bmw 34-podwójny szyberdach

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

nowik12512
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

bmw 34-podwójny szyberdach

Post autor: nowik12512 »

Witam mam pytanie odnośnie podwójnego szyberdachu.
W moim przypadku dach się zatarł gdy był otwarty i trzeba było go zamknąć na siłę żeby nie przeciekał, silniczki się nie wyłączyły i objechały się linki które są napędzane silniczkami i tutaj moje pytanie czy da się wymienić same te linki czy trzeba cały dach ? jak się da wymienić same linki, jaki jest ich koszt i jaki jest koszt całego dachu ?
z góry dziekuję.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: bmw 34-podwójny szyberdach

Post autor: carl0s »

Jeśli pozrywałeś linki, to szykuj się na wymianę całości - z tego względu, że prowadnice linek są zintegrowane z ramą szyberdachu, to raz, dwa, to fakt, że nie istnieje procedura naprawcza - nie ma możliwości zdemontowania i zamontowania nowych linek, mało tego, nie ma nowych linek jako części zamienne. Ogólnie można się pobawić w jakąś domorosłą rzeźbę, ale to raczej kłopot. Lepiej kupić sprawny w sensie działający szyber, rozebrać do gołej ramy, umyć porządnie prowadnice i linki czymś co wypłucze stare smary i cały brud, zakonserwować nowymi środkami typu smary silikonowe, poskładać i cieszyć się działającym szybrem.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
nowik12512
Bywalec

aha a wiesz może ile trzeba mniej więcej wyłożyć za taki dach ? i czy można ściągnąć tą podsufitke z tego dachu bez sciagania dachu ? chodzi mi o te dwie płyty od wnetrza auta , bo zaczol materia z nich opadać
nowik12512
Bywalec

okazało się zę slimaki nie sa objechane tylko cos z silniczkami . dowiedziałem się też ze do tyłu do nie dochodzi prad, czy są tam jakieś czujniki ?
ODPOWIEDZ