[E36] 1993 Czarny Pilocik od Immo

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
LukaszG23
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

[E36] 1993 Czarny Pilocik od Immo

Post autor: LukaszG23 »

Witam serdecznie jestem laikiem w tych sprawach więc jeżeli robie coś źle to proszę się nie denerwować.

Mam takie pytanie od 5 miesiecy jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e36 2.5TD koniec roku 1993. Aby odpalić samochód muszę najpierw przyłożyć taki pilocik do takiego czujnika chyba "Immo" wszystko jest dobrze tylko ciekawi mnie fakt czy to jest orginalne zabezpieczenie czy tez nie bo ten pilocik jest chyba nierozbieralny proszę o jakieś informacje na ten temat w linku podaje zdjęcie tego pilota http://chomikuj.pl/zofia271090/Galeria z góry wielkie dzięki za info.

Edit: Carl0s

Poprawiłem tytuł na zgodny z regulaminem. To, że jesteś laikiem, nie zwalnia Cię z przestrzegania reguł, czytania regulaminu i przede wszystkim logicznego myślenia.
laki7
Bywalec
Seria: E28
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: Czarny Pilocik od Immo E36 2.5TD 1993r

Post autor: laki7 »

Spokojnie, to nie jest orginalne imo. W warsztacie za 20-30zł zciągną ci to w 10 min.
Awatar użytkownika
LukaszG23
Świeżak
Świeżak

Re: [E36] 1993 Czarny Pilocik od Immo

to na jakiej zasadzie to działa jak to jest nierozbieralne to w środku nie ma żadnej baterii w tym pilocie. A może się orientujesz czy da sie samemu to ustrojstwo odłączyć
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Bo immobiliser nie działa na baterię, tzn jego pasywna część nie. A pasywną częścią jest transponder, czyli ogólnie mówiąc ten "czarny pilocik". To, do czego go przykładasz to antena odbiorcza - rozpoznaje ona sygnaturę transpondera i jeśli sygnatura się zgadza, to immo odblokowuje zapłon lub inne funkcje - w zależności gdzie został podpięty. Samemu można to oczywiście wyszarpać, ale trzeba mieć minimum wiedzy na temat immo - ty takowej nie posiadasz, więc raczej nie grzeb, bo unieruchomisz sobie wóz na dobre.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
LukaszG23
Świeżak
Świeżak

no nie mam nie mam :) dzieki wielkie za informacje. Jak dorwę trochę czasu to podjade do jakiegoś elektryka
ODPOWIEDZ