E30 324 D Zbuntowany centralny zamek :)

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E30 324 D Zbuntowany centralny zamek :)

Post autor: kubus81 »

Dzień dobry Państwu :) Jak już pewnie się zorientowaliście problem dotyczy zamka centralnego. Przewertowałem forum i nawet udało mi się znaleźć temat przedstawiający problem podobny do mojego, ale niestety nie było żadnej pointy. Nie został zakończony żadnym HAPPY (albo nie-happy) END'em, więc zmuszony jestem poprosić o pomoc.
Otóż któregoś pięknego dnia po naciśnięciu przycisku na pilocie samochód się nie otworzył. Alarm został wyłączony, a jakże, ale rygle w górę nie poszły. Musiałem więc użyć kluczyka. Generalnie sytuacja wygląda tak, że alarm uzbraja i rozbraja się normalnie, ale zamki ani drgną. Ani po użyciu pilota, ani kluczyka. Natomiast dziwny zgrzyt wydobywa się z centralki tej pod obudową lewego głośnika obok nóg kierowcy. Zarówno gdy naciskam przycisk pilota, jak i w momencie wciskania i wyjmowania rygielka w DRZWIACH KIEROWCY, (CZASEM PRZEDNIEGO PASAŻERA I CZĘSTO PRZY OTWIERANIU KLUCZYKIEM BAGAŻNIKA).
Odkręciłem klamkę maski, zdjąłem osłonę głośnika, sam głośnik również, wyjąłem centralkę (piękna, oryginalna :) ), była sucha. Moje pytanie brzmi: Orientujecie się czy przyczyną jest moduł centralki, czy raczej któryś siłownik w drzwiach? Zgrzyt z centralki to chyba przeskakujący przekaźnik, tyle wiem, natomiast byłbym niewymownie wdzięczny za jakąś podpowiedź czy raczej ściągać boczki w drzwiach, czy wyrzucić centralkę. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec
Seria: E34
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Województwo: Dolnośląskie

Re: E30 324 D Zbuntowany centralny zamek :)

Post autor: adasiek185 »

zdejmij tapicere z drzwi i zobacz czy silowniki pracuja bez oporow. Ale zanim, przejrzyj bezpieczniki i zobacz czy jakis kabelek sie nie zlamal/przetarl/urwal
kubus81
Bywalec

Same bezpieczniki sprawdziłem i wydają się być w porządku. Czyli myślisz, że nie centralka - OK, poszukam w takim razie gdzieś "po drodze". No tylko, żeby ta chol...rna zima się skończyła, bo trochę mnie ogranicza...
Dzięki za podpowiedź !!! :)
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec
Seria: E34
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: adasiek185 »

jesli centralka pyka to znak ze przelacza i zyje :) chyba ze popalone sciezki ma... Tez mozesz looknac
kubus81
Bywalec

Termin pierwszego podejścia to najbliższy czwartek, więc w okolicach tej daty pojawią się tu pierwsze konkluzje. Trzymajcie za mnie kciuki :)
Czwartek: No i d...pa blada :( Miałem pewne podejrzenia co do siłownika w tylnych prawych drzwiach. Ściągnąłem obicie drzwi, ale okazało się, że tylko śruba trzymająca siłownik była delikatnie poluzowana. Dokręciłem. Poza tym nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Więc jeszcze raz dostałem się do centralki (w nogach kierowcy), wyciągnąłem ją, rozebrałem i dokładnie obejrzałem. W środku wszystko idealnie. Żadnych napuchniętych kondensatorków, ścieżki perfekcyjne jakby układ wczoraj zjechał z linii produkcyjnej. Instalacja (również ta pod kierownicą) też nie budzi zastrzeżeń. Nic mi się nie udało ustalić. W najbliższych dniach zdejmę boczek z drzwi kierowcy. Jeśli tam niczego nie znajdę będę chyba skazany na tutejszych speców od zamków centralnych :( Aha, dwa dni temu centralka przestała wydawać jakiekolwiek dźwięki :/
kubus81
Bywalec

Nie mogę już edytować postu.
Jeszcze jedno pytanie: Czy to prawda, że centralka zamka centralnego dostaje sygnał/zasilanie z modułu alarmu???
kubus81
Bywalec

Nie wiem czy jeszcze ktoś śledzi ten wątek, ale wszem i wobec daję znak, że PROBLEM ROZWIĄZANY !!! :D Dziś udało mi się usunąć usterkę. Przyczyną niedziałającego centralnego zamka okazały się przewody, a konkretnie ich łączenie (spora biała kostka) między błotnikiem a drzwiami kierowcy. Kostka siedzi po stronie błotnika. Wymontowałem całą tę kostkę - jedną cześć na zewnątrz między drzwiami, a błotnikiem, a drugą od wewnątrz, za głośnikiem przy nogach kierowcy. Ta zewnętrzna część przyjmowała przez lata trochę deszczówki (nieszczelna guma) i przewody w niej umieszczone dostały piękny turkusowy kolor śniedzi. Do tego doszło trochę utleniania czyli rdzy, co w efekcie dało brak przewodnictwa elektrycznego. Niestety dwóch przewodów nie było sensu ratować, więc przy pomocy złączek (chłopak / dziewczynka) zrobiłem małe obejście. Dało radę przeciągnąć dosztukowane przewody przez spory otwór, który jest w obu częściach kostki. Resztę doczyściłem i wszystko hula! :) W pierwszej chwili zamarłem, bo jak wszystko podpiąłem, założyłem klemę i wcisnąłem pilota, to nic się nie ruszyło. Słychać było tylko przekaźniki centralki. Ale jak wcisnąłem rygielek w drzwiach kierowcy to wszystkie zamki zaskoczyły i wtedy z pilota też zadziałało. Jakież było moje szczęście :) ;)
Może komuś się przyda ta informacja.
Ogromne dzięki wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi ! :) Szerokości ! :)
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

Śledzi, śledzi :wink: Miło że już wszystko śmiga :D Dziwnym jest dla mnie jak ktoś upora się z problemem i zapomina się pochwalić efektami ... :evil:
Bo Możemy Więcej...Obrazek
kubus81
Bywalec

Też mnie to trochę irytuje... Ale najgorsze jest to, że przez tego typu praktyki ciężko jest coś konkretnego znaleźć na forum, bo temat jest, owszem, ale co z tego, skoro później są dziesiątki postów "Dołączę się do tematu, bo mam problem taki i taki...", natomiast nie ma rozwiązania tych problemów. A co za tym idzie większość zakładane są nowe tematy. No ale to już moderatorzy powinni zrobić porządek z takimi forumowiczami, którzy nie kończą jak zaczęli ;)
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

2X potwierdzam. Czystki na forum, nikomu nie potrzeba XX tysięcy userów z których 2% pisze, a reszta ma konto bo chciała coś sprawdzić i zapomniała o Nas :(
Bo Możemy Więcej...Obrazek
ODPOWIEDZ