325TDS zaświecająca się kontrolka wtrysku sterującego.

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Falc0n
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

325TDS zaświecająca się kontrolka wtrysku sterującego.

Post autor: Falc0n »

Po wymianie końcówkę odpaliłem auto wiadomo trochę poklepało zatrzepotało zanim się odpowietrzyło, trochę się unormował, no to mówię, jadę na próbę. Wszystko fajnie, czuć że mocy jest więcej, równo się zbiera, aż tu nagle patrze, zaświeciła się kontrolka wtryskiwacza sterującego. Objawów zero, po prostu się zaświeciła. Po zgaszeniu i odpaleniu auta spokój, pomyślałem że może po prostu mu coś odbiło. Ale po chwili to samo, zauważyłem że po przegarowaniu kontrolka się wyłącza. Mocy samochód nie traci. Zauważyłem jedynie, że ogólnie trzyma jakby trochę wyższe obroty. Co do sterującego mam pytanie, bo przylutowywałem kabelki, ponieważ się urwały. Czy może być problem przez to jeżeli przylutuję się kable odwrotnie, w sensie zamieni miejscami, bo nie wiem jak były a kolor ten sam.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: 325TDS zaświecająca się kontrolka wtrysku sterującego.

Post autor: gummiss11 »

Skoro kolor ten sam to nie ma problemu z zamianą przewodów. We wtryskiwaczu jest mikro styk który łączy te dwa przewody ze sobą i tym daje sygnał rozpoczęcia wtrysku :)
Sprawdź czy w filtrze paliwa niema wody, bo od tego też się zaświeca kontrolka wtrysku :)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Jak nie ma objawów z utratą mocy,to raczej woda w filtrze paliwa. Jak kolega gummiss11 napisał wcześniej.
Falc0n
Bywalec

Filtr jest nowy. Nie wiem, pojeżdże dopóki mi interfejs diag. nie przyjdzie.
Falc0n
Bywalec

INPA wskazuje ewidentnie na "Needle lift sensor" czyli związany z iglicą wtrysku. Wtrysk zaświeca się tylko przy zimnym silniku (na zimno nierówna praca, mimo ze pali "od strzała") lekka przegazowka i wtrysk gaśnie, przy czym zauważyłem jednak mały objaw. Tj. po zaświeceniu się kontrolki obroty nie schodzą praktycznie w dół, trzymają się koło 1100-1300 bo mniej więcej w takich zakresach lampka się świeci. Ma ktoś jakiś pomysł? Na ciepło autko mruczy aż miło.
ODPOWIEDZ