E36 TDS 318 Stukanie pod siedzeniem pasazera
Moderator: Moderatorzy
-
Jump3r
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
E36 TDS 318 Stukanie pod siedzeniem pasazera
Witam wszystkich, jestem nowym uzytkownikiem i posiadaczem Bmw 318 tds rok 97. Uporalem sie z wyciekiem turbiny(wymiana turbiny, przewody, uszczelki wydechu itp) a tu nagle wyskoczylo takie cos, mianowicie gdy odpale samochod chodzi on rowno na wolnych obrotach, zatem ruszam i jade ciagiem moze z 1km az do pierwszych swiatel. Gdy auto jest na luzie i stoi w miejscu z pod podwozia w okolicy prawej strony pasazera zaraz przy kierowcy dociera taki stuk jakby ktos od spodu "miotłą stukał" dzwiek i drgania mozna porownac do tego gdy gasi sie silnik( takie przyduszenie jakby) nie wiem jak to opisac. Po rozgrzaniu silnika do normalnej temperatury takie cos wgl nie wystepuje, moze pare razy na jakis czas. Dodam, ze te stuki sa w pewnych odstepach ale zawsze roznych. Czy moze to byc spowodowane zalaniem oleju minearalnego(zbyt gesty ??) czy poprostu cos innego. Prosze o wyrozumialosc i odpowiedz. Dziekuje
Ostatnio zmieniony 07 gru 2012, 21:24 przez Jump3r, łącznie zmieniany 1 raz.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: Stukanie pod siedzeniem pasazera BMW 318 TDS
1. Zapoznaj się z regulaminem, zwłaszcza z sekcją tytułowania tematów.
2. Zalewanie mineralnego oleju do tego silnika to proszenie się o kłopoty - zabijesz hydraulikę zaworową, zabijesz turbo. W najbardziej pesymistycznym scenariuszu zatrzesz silnik z powodu awarii pompy oleju. Radzę zmianę na minimum najlepszy klasowo 10W40, ale najlepiej 5W40.
3. Pukanie w podwozie to pewnie wynik jakości montażu elementów po wymianie turbo - żeby wymienić turbo trzeba zdemontować szereg elementów - osłony pod silnik i skrzynię, wydech w zasadzie w komplecie - od tego zacząłbym sprawdzanie - metodycznie krok po kroku. Auto na podnośnik albo na kanał i badać, oglądać - poproś jakiegoś kolegę niech wlezie pod wóz, a ty siedź w zamkniętym aucie i nasłuchuj - kolega szarpie za poszczególne elementy, i jak wyczaisz dźwięk zbliżony - masz winnego.
2. Zalewanie mineralnego oleju do tego silnika to proszenie się o kłopoty - zabijesz hydraulikę zaworową, zabijesz turbo. W najbardziej pesymistycznym scenariuszu zatrzesz silnik z powodu awarii pompy oleju. Radzę zmianę na minimum najlepszy klasowo 10W40, ale najlepiej 5W40.
3. Pukanie w podwozie to pewnie wynik jakości montażu elementów po wymianie turbo - żeby wymienić turbo trzeba zdemontować szereg elementów - osłony pod silnik i skrzynię, wydech w zasadzie w komplecie - od tego zacząłbym sprawdzanie - metodycznie krok po kroku. Auto na podnośnik albo na kanał i badać, oglądać - poproś jakiegoś kolegę niech wlezie pod wóz, a ty siedź w zamkniętym aucie i nasłuchuj - kolega szarpie za poszczególne elementy, i jak wyczaisz dźwięk zbliżony - masz winnego.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
Jump3r
- Świeżak

Re: Stukanie pod siedzeniem pasazera BMW 318 TDS
Auto było u mechanika, wiec poprosilem o wymiane oleju a z racji tego ze poprzedni wlasciciel nie pamietal co wlal dla bezpieczenstwa nalalem mineralny, az taki zły scenariusz ma byc ?? Przy wymianie turbo trzeba skrzynie demontowac ?? Wiem ze na pewno bylo robione cos z laczeniem ukladu wydechowego. Gdy silnik sie rozgrzeje stuki zdazaja sie rzadko i sa cichsze. Tak to nie widac jakis problemow ze skrzynia. Ktos moze jeszcze sie wypowie ??
- carl0s
- Moderator

Re: E36 TDS 318 Stukanie pod siedzeniem pasazera
Czytaj ze zrozumieniem... Gdzie jest napisane, że trzeba demontować skrzynię?
A olej, cóż, rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz, to nie jest polonez, tylko naprawdę wrażliwy na jakość obsługi silnik. Przewidziane do niego są oleje klasy 5w40.
A olej, cóż, rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz, to nie jest polonez, tylko naprawdę wrażliwy na jakość obsługi silnik. Przewidziane do niego są oleje klasy 5w40.
-
Jump3r
- Świeżak

Wiem, ale to moze byc zwiazane z tym stukaniem bo pod spodem jest skrzynia tam gdzie opisuje te stukanie prawda ??
- carl0s
- Moderator

Czegoś nie rozumiem. Po co doszukujesz się problemów od czapy? Zajmij się tym, co Ci podpowiedziałem, a jak to nic nie da to kop dalej. Skoro robione było turbo, i po tym się zaczęło pukanie, to tutaj szukaj przyczyny, a nie w zupełnie innym podzespole.
-
Jump3r
- Świeżak

No turbo było robione tylko do tego wszystkiego zmiana oleju, więc stąd moje pytanie. Sprawdzę jakoś na czasie, mam nadzieję, że to wydech.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
1. Co ma turbosprężarka do skrzyni biegów? Turbo jest przymocowane do silnika, nie do skrzyni.
2. Sprawdź dokładnie wydech i osłony, mocowania - najczęściej po prostu ktoś niedbale montuje i później coś stuka/dzwoni.
3. Przy skrzyni to raczej poduszki, ale tam nigdy nic nie stuka - już na pewno nie na luzie, co najwyżej przy zmianie biegów (w końcu od tego jest).
4. Co do oleju - poczytaj wątki traktujące o tym, dlaczego silnik w TDSie powinno się zalewać olejem, który przeznaczył dla niego producent i który jest zapisany w instrukcji auta. I możesz się zapytać Twojego mechanika czy turbodoładowany diesel z hydrauliczną regulacją luzów zaworowych powinien pracować na mineralnym oleju, jeśli tak to dlaczego.
Pzdr.
2. Sprawdź dokładnie wydech i osłony, mocowania - najczęściej po prostu ktoś niedbale montuje i później coś stuka/dzwoni.
3. Przy skrzyni to raczej poduszki, ale tam nigdy nic nie stuka - już na pewno nie na luzie, co najwyżej przy zmianie biegów (w końcu od tego jest).
4. Co do oleju - poczytaj wątki traktujące o tym, dlaczego silnik w TDSie powinno się zalewać olejem, który przeznaczył dla niego producent i który jest zapisany w instrukcji auta. I możesz się zapytać Twojego mechanika czy turbodoładowany diesel z hydrauliczną regulacją luzów zaworowych powinien pracować na mineralnym oleju, jeśli tak to dlaczego.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
globus_318tds
- Bywalec
Miałem podobny problem. w sumie mozna powiedzieć ze po wymianie silnika w e36 318 tds historia naszych aut jest całkiem podobna, wg mnie przynajmniej, u mnie pukanie pochodziło z wyrobionej gumy która wspiera rurę wydechową w kanale który idzie przez środek auta. gumka wielkości korka on mineralne, a łomot bardziej drażniący niż wizyta u dentysty.
nie wiem czy to fachowo wkleje ten link
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=18&fg=10
element nr 8, u mnie pomogło i mam święty spokój.
Pozdrawiam
nie wiem czy to fachowo wkleje ten link
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=18&fg=10
element nr 8, u mnie pomogło i mam święty spokój.
Pozdrawiam
-
Jump3r
- Świeżak

Dzięki bardzo za pomoc.
- heros
- Bywalec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
Podziękowałeś kolegom za pomoc. Tzn.,że ogarnąłeś temat z pukaniem? Jeśli tak to wypadało by napisać jaka była przyczyna ,lub definitywnie zamknąć temat.Pozdro.
- smuz
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
Witam
coś mnie niepokoi
wczoraj jak jechałem zmieniałem bieg z 3 na 4 usłyszałem huk pod lewarkiem biegów i cos zaczeło trzeć zatrzymalem auto zgasiłem i odpaliłem pojechalem dalej juz bez stuków itd.
dziś jadąc na z biegu 2 na trzy po pięciu sekundach było słykac puknięcie i znowu cos tarło pare sekund. potem z biegu 5 na 4 nie chciał wejść bieg.
skrzynia mi pada?
byłem na kanale luzów żadnych nie znalazłem.
koles mówi że mocowanie wału może padło.
coś mnie niepokoi
wczoraj jak jechałem zmieniałem bieg z 3 na 4 usłyszałem huk pod lewarkiem biegów i cos zaczeło trzeć zatrzymalem auto zgasiłem i odpaliłem pojechalem dalej juz bez stuków itd.
dziś jadąc na z biegu 2 na trzy po pięciu sekundach było słykac puknięcie i znowu cos tarło pare sekund. potem z biegu 5 na 4 nie chciał wejść bieg.
skrzynia mi pada?
byłem na kanale luzów żadnych nie znalazłem.
koles mówi że mocowanie wału może padło.
- carl0s
- Moderator

Mocowanie wału? Ale które, bo wał zamocowany jest zarówno do skrzyni, do podłogi auta jak i do dyfra. Ja raczej obstawiałbym coś ze sprzęgłem, nie wykluczam skrzyni, ale BMW robi je dość mocne i raczej rzadko się zdarza, że skrzynia pada. Jeżeli wał nie ma luzów, jeśli jego łącznik elastyczny jest OK, a podpora środkowa nie wydaje dziwnych dźwięków przy kręceniu wałem "na sucho" i jej gumowa część jest OK, to raczej kierowałbym się ku sprzęgłu. Tak czy inaczej skrzynia do zrzucenia w pesymistycznej wersji. Ale najpierw zdejmij osłony termiczne podwozia i sprawdź jak wał wygląda.
- smuz
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
a dwumas sie moze konczy?bo pare dni temu bylo slychac metaliczny dzwiek "jak kulka w puszcze sprayu" ale jak skulem lod z wahaczy przestalo. Wal ma luz przy skrzyni okolo 0,5cm niewiem czy tak powinno byc. Sprzeglo chodzi ladnie nie ciagnie. Teraz przejechalem 15km bez zadnych stukow. Za dwa miechy jade na germany i po powrocie mam remont robic ale czy wytrzyma. Jak sie uda wroce drugim tds na czesci.