[E34 525tds] problem z zegarami i obrotoierzem

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

kowal20061
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

[E34 525tds] problem z zegarami i obrotoierzem

Post autor: kowal20061 »

Witam, na wstępie chciałem się przywitać jako że jestem nowy na forum:)
Dziś stałem się posiadaczem e34 525 tds i mam problem ze wskaźnikami a mianowicie obrotomierz wskazuje zdecydowanie za duże obroty, na wolnych jest jakieś 1700 i tutaj pytanie czy różniły się czymś zegary z 2,5 tds i 2,5td ponieważ moje były wymieniane i widnieje na nich napis 5,2 td, a 2 problem jest we wskaźniku przebiegu który po odpaleniu wskazuje normalnie przebieg natomiast po jakichś 10 sekundach całkowicie się wyłącza, czy wymiana licznika rozwiąże te problemy czy szukać gdzieś głębiej?
I jeszcze jedno pytanie przy okazji:) czy komputer wyświetla wymianę oleju z powodu na przebieg? ponieważ zapaliła mi się informacja natomiast poziom jest w porządku.
Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
driverv8
zbanowany
zbanowany
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Re: [E34 525tds] problem z zegarami i obrotoierzem

Post autor: driverv8 »

z tymi licznikami w td-esach coś jest właśnie że jak założysz inny od tds to nie działa tak jak powinien ,sam zamieniałem kiedyś od innego i zegarki o temperatury o paliwa nie chodziły normalnie bo szły od razu do końca skali po włączeniu zapłonu
ale też tu jeden kolega podsunął mi że chyba tą zieloną kość pamięci co z tyłu licznika jest może trzeba mieć tą samą z oryginalnego licznika miałem to sprawdzić ale nie mam kiedy może sprawdź u siebie to się okaże
tak komputer zlicza kilometry i na tej zasadzie działa oilservice w liczniku zlicza ile zostało jeszcze km od ostatniej kasacji inspekcji do wymiany oleju ale stanu oleju to nie wyświetla od tego jest kontrolka ciśnienia oleju.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 23:56 przez driverv8, łącznie zmieniany 1 raz.
e21 1,8 mi 78r
e34 525 tds
e39 3,0d 240KM
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: [E34 525tds] problem z zegarami i obrotoierzem

Post autor: Jawor »

Wymiana oleju jest obliczana na podstawie przepalonej ropy/benzyny (taki algorytm), przejechane kilometry mają tu mało do rzeczy.

Składałem jeden sprawny komplet wskaźników z 2 różnych, ze swoich fabrycznych przełożyłem obrotomierz, wskaźnik poziomu paliwa i temperatury silnika i w końcu działa jak trzeba.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
ODPOWIEDZ