Jak ustawić samemu zapłon.

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Jak ustawić samemu zapłon.

Post autor: ANDRU »

Więc jak w temacie powiedzcie mi czy wogóle jest taka możliwość by samemu lekko opużnić zapłon bo z tego co wiem mam na maxa przyspieszony.Silnik grzechocze a ja nie mam środków na pompiarzy:(
Wiec opiszcie co jest potrzebne,co i gdzie sie odkreca i co w króra strone sie kreci by opuznić lekko zapłon.
baron
Świeżak
Świeżak

Post autor: baron »

Jest dość prosty sposób, może niezbyt dokładny ale na próbę może być.
Luzujesz 3 śruby pompy, 2 są z przodu a 1 z tyłu pompy mocowana na metalowj blaszce, pod jedną z 2 śrub ( pod tą od strony silnika) wkładasz wiertło (chyba 4 mm) chyba od spodu śruby, jeśli wiertło ma luz lub jest go brak wówczas należy skorygować ustawienie pompy. Może brzmi to dość magicznie i troche druciarsko ale tak na początek wystarczy.
ANDRU
Bywalec

Tzn jak na razie nic z tego nie rozumiem bo wogole nie mam pojecia co i jak tam idzie bo nigdy sie pompie nie przygladalem ale mam nadzieje ze jak wsadze tam glowe to sie polapie oco kaman z tym Twoim opisem.
Musze troche opoznic zaplon bo strasznie klekocze a nie zalezy mi by byl jakos super dokladnie ustawiony.
Wiec dzieki ziom.

[ Dodano: Sro Paź 29, 2008 11:01 am ]
Hmmm.Generalnie jak patrzylem dzis to jakos nie moge zlokalizowac tych srubek:)
Mozesz mnie jakos na nie naprowadzic a moze masz jakis obrazek schematyczny mocowania pompy?

[ Dodano: Czw Paź 30, 2008 10:50 am ]
Ok znalazlem se schemaciki wiec juz wiem co i jak tylko powiedzcie mi jeszcze w ktora strone krcac pompa sie przyspiesza a w ktora opuznia zaplon?

Wiem ze to bylo juz walkowane ale szukam i nie moge znalesc.

[ Dodano: Czw Lis 06, 2008 3:55 pm ]
Dzieki baron za podpowiedz jak mniej wiecej to ustawic.Na tyle ile dalo sie zastosowac do Twoich wskazówek to sie zastosowalem i zobaczymy jak to bedzie sie teraz kulac.

Wielkie dzieki tez dla rexman-a ktory mnie juz po za forum krok po kroku pokierowal co i jak i udzielil waznych wskazowek.
Dzieki panowie i pozdro.
flash
Bywalec

Post autor: flash »

czy możesz przekazać mi wskazówki rexman-a ?
ANDRU
Bywalec

flash pisze:czy możesz przekazać mi wskazówki rexman-a ?
Generalnie udzielal mi rad tylu jak odrecic pompe i jak nia krecic a email od niego nawet juz nie mam wiec jesli masz jakiej pytania to poprostu do niego napisz.
Pozdro.
Awatar użytkownika
Akebono
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994

Post autor: Akebono »

Hej!

Zobacz , to :
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... aff030dc8d

Tak pozatym na oko lepiej nie ustawiać, potrzebny jest specjalny zegar wkręcany w pompe. Jest cała procedura dość skomplikowana, jak jesteś mechanikiem to pujdzie łatwiej, no i dobrze mieć kanał lub podnośnik. Ja zaufałem mojemu mechanikowi i nie żałuje.

Pozdrawiam.
ericson
Bywalec
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak ustawić samemu zapłon.

Post autor: ericson »

a moze lepij bylo udzielic tych rad nie przez email tylko na forum,skorzystali by inny a tak tylko zainteresowany,chyba ze to jakas tajemnica.
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Re: Jak ustawić samemu zapłon.

Post autor: Barman »

ale odgrzałeś kotleta z 2009r, co do ustawiania "kąta wtrysku" bo zapłon to w bęzynie.. to po faachowemu potrzebny jest zegar, metoda prób i błędów tez się da, cały zabieg polega na poluzowaniu pompy z śrub mocujących i pchnięciu jej na silnik lub na zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego, efektem takiego przesunięcia będzie głośniejsza lub cichcsz praca silnika , silnik będzie odpalał od strzała lub będzie potrzebował dłużej kręcić albo wcale nie odpali, auto będzie mułowate lub żwawe,, trzeba po prostu obserwować co się dzieje z autem jak przestawimy pompę (przesuniecie pompy o np 1 mmm jest bardzo odczuwalne) jak będa efekty na "NIE" to w drug a strone i tak az do skutku az właściciel będzie bmw będzie zadowolony, po każdym przesunięciu zaznaczyć położenie pompy bo się pogubicie
lub po prostu kupić zegar i zrobić to za pierwszym razem opcja najdroższa bo zegar chyba coś ko 500 zł lub jechać do pompiarza i nas w okolicy biorą za to 100-150 zł lub samemu ale to opocja dla cierpliwych.
JA ustawiłem na "ucho" czyli metoda prób i błedów i trafiłem idealnie auto nie klekocze mało pali odpala n a dotyk auto żwawe.
ODPOWIEDZ