E36 problem z podświetleniem deski i postojówkami
Moderator: Moderatorzy
-
reszczyk
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
E36 problem z podświetleniem deski i postojówkami
Witam! Od paru godzin siedze i szukam rozwiązania przypadłości mojej buni, ale znalazłem tylko częściowe rozwiązanie wiec zwracam sie do was... Ale do rzeczy. Spaliła mi się ostatnio żaróweczka o podświetlenia tablicy rej. No to kupiłem sobie diody (fajnie miało wyglądać...) Żarówki wymienione włączam światełka a tu mi bezpiecznik wywliło... Mówie ok... Jakieś zwarcie, albo jakieś dupne te dioty i zwacie robią... no to diody wypad i nowy bezpiecznik bez żadnych żarówek w podswietleniu tab... Pierwsze wrażenie ok... diody miały wine..., ale tu sie zaczyna niespodzianka... już wszysto poskładane i chce wracać do domku... wiec cyk cental, ostanie oko na bunie i tu moje zdźiwienie...
Prawe postojówki nadal sie palą i cała deska rozdzielcza... i tu moje pytanie o co tu chodzi? światała wyłączone oczywiście... Zrobiło sie póżno na grzebanie pod blokiem no to klema z aku wek i do domku... teraz siedze i tak dumam gdzie szukać przyczyny... Za wszelkie podpowiedzi z góry jestem wdzięczny... pozdrawiam i zapraszam do dyskusji...
- Paweł Markiewic
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Śląskie
Re: E36 problem z podświetleniem deski i postojówkami
Zacznij tam gdzie coś robiłeś. Takie usterki są bardzo cięzkie do wykrycia. Ja miałem taką sytuację w polo po wył. samochodu swieciła się deska - powód walnięty przekaźnik.
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
-
Spec_nS
- Świeżak

- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Małopolskie
sprawdzić czy nie ma zwarcia na klapie - przetartego przewodu przy oświetleniu tablicy zamontować w tablice normalne żarówki . Jak nie pomoże to sprawdzić f37, włącznik świateł jego kostkę i przewody do niej wchodzące . Jak zostawisz manetke kierunkowskazu włączona światła postojowe też świecą
.
-
humanlife
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Małopolskie
tak jak Spec_nS pisze sprawdz czy do klapy przewody wszystkie idą całe pod osłona w miejscu koło zawiasu klapy bagażnika. Częsta przypadłość a jak nie to to sprawdz czy na lampach czasem z przodu nie masz zwarcia masy z + i może dlatego świeci cały czas