e36 - kodowanie centralnego

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

e36 - kodowanie centralnego

Post autor: clubGRANT »

Witam.
Ostatnio musiałem rozebrać tylne prawe drzwi w celu :
a) konserwacyjnym,
b) sprawdzenia zamka centralnego bo zauważyłem, iż nie zawsze się otwiera i zamyka razem z pozostałymi.
Dodam, że wcześniej nie było tego "cuda" zaprogramowanego - nawet nie wiedziałem jak i czy w ogóle się da, a tu po złożeniu całości okazuję się że po zamknięciu wszystkich drzwi i przekręceniu kluczyka na zapłon centralny zamyka wszystko.
Po ponownym przekręceniu kluczyka na "0" i odczekaniu kilku sekund centralny wszystko otwiera.
Mogę także otworzyć wcześniej klamką wewnętrzną.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: e36 - kodowanie centralnego

Post autor: siudek »

1. Poprawiłem tytuł tematu, pamiętaj proszę o zasadach.
2. Zwróć uwagę, czy przy zamykaniu wszystkie "bolce" w drzwiach zamykają się do końca. Fabryczny centralny zamknie się i zaraz otworzy, jeśli jakiś zamek jest nie zamknięty (np. jedne drzwi, klapa bagażnika etc.).

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec

Dzięki za poprawienie.
Tak bolce zawsze się chowały podczas zamykania z pilota czy z kluczyka, lecz pewnego razu zauważyłem w tylnych prawych drzwiach,iż się nie schował a więc się nie zamknęły, więc myślałem że to zamek padł, po rozebraniu i złożeniu bolec działa prawidłowo no i do tego ryglowanie na zapłonie wszystkiego.

Wie ktoś może jak nauczyć bez programowania np. otwieranie i zamykanie szyberdachu bo u mnie jak nacisnę otwieranie i puszczę przycisk to się szyber otwiera sam do pewnego momentu, a dalej ok. 5cm muszę przytrzymać przycisk, aby zamknąć to muszę trzymać cały czas.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

jakbyś przeczytał instrukcję obsługi, to wiedziałbyś, że to jest właśnie prawidłowe działanie szyberdachu. Otwiera się on do pozycji 1 - czyli do jazdy też z dużymi prędkościami, kolejne przyciśnięcie przycisku otwiera szyber do pozycji 2 - jazdy spacerowej - powyżej jakieś prędkości szyberdach otwarty całkowicie powoduje zaburzenia w opływie powietrza, co objawia się hałasem - dudnieniem. A co do zamykania to właśnie tak ma być - ma się on zamykać tylko z palca, nie automatycznie. Co do zamka centralnego, to bez kompa nie nauczysz zamka, że ma się nie zamykać sam.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec

No faktycznie kto nie czyta ten pyta no i tak tam pisze, ale co do centralnego to czarna magia bo nie kodowałem tego, a od 4 lat mam i tego nie było dopiero po rozebraniu drzwi i złożeniu tak mam :)
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Wystarczy, że jeden ze styczników w siłowniku zintegrowanym będzie niesprawny, i zamek nie będzie działał jak powinien - to nawet nie musiał być stycznik, mogła być sprawa typu gdzies styk do bani, albo wiązka kabli przerwana, a ułożyłeś ją inaczej i zadziałało jak powinno. Generalnie pobawię się chyba dzisiaj DIS na swojej, może coś wykminię, to dam znać jak to się robi.

Awatar użytkownika
przemek2509
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: przemek2509 »

Witam,
podepnę się żeby nie zakładać nowego tematu i nie robić bałaganu na forum. Czy jest jakiś sposób zaprogramowania pilota żeby domykał szyby i szyberdach ?
Mam e39 525tds 98r. fabryczny centralny zamek bez alarmu, kluczykiem mogę domykać szybki bez problemu czy z pilota też to jest możliwe? Dłuższe trzymanie przycisku zamykania nic nie daje. Możliwe że nie mam takiej opcji ?
Dzięki za jakieś wskazówki :roll:

edit:
Problem domykania rozwiązany, pomogło kodowanie kluczyków od nowa nie wiem jaki to ma związek ale ważne że działa ;)
natomiast teraz coś uszkodziło się w mechanizmie otwierania szyby ale to temat do poszukania albo nowego wątku :(
Awatar użytkownika
bzyku_2002
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1995

Post autor: bzyku_2002 »

carl0s pisze:Co do zamka centralnego, to bez kompa nie nauczysz zamka, że ma się nie zamykać sam.
Czyli bez kompa nic się nie wskóra??
U mnie najpierw zaczeły strajkować tylne prawe drzwi czyli centralny raz działał a raz nie a teraz dołączyły też tylne lewe i tył zachowuje się jak by niebyło tam centralnego zamka. Strasznie denerwująca sprawa :evil:
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

na dzieńdobry sprawdź krańcówki tylnych drzwi, bo to newralgiczny punkt, potem wiązka w złączach elastycznych między drzwiami a słupkami "B", a na końcu wykręć moduły zamków z drzwi - tam masz dwa lub trzy (w zależności od wersji) mikroswitche, które też lubią paść. Roboty trochę jest, komputer tutaj niewiele pomoże, to raczej żmudna elektryczna praca.

Awatar użytkownika
bzyku_2002
Bywalec

carl0s pisze:na dzieńdobry sprawdź krańcówki tylnych drzwi, bo to newralgiczny punkt, potem wiązka w złączach elastycznych między drzwiami a słupkami "B", a na końcu wykręć moduły zamków z drzwi
Rozkręciłem połączenia na słupkach (słupek-drzwi) popsikałem WD 40, ale to wszystko wyglądało jak nowe. Żadnej rdzy, żadnych zaśniedzeń ani niczego podobnego. Jednak prąd do siłownika nie dochodzi. Tylko nie sprawdzałem czy jest w połączeniu słupa z drzwiami. Jutro to sprawdzę i znowu tapicerka wek. Fack już tyle spinek połamałem, ale siła wyższa :cry:
Awatar użytkownika
bzyku_2002
Bywalec

A więc tak:

Dzisiaj wziąłem się za centralny zamek z tyłu. Roboty jest od chu... bynajmiej ja się zarobiłem, musiałem wyjąć tylne szyby żeby wyjąć zamki. Okazało się że w tzw. siłowniku plastik który za pomocą śruby plastikowej chodzi do przodu i do tyłu wyłączany jest przez krańcówkę. U mnie było tak że coś się zacinało i po prostu silniczek nie dokręcał do końca i wyłącznik krańcowy był cały czas wciśnięty. po rozebraniu i przesmarowaniu zaczęło działać i trwało to 5 min i znowu to samo :evil: :evil: :evil:

Teraz pytanie:
- dlaczego tak sie dzieje
- czy można to jakoś naprawić
- czy zamki przednie są takie same jak tylnie
??

edit:
Centralny wczoraj ożył i puki co działa :D
Ręce opadają why tak się dzieje??
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec

Witam, co do kodowania centralnego to doszedłem do tego iż przekręcam kluczyk w pozycję 1 i wciskam na pilocie centralnego zamknięcie i centralny zamyka auto, przekręcam na zero i po paru sekundach centralny otwiera wszystko, a więc da się bez kompa zakodować pewne opcję :)
ODPOWIEDZ