325 tds nie odpala (rozwiazany - zapchane sitko)
Moderator: Moderatorzy
-
D3MON
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
325 tds nie odpala (rozwiazany - zapchane sitko)
Witam. Od jakiegos czasu jestem posiadaczem e36 325 tds jak dotad wszystko bylo ok do dzisiaj. Odpalilem zimny samochodzik bez problemu (zawsze 2 rary podgrzewam swiece). przejechalem kawalek i zgasilem, po pau minutach znowu odpalilem juz z trudem po czym przejechalem kilka metrow i zgasla.Probujac odpalic wyczerpalem akus. kumpel wzial m,nie na hol odpalila na chwile i zgasla pozniej juz nie odpalila. Dodam ze pompka w baku pracuje bo ja slychac. za filtrem zauwazylem powietrze w przewodzie, probowalem rozlaczyc krocce niestety jeden ulamalem. po pierwsze co moze byc przyczyna awari, po drugie jak wyciaga sie te krocce po wyciagnieciu zawleczek, po trzecie gdzie kupie taki krociec i za ile, po czwarte myslicie ze wymian filtra paliwa pomoze ? i czy podejdzie z omegi jak tak to ktorej?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, 13:39 przez D3MON, łącznie zmieniany 1 raz.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: 325 tds nie odpala
Jeżeli w przewodach jest powietrze, to prawdopodobnie to jest przyczyną. Rozłączanie króćców paliwa polega na wyszarpnięciu ich z obudowy filtra - ale często kończy się to złamaniem takowego. Dostępne są w ASO, dostępne są na szrotach, na allegro widywałem raczej kompletne mocowania filtrów. Generalnie w dość prosty sposób możesz sprawdzić czy to kwestia paliwa - zrób "test butelki" (opisany na forum, poszukaj) i będziesz wiedział czy to paliwo. Filtr, o ile nie zmieniałeś po zakupie (co powinieneś zrobić nie wnikając jaki on jest tak czy inaczej) powinieneś wymienić. Co do pasowalności tego z omegi - wiesz, masz BMW, a nie omegę, to raz, a dwa - ile kosztuje filtr? Warto jeszcze bardziej oszczędzać? A później jeśli coś się stanie z pompą to co?
Na początek ogarnij test butelki i daj znać co się dzieje, jak pomoże to szukaj nieszczelności w układzie paliwowym, a jak nie to daj znać, pomyślimy.
Na początek ogarnij test butelki i daj znać co się dzieje, jak pomoże to szukaj nieszczelności w układzie paliwowym, a jak nie to daj znać, pomyślimy.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
D3MON
- Świeżak

nie chodzi mi raczej o oszczednosci mam w domu trzy filtry do omegi 2.5 td 130 KM (brat fanatyk
) a z tego co wiem to beemka i omemega ma tds-y stayera ale mogesie mylic. Oczywisc ie jutro kupie filterek i bede sie bawil
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
no kurcze, co jak co, ale powietrze w przewodach doprowadzających paliwo- to było na forum tysiąc razy... powody, znam ale nie napiszę bo od tego jest wyszukiwarka, ale podpowiem że diesel na mieszance powietrza z powietrzem nie chce za bardzo pracować... ale powietrze paliwo daje radę. Także używamy wyszukiwarki i tyle... a nie jak w jednym z tematów... wszystko ok, zapłon-ok, dawka-ok, rozrząd-ok... nie pali... no cuda na kiju... i się okazuje, że kolega urwał kabel plusowy na pompę i auto nie pali... i kolejny temat śmieć na forum bez sprawdzenia podstawowych rzeczy... 
-
humanlife
- Bywalec
- Województwo: Małopolskie
tdbezs z tym kablem to dymisz do mnie ??
(wtedy przewody byly sprawdzane i bylo niby ok nie widac bylo pod oryginalna izolacja ze przewod nie jest w calosci)
A co do tych krućcy to nic na siłę. Jak wyjmiesz zawleczki to wtedy sprobuj śrubokrętem płaskim lekko podważyć ( są takie małe otwory i tam ) ja tak robiłem, a najlepiej jak wyjmiesz całą podstawę filtra na zewnątrz lepsze dojście a trzyma się tylko na 2 śrubkach
Dodatkowo sprawdz przewod od filtra do pompy wtryskowej czy przypadkiem przy pompie nie jest uszkodzony /dziurawy/
U mnie troche spraw w temacie bylo poruszanych i u Dominika4x4 tez dosyć świerze tematy więc głeboko w forum nie musisz szukać tak jak tdbezs mowi
A co do tych krućcy to nic na siłę. Jak wyjmiesz zawleczki to wtedy sprobuj śrubokrętem płaskim lekko podważyć ( są takie małe otwory i tam ) ja tak robiłem, a najlepiej jak wyjmiesz całą podstawę filtra na zewnątrz lepsze dojście a trzyma się tylko na 2 śrubkach
Dodatkowo sprawdz przewod od filtra do pompy wtryskowej czy przypadkiem przy pompie nie jest uszkodzony /dziurawy/
U mnie troche spraw w temacie bylo poruszanych i u Dominika4x4 tez dosyć świerze tematy więc głeboko w forum nie musisz szukać tak jak tdbezs mowi
-
D3MON
- Świeżak

dzieki wszystkim za pomoc. Problem rozwiazany, za wasza rada zrobilem tesy butelki wypadl ok, pozniej zakupilem krociec (30 zl uzywka,nowy z przewobem kosztuje 60 zl w intercarsie)filtr wymienilem na nowy MAN-a (40 zl w Focie). Po tych zabiegach proba i dalej to samo zabralem sie za pompke w baku i co sie okazalo sitko bylo zapchane,wyczyscilem ladnie odkrecilem filtr i przedmuchalem przewod troche syfu wylecialo, zamontowalem pompke zalalem 40l bo baku (wiecej nie wlazlo),troche meczenia rozrusznika i cale powietrze przepchalo. teraz pali na dotyk czy cieply czy zimny i pompki w baku prawie nie slychac (trzeba zrzucik kanape i przylozyc ucho bo inaczej nie da rady) praca silnika rowniutka na niskich i wysokich obrotach. Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc i ciesze sie ze mozna na was liczyc super forum
-
pitt49
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
Re: 325 tds nie odpala (rozwiazany)
Super, że udało się usunąć tobie awarię. Dodam od siebie bo nie uzyskałeś odpowiedzi, że z Omegi pasuje filtr o symbolu PP837 Filtrona. Wybór należy oczywiście od każdego indywidualnie. Jest o połowę tańszy. Pzdr.
-
humanlife
- Bywalec
- Województwo: Małopolskie
Re: 325 tds nie odpala (rozwiazany)
pitt49 nie tyle połowę tańszy jak i połowę mniejszy 
A fakt faktem ludzie tutaj na forum potrafią pomóc