e36 2,5 tds skrzynia biegów zawiesza się
Moderator: Moderatorzy
-
Seba007
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
e36 2,5 tds skrzynia biegów zawiesza się
Witam, mianowicie jak w temacie, mam problem z zawieszaniem się skrzyni biegów po wbiciu drugiego biegu, dodaje gazu po puszczeniu sprzęgła i nic, auto na 1-2 sec w ogóle nie idzie do przodu (obroty silnika też się w tym czasie nie podnoszą). Problem sporadycznie występuje na 3 biegu. Zawsze biegi zmieniałem przy około 2 tys obrotów, teraz, żeby mi ten problem aż tak często nie doskwierał, zmieniam na 2,5 tys obrotów, mimo to i tak są zawiechy. Proszę o poradę, szukałem na forum, ale nic nie znalazłem o moim problemie.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 7:54 przez Seba007, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Re: e36 2,5 tds skrzynia biegów zawiesza się
Napisałeś, że puszczasz sprzęgło, dajesz gaz, auto nie przyspiesza, a dalej w nawiasie "obroty silnika też się w tym czasie podnoszą". No to jak auto ma stałą prędkość, a obroty rosną, to sprzęgło się ślizga.
Chyba, że w nawiasie do "też" zapomniałeś dopisać "nie" (czyli dajesz gaz, a auto w ogóle nie reaguje: nie przyspiesza, obroty się nie zmieniają itd.), to wina leży gdzie indziej, nie w skrzyni biegów.
Sprecyzuj się proszę, bo troszkę niejasno się wyraziłeś
Chyba, że w nawiasie do "też" zapomniałeś dopisać "nie" (czyli dajesz gaz, a auto w ogóle nie reaguje: nie przyspiesza, obroty się nie zmieniają itd.), to wina leży gdzie indziej, nie w skrzyni biegów.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
Seba007
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Lubuskie
Re: e36 2,5 tds skrzynia biegów zawiesza się
Przepraszam, już poprawiłem:P, dodam jeszcze, że sprzęgło i koło dwumasowe wymieniane było 2 lata temu.wojtek_blekitny pisze:Napisałeś, że puszczasz sprzęgło, dajesz gaz, auto nie przyspiesza, a dalej w nawiasie "obroty silnika też się w tym czasie podnoszą". No to jak auto ma stałą prędkość, a obroty rosną, to sprzęgło się ślizga.