Witam mam BMW e39 530d LIFT 2001r automat
ogólnie chciałbym zapytać o coś takiego
Od kiedy kupiłem samochód ( około październik 2012rok ) silnik dogrzewa Mi się dosyć szybko , tylko że do tej pierwszej kreski za niebieska , czyli jest to chyba 70stopni , jesli chodzi o PION to widziałem go tylko ze dwa albo 3 razy jak było powyżej zera i bujałem się dłuższy czas po mieście z zawrotna predkość do 40km/h....
Wczoraj naprzykład gdy na zewnątrz było -12 , przejechałem jakieś 15km ( niekonieczne trasa) , w kabine ogrzewało OK , oczywiscie na wskazniku ta pierwsze biała kreska czyli 70 jak mniemam...
A gdy po drodze wziołem znajomych i wyskoczyłem juz na trase ( sędziszów - rzeszów ) ciągłą jazda jakies 20-25km , ogrzewanie w kabicie na 22-23 stopnie , to temperatura na wskazniku niestety opadła jakies 3-4 mm czyli wróciła się prawie do niebieskiego ( po ponad pół godziny ciągłego działania silnika )
w powrotnej drodze juz było -15 , w kabinie tez grzane , a temp w trasie ciut ponad niebieskim na wskazniku , dopiero gdy sie zatrzymałem to temp znów wskoczyła na pierwsza kreske , czyli 70 ...... i tak te 70 Mnie przesladuje
od czego można by zacząć ? tak żeby nie wymieniać całego samochodu?