[E34] Słabe wspomaganie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

no1knowme
Bywalec

[E34] Słabe wspomaganie

Post autor: no1knowme »

witam,

Od zakupu mam problem z siłą wspomagania. Mianowicie na wolnych obrotach kręcenie kierownicą jest prawie jak bez wspomagania, po lekkim dodaniu gazu już działa w miare fajnie, choć jedną ręką kręcić nie za bardzo można :wink: Denerwujące przez to są manewry na parkingu. Czy winna za to może być pompa czy przekładnia, chciałem zamówić sobie pompe używaną i w sobote założyć ale nie wiem czy nie wziąść odrazu też przekładni. Co o tym myślicie?
Pawełek
Bywalec

Post autor: PaweÅ‚ek »

Proponuję sprawdzić płyn w zbiorniczku a następnie zobaczyć czy pasek jest dobrze naciągnięty i czy się nie ślizga.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. Albert Einstein
no1knowme
Bywalec

niestety nie pomogłeś mi, takie podstawowe rzeczy sprawdziłem :wink: . Zresztą temat raczej nie aktualny bo załatwiłem używaną pompę i przekładnię.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

najprawdopodobnie pada pompa wspomagania miałem takie objawy w mercedesie sprinterze ... płyn miałem lecz wspomaganie było słabe jak dałem gazu to było w normie ale tak pojeździłem max 2 tygodnie i wspomaganie wysiadło na dobre...
no1knowme
Bywalec

wymieniłem pompę na używkę, jest dobrze. Leciutko chodzi. Zauważyłem że pod pompą wspomagania jest imbus, w tej którą wsadziłem był wkręcony. W mojej starej nie. Czy jest to jakaś regulacja ciśnienia? Może wystarczyło tylko wkręcić tą śrubę trochę tylko ....
kubiakk
Bywalec

Post autor: kubiakk »

Witam!mam troszkę podobne- lecz u mnie wspomaganie jest na wolnych obrotach i działa,lecz na kierownice przechodzą jakieś wibracje...jak dodam gazu jest ok...i teraz tak dowiedziałem się ze przyczyna możne być kolo 2 masowe,które daje za duże wibracja,ostatnio wysiadła mi już 2 pompa wody,wysunęło się łożysko.....wiec czeka mnie robota....możne ktoś się spotkał się z podobnymi objawami...?
MAJEN
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: MAJEN »

JA MAM PODOBNY PROBLEM ALE U MNIE NIE CHODZI PRAKTYCZNIE CHYBA ŻE DODAM GAZU I SKRĘCE W LEWO SŁYCHAĆ LEKKI PISK POMY I WSPOMKA PRZEZ JAKIŚ CZAS DZIAŁA ALE PUŻNIEJ ZNOWU PRZESTAJE POMURZCIE PROSZE...

[ Dodano: Sob Paź 10, 2009 6:39 pm ]
KUBIAKK WYMIENIAŁEM JUŻ POMPE WODY OBJAWY BYŁY PODOBNE JAK PRZY USZCZELCE POD GŁOWICA POWODZENIA ŻYCZE...

MODERACJA: 1. capslock 2. słownik poprawnej polszczyzny 3. co ma wspomaganie do pompy wody?
MAJEN
ODPOWIEDZ