e39 Dziwny przycisk pod kierownica

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

patryk89
Świeżak
Świeżak
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podlaskie

e39 Dziwny przycisk pod kierownica

Post autor: patryk89 »

Witam,
chciałbym prosić Was o poradę, zaglądając do sterownika ECU w celu spisania numerów Chipów na podmianę zauważyłem, że w kable wpięty mam jakiś box (box jest pod filtrem kabinowym razem ze sterownikiem) a pod kierownica jakiś czerwony przycisk Obrazek
(zdjęcia box'u niestety nie mam), pytanie czy ten przycisk i ten box są ze sobą jakoś powiązane? Chciałbym wstawić Chip od Bagor'a i nie wiem czy nie będzie kolidować. Auto ma parametry w normie przyśpiesza i spala tak samo jak seria bez brawury do 2,5tys obr mułowaty.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lamere
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie
Kontakt:

Re: e39 Dziwny przycisk pod kierownica

Post autor: Lamere »

... a to nie jest czasem jakieś dodatkowe zabezpieczenie, takie odcięcie zapłonu, czy coś w tym stylu? No chyba, że masz podtlenek azotu włożony w bagażnik, a poprzedni właściciel starannie to przed Tobą ukrył :mrgreen:
Obrazek

Lamere - 525tdsA
patryk89
Świeżak
Świeżak

Podtlenku nie ma :D
Wg. VIN jest Instalacja alarmowa ale chyba to nie jest z tym powiązane, włącznik nie wygląda na oryginalny.

Szukałem na allegro wizualnie podobnych box'ów i znalazłem że tak samo wygląda sprzedawany na allegro " włącznik świec żarowych", czy te coś wpina się w wiązkę od sterownika?
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

patryk89 pisze:Podtlenku nie ma :D
Wg. VIN jest Instalacja alarmowa ale chyba to nie jest z tym powiązane, włącznik nie wygląda na oryginalny.

Szukałem na allegro wizualnie podobnych box'ów i znalazłem że tak samo wygląda sprzedawany na allegro " włącznik świec żarowych", czy te coś wpina się w wiązkę od sterownika?
tak, to jest chyba pradawny wspomagacz odpalania na cieplym silniku,poprostu rozlancza czujnik temperatury i sterownik mysli ze silnik zimny i sadzi wieksza dake na start,poczym puszcza guzik i komp widzi czujnik i dostosywuje prace pod temp.pradidlowa, i aktualna temp.silnika. I to tyle na allegro jest wiele opisow dzialania tego czegos. :wink:
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Pytanie jest proste: czy zapala się kontrolka grzania świec jak silnik jest rozgrzany (jak wciśniesz ów przycisk, bądź nie)?
Jeśli tak, to rzeczony box zmieniający sygnał wejściowy- temperatury do sterownika i tym samym ułatwiający rozruch na ciepło- rzecz szeroko omówiona na forum.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
patryk89
Świeżak
Świeżak

Ogólnie to nie wciskałem tego przycisku bo nie wiem do czego służy, zablokuje się coś albo inny czort :)
Co do grzania to na OBC pod licznikiem pojawia się napis(po podgrzaniu sygnał dżwiękowy) podgrzewania niezależnie czy zimny czy ciepły.
ODPOWIEDZ