W końcu udało się kupić manetkę myślę że do mojego 318 tds 97r. będzie pasować manetka z 325 tds 98r. Zabrałem się do montażu bo opis jest tak dokładny i podłączyć dwa kabelki to żadna filozofia, ale wyszło na to że jestem ograniczony albo jakiś niedo....ny.
Wszystko poskładałem i tempo nie działa więc mam dla zupełnej pewności dwa pytania.
1. Napisałeś:
W złączu "X69" interesują nas dwa piny: 2 oraz 8. Pin 8 jest bankowo, pinu 2 może nie być, więc należy go dorobić:
i rozumiem że podłączamy pod pin 2 i z drugiej strony tj. ze strony "zakrętki" też mi wychodzi na pin 2 więc o co chodzi z tym pinem nr 8?
2.
Dalej, drugi, zółty kabel manetki tempomatu należy podłączyć do pinu 4 złącza "X73" (szara, 8 pinowa kostka):
Ja przylutowałem się do pinu po zdemontowaniu kostki tak, że to prawie wygląda na fabryczne, i nie ma obawy, że coś się zewrze:

który to pin 4? Jako ograniczonemu zaznacz proszę na zdjęciu w którą "dziurę" bo ja podłączyłem w to miejsce w które nie ma kabelka w kostce "wejściowej" a z drugiej strony odchodzi od kostki kabelek to jest chyba dziurka w drugim rzędzie a obok niej wchodzi kabelek, w rzędzie pod nią są podłączenia w rzędzie nad nią obie dziurki są puste. Prace wykonywałem około 17 więc już było niezbyt jasno i nie widziałem napisu z nr 4.
Przepraszam za język ale jestem tak wkur...ny że u wszystkich działa od razu a u mnie pojawiły się z d*** problemy, albo że jestem taki ciemniak że nie umiem podłączyć dwóch kabelków że sprawdzam jeszcze dla pewności takie szczegóły.
A dla pewności mam przyciski nad pedałami, i rozłączają dobrze przy naciśnięciu pedału.
No chyba że jest jeszcze jakiś myk o którym zapomniałem a powinienem zrobić??
Pozdro

niestety jej jakość nie wystarcza, żeby wykminić jakie są dokładne wartości rezystorów. Czy mógłbym prosić szanownych kolegów posiadających tempomat albo o wyjęcie na chwilę manetki i zrobienie dokładnego zdjęcia lub spisania kodów paskowych z rezystorów, bądź w przypadku posiadania miernika o podłączenie go do pinów manetki i zmierzenie oporu w każdym jej położeniu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.