RR m51 prawidlowy sterownik-podmiana sterownika.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

RR m51 prawidlowy sterownik-podmiana sterownika.

Post autor: taperson »

poniewaz moje RRu dalej pali jak dzikie, dawki i inne takie sa prawidlowe wedlug komputera podpinanego. dzis pojechałem do Chiniewicza w warszawie i nie mogl sie połączyć z komputerem swoim KTS'em.
tylko wykrywał system DDE 1.3.1 i brak możliwości komunikacji :cry: podobnież to wina aktualizacji oprogramowania kts.
a szkoda bo w tym zkladzie 3 inne RRy byly ustawiane i pala bardzo porządnie w okolicy 12L.
Znowu inny elektro dizlowiec stwierdził ze mial juz takie przypadki -ze komputery nie ykrywaly bledów a dzialy sie cuda z praca silnika i spalaniem, podsunął pomysł podmianki sterownika.
zastanawiam sie czy ja oby mam sterownik od 2,5tds a nie przypadkiem od 1,8 tds i czy jesli by tak bylo to on w ogule powinien pracowac?
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Re: M 51 prawidlowy sterownik-podmiana sterownika.

Post autor: @ctiv »

ja tez mialem loterie ze sterownikiem, najpierw kupilem od TDSa ale z manualna skrzynia, co powodowalo brak zmiany biegow i nie wkrecanie sie na obroty na bigu, nastepny sterownik ktory kupilem mial IMMO ale usunolem sam, i na tym sterowniku smigam, jednak nie dziala mi tempomat, a jak wchodze w INPE w wybor sterownika skrzyni automatycznej jest podany model sterownika ale obok napisane jest data filed, jednak lonczy sie z tym sterownikiem. jak pisalem smigam na tym sterowniku ale dalej szukam takiego ktory pracowal w aucie identycznym jak moje z takim samym wyposazeniem itp. jesli tak dobierzesz sterownik w ten sposob powinno byc dobrze.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

@ctiv pisze:ja tez mialem loterie ze sterownikiem, najpierw kupilem od TDSa ale z manualna skrzynia, co powodowalo brak zmiany biegow i nie wkrecanie sie na obroty na bigu, nastepny sterownik ktory kupilem mial IMMO ale usunolem sam, i na tym sterowniku smigam, jednak nie dziala mi tempomat, a jak wchodze w INPE w wybor sterownika skrzyni automatycznej jest podany model sterownika ale obok napisane jest data filed, jednak lonczy sie z tym sterownikiem. jak pisalem smigam na tym sterowniku ale dalej szukam takiego ktory pracowal w aucie identycznym jak moje z takim samym wyposazeniem itp. jesli tak dobierzesz sterownik w ten sposob powinno byc dobrze.
to co piszesz o problemach nie dizalajacych opcji wyposażenia świadczyło by jednak ze ten moj sterownik jest od mojego auta bo u mnie wszystkie te rzeczy działają,
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: @ctiv »

w takim razie przyczyny trzeba szukac gdzies indziej
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

teamat do smieci - sterwonik zweryfikowany jest ori od LR :)
Awatar użytkownika
pawlo1982
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna

Re: RR m51 prawidlowy sterownik-podmiana sterownika.

Post autor: pawlo1982 »

sterownik z bmw nie pasuje do RR ,są to modyfikowane sterowniki ..niestety :?
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

ponieważ walka trwa dalej i juz mi do glowy nie przychodzi to powstał plan podmianki sterownika. z dwóch nie znających sie nawzajem źródeł usłyszałem taki temat iz te sterowniki potrafią sie wysypać. Dodatkowo pisalem juz o wywalonej scieżce w moim sterowniku
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=7407

po polutowaniu tejze sciezki nic sie nie zmienilo.

a skoro sie to upaliło to gdizes w kompie musiało sie cos zjebać wiec pytanie teraz czy sam komp jesteśmy w stanie poddać diagnozie? np poza autem?
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

wczoraj sterownik zostal zamieniony na pewny z pewnego zródla (sprawdzony przetestowany itp)
mimo iz diagnoza jako tako juz padla na peknienta glowice/wywalone pierścienie to podmiana sterownika ma na celu wyeliminowanie ewentualnej usterki sterownika.
ODPOWIEDZ