowych). Dolny był wymieniany widocznie(był inny od górnego, kolor i brak napisów). Napinacz zmieniłem na wszelki wypadek.
Już powoli kończę. Została mi chłodnica, węże, wisco, termostat, intercooler, regulacja dawki i kątą, odpowietrzenie i założenie kolektora dolotowego i trochę pierdół.
-
Andrzej87
- Bywalec
Witam
Przejechałem około 4 tysięcy i wszystko gra. Nie cieknie, nie ma oleju w wodzie ani wody w oleju.
Przejechałem około 4 tysięcy i wszystko gra. Nie cieknie, nie ma oleju w wodzie ani wody w oleju.