Kapitalny remont

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Adam_E34
Bywalec

Kapitalny remont

Post autor: Adam_E34 »

Zrobilem w swoim kapitalny remont calosc wyniosla mnie 7tys to duzo czy malo?? moim zdaniem duzo ale na fakturze mam wyszczegulnione co i za ile wiec...
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

dla mnie duzo :) nie wiem czy duzo za remont ale duzo pieniedzy.skoro masz wyszczegolnione to porownaj ceny z cenami za czesci w sklepach i bedziesz mial punkt odniesienia.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Adam_E34
Bywalec

no to tak moze sie innym tez przyda...
-naprawa bloku 2400zl (nowe tloki panewki szlif walu szlif cylindrow honowanie)
-naprawa glowicy 530( rozwiercenie kanalow wodnych, zrobienia jej na sportowa)
-filtr oleju 26
-olej 5w 40 220
-plyn chlodniczy 40zl
-popychacze hydrauliczne 650zl
-pierscienie 300zl
zimeringi walu 22
zimeringi walu 51
sruby glowicy 133
uszcz. kool. wydechowego 25
u.....kol. dolotowego35
pokrywy zaworow 46
uszczelka pod glowice 317 zl
uszczelka misy olejowej 54
pasek 45zl
alternator naprawa 183zl
rozrusznik 35 zl
reszta to robocizna
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

no musze przyznac ze robi wrazenie.teraz to taki rodzyneczek posluzy ci dlugo i namietnie - tylko dbaj o niego :)
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Adam_E34
Bywalec

dbam narazie delikatnie docieram za 700km wymiana filtrow oleju paliwa oczywiscie oleju sprawdzenie i mozna smigac a no i zregenerowalem pompe 1300zl
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Uważam,że nie dałeś dużo za ten remont. :wink:
W moim było honowanie bloku,ale szlifów nie trzeba było robić(żałuję,że tych kanałów nie rozwiercili) :sad:
Reszta części podobnie jak w Twoim było wymienione(aha, popychacze hydrauliczne miałem w stanie zadowalającym jeszcze).
Było to ponad 3 lata temu.Dałem ponad.3.5tys.zł.(z robocizną) :wink:
ajek
Bywalec

Remont silnika 525 tds

Post autor: ajek »

Dzis odbieram po kapitalnym remoncie ( Mazanek Disel Serwis) duzo mozna o tym powiedziec jeszcze nie testowałem, ale kłopotów bylo troche
mechanik ok dobrze robi ale zakrecony koszt remontu to 5500 zl czyli nie jest zle, ale panowie nie maja zby duzego pojecia o elektryce chyba, poniewaz ma uszkodzony pływak i jeden czujnik poziomu paliwa w baku tak ze zegar cały czas pokazuje stan paliwa 0 zaznaczam ze nie jest uszkodzony zegar od paliwa.

Jeen z jego mechanikow powiedział mi ze to zegar nie działa , no coż moze nie chcialo im sie tego robic.

pozatym wszystko zrobione na 5 tylko czas prawie miesiac im to zajeło .

wiec polecam ze wzgledu na cene ale nie polecam ze wzgledu na czas oczekiwania na usługe
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Województwo: Pomorskie

Post autor: TONY »

ajek,no to teraz przez pierwsze 3 tys to "jak z jajkiem" żadnego przeciągania,no i wymiana oleju co tysiąc.
Ale mam nadzieje że o tym to już Cie poinformuje fachowiec od licznika :lol:
Udanej zabawy..pozdrawiam
----------<<<ŚMIGŁO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
ajek
Bywalec

Remont silnika 525 tds - po remoncie

Panowie co za nieopisana przyjemnosć, dzis 6.15 rano wychodze wsiadam do buni przekrecam kluczyk swiece zagrzane 1/3 obrotu silnik pracuje równiutko bez zadyszki szarpania kopcenia poprostu bajka,

co najwazniejsze spalanie na 100km spadło do 6,4 l to mi sie podoba przy spokojnej jezdzie na baku 1000 km do przejechania

zal mi iskrzyc ten silniczek bo jak nowka ale kusi mnie by raz tak se ostro przycis i przetestowac teraz turbo :)

jednakze przyspiesza peknie lekutko gazu a autko myk i niema

warto bylo wydac 5500 zeby tak milo jezdzic

A teraz pozostaje jeszcze powalczyc w sadzie z bylym wlascicielem zeby pokrył koszt remontu, a w zamian skóra kseon nowe fele i oponki no i moze na cos jeszcze wystarczy
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec

co najwazniejsze spalanie na 100km spadło do 6,4 l to mi sie podoba przy spokojnej jezdzie na baku 1000 km do przejechania

Już zdążyłeś zrobić tyle km żeby obliczyć sobie spalanie? (na podstawie ponownie dolanego paliwa).Czy ten wniosek wyciągnąłeś na podstawie wskazań OBC ?
Aż nie chce mi się w to uwierzyć że można uzyskać taki wynik....Jeżeli potwierdzi Ci się to w codziennej eksploatacji,to będziesz posiadaczem chyba najbardziej ekonomicznego TDS-a w Polsce :razz: :razz:
ajek
Bywalec

Kapitalny remont

Obliczyc hahahahahahahahahah dolac paliwa hahahahha

wiesz ja niewiem jak ty jezdzisz ale przed remontem spalanie na 100 utrzymywało mi sie na poziomie 7,4 7,6 wiec jak teraz po remoncie zeszło o liter mniej to chyba jest to niezły wynik

co do 1000 km na baku to jest to pewnego rodzaju przenosnia ale tzeba miec troche ....... zeby sie domyslec

podejrzewam ze tobie pali jakies 9 - do 12 bo gdyby bylo inaczej nie zagladał bys na fora , a pewnie z autkiem tez nie najlepiej skoro interesujesz sie tematem

no coz pozdrawiam wszystkich ktorym tdsy pala 12 litrów, znam taki co pala i 8 do 8,5 ale oni nie oszczedzaja gazu

:)
aadriaano
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Podkarpackie

Post autor: aadriaano »

To jest nie możliwe żeby tds spalił 6,4l... O czym my tu rozmawiamy... Nie bądźmy dziećmi... Ludzie ten samochód musi swoje spalić... Osobiście spala mi w mieście 10L ON na trasie przy prędkościach 160km/h do 200km/h tez w granicach 9-10l...Przy spokojnej jeździe zejdę do 8 ale to tak delikatnie... I nie mam problemów z falowaniem obrotów silnik chodzi pięknie nie pływa odpala na ciepłym i zimnym... Mam przejechane 260tyś km... I niech mi nikt nie mówi że zejdzie do 6.4L bo się ośmiesza... TO jest mój 4tds i każdy palił w tych granicach co ten...
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec

"drogi ajku" :grin: :grin:
Istnieje dobrze znany wzór na obliczanie średniego spalania, ale mniemam że jest ci on obcy, gdyż zapewne ty posługujesz się innym, który wprowadza cie w taka euforię i utwierdza cię w tej nieprawdzie. Ale nie zdradzaj mi tego sposobu, ponieważ ja żyje realiami i spalanie mojego auta mieści się w granicach normy przypisywanej temu silnikowi. Kolego wydaj jeszcze 6 tys to zapewne spalanie spadnie ci do 5,4...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

A ja wierzę,że Ajkowi tyle pali bo jeden z naszych tedeesów swego czasu palił niewiele więcej niż jego. :cool:
Natomiast nasz drugi tadek palił ponad 8/100km i do dziś jest bez zmian. :wink:
Oczywiście "na trasie".
ajek
Bywalec

Kapitalny remont

Szanowny TONY

powiem tak iech kazdemu pali jak chce jak sie da to 1l na 100 niech pali ja wiem czym jezdze i jak jade nie bede sie z toba sprzeczał ze mi pali mniej a tobi wiecej i mniej sie nieda bo auto musi spalic, nie wazne ja jestem zdania ze chodzi dobrze i mało pali i to mnie cieszy,

zalałem bak do pełna skasowałem licznik i nie sugeruje sie komputerem wsadziłem do bagaznika karnister z 20 literkami i rozpoczynam jazde do bulu zobaczymy czy to co mowie sie potwierdzi a podejzewam ze tak, lecz moge byc w bledzie, jak bak stanie sie pusty bedzie wiadomo ile spalił na 100 km.

jednak dalej obstaje przy tym za 7 litrów nie przekroczy a na trasie 6,4 to max ale poczekajmy zobaczymy co w trawie piszczy

pozdrawiam wszystkie stacje paliw co maja duzo klientow z TDS-ami

:)
no1knowme
Bywalec

Post autor: no1knowme »

a z jakimi prędkościami w trasie jeździsz? bo jeśli do 110 to w 6,4 też się zmieszczę. Lepiej żebyś miał dobry akumulator jak wykończysz ropę do końca :wink:
ajek
Bywalec

Kapitalny remont

Max 120 -130 jestna dotarci wiec przykro by bylo go odrazu zarznoac a 5500zł piechota nie chodzi wiec powiem ze spalanie jast ajkie jest, zobaczymy jak pzesmigam ze 4 000 to wtedy bedzie mpozna juz spokojnie udezyc w pedał gazu
i zobaczymy ile połknie ale mysle ze wiecej jak 7 nie weznie choc moge sie mylic

pozdro
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Panowie panowie.
6,4 nawet dla TDS-a to wynik DO OSIAGNIECIA.
Ja jestem z tych, ktorzy potrafia liczyc spalanie zawsze jesli sie da pod korek i TEN SAM dystrybutor ;D (na shellu). Trasa na Chorwacje i powrot prawie 3000km srednie spalanie 7 litrów. 2 osoby, bagaz, predkosci troszke powyzej normy 140-150. Praktycznie na autostradzie ponizej 120 nigdy nie schodzilem. Wiec nie byla to szalencza jazda ani tez "emerycka". Dodam, ze w Cro na autostradzie w gorach czasami tak wialo prosto w nerki, ze auta mialy ciezko jechac a ekonomizer sie zamykal ;D
Wiec 6,5 litra przy jezdzie "emeryckiej" wlasnie 90-120 okolo NA TRASIE!!! bez szalenstw jest wynikiem do osiagniecia. W miescie nie ma takiej opcji, aby silnik 2,5 6 garów spalil tyle. Chyba, ze miastem nazywamy bujanie sie po nocy bez ruchu glownymi ulicami na cieplo na raz czy 2x 100km.
Dla mnie miasto to miasto sredniej wielkosci, jakies swiatla, skrzyzowania, dojazdy dom-praca, dom-sklep etc.

A co do kwoty za remont TDS 7000? Duzo za duzo. Rozrzad i turbo i trzeba dorzucic kolejne 3000. Wtedy bylby kpl. remont. Kiedys na allegro byl NOWY!!! TDS wlasnie chyba za 7-8 tys - nowy pokazowy.
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
ajek
Bywalec

Kapitalny remont - spalanie

Panowie wynik sie potwierdził - po remoncie silnika spalanie spadło,
Wczoraj po przejechaniu 780 km udalem sie na stacje by zatankowac, kazalem zalac do pełna i co mile zaskoczenie w baku bylo jeszcze 19 litrów paliwa a zalany prawie pod korek.

Wiec niech mi nikt nie mowi ze TDS 2,5 musi spalic 10 litrów bo nie uwierze,

Jesli ktos trafi dobrze to bedzie mu na miesci palil max 8 a na trasie bedzie sie wachal 6,2 do 6,5l na 100km

Taki mam wynik i z tego sie ciesze szkoda tylko ze trzeba bylo wydac 5,5tys na remoncik ale coż poprzedni wlasciciel lub wlasciciele zajechali taki wspanialy siilniczek który naprawde niewiele spala

pozdr, Ajek
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, 7:13 przez ajek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2002

Post autor: Pawik83 »

Adam_E34 pisze:6,4 nawet dla TDS-a to wynik DO OSIAGNIECIA.
dokładnie mi pali niecałe 6,8 /100 przy jezdzie do 120 km/h a miasto wiadomo 9-10 w zalezności od tego jakie "obuwie"
ODPOWIEDZ