[e34] 524TD Problem z ladowaniem, szybami itp

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

ele_tronic
Świeżak
Świeżak

Post autor: ele_tronic »

Witam.
Mam wielki zimowy problem. Otoz gdy jest ujemna temperatura przed odpaleniem samochodu zapala sie to zielonekolko sygnalisujace mozliwosc rozruchu. Po odpaleniu jednak ono nie gasnie . Rownoczesnie nie dzialaja elektryczne szyby, podgrzewane siedzenia, wycieraczki tylko na najszybszym biegu , ale zatrzymuja sie gdzie chca i nie wracaja do dolnego polozenia. Najgorszy problem to ALTERNATOR ktory nie laduje akumulatora. Jade i niestety wraz ze swiatlami rozladowuje akumulator a potem nie moge odpalic.

Problem ustepuje jak sie auto porzadnie nagrzeje. Wtedy zielona lapka od rozrychu znika, zaczynaja dzialac szyby wycieraczki itp, akumulator znowu sie laduje.

Rzeczy ktore NIE dzialaja podczas tego problemu:
Wycieraczki(tylko na ostatnim biegu, zatrzymuja sie gdzie chca)
szyby elektryczne
podgrzewane siedzenia
ogrzewanie tylnej szyby
Nie laduje sie akumulator

Rzeczy ktore dzialaja:
Nawiew(choc slabiej dmucha)
Swiatla.

Pomozcie mi prosze z tym problemem bo juz rece mi puchna od noszenia akumulatora, a paliwo idzie jak woda bo go nie gasze,bo juz nie odpale.

Bmw e34 524TD 89r
Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Alternator do sprawdzenia i ew. regeneracji.
ele_tronic
Świeżak
Świeżak

wymieniałem juz szczotki regulator bez reakcji az wreszcie alternator i dalej to samo. jakies inne pomysly?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Należało by zmierzyć prąd ładowania,jeśli w normie to g**** akumulator,
jeśli nie, to należy sprawdzić czy auto nie pobiera prądu przy wyłączonych odbiornikach . Cudów nie ma,jeśli jesteś pewny akumulatora ,to cośik pobiera prąd na postoju albo jak kolega powyżej stwierdził, począwszy od łączenia klem z przewodami poprzez łączenia akumulatora z masą oraz masowanie silnika z karoserią, należy przynajmniej przejrzeć. O sprawności akumulatora może powiedzieć tylko taki przyrząd http://allegro.pl/show_item.php?item=918840810
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 19:36 przez Mamamuszi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

Moze byc jeszcze kwestia przewodow oraz styku. Nie dzialaja ci urzadzenia ktore potrzebuja duzo pradu. Sprawdz przewod laczacy akumulator z alternatorem oraz gniazda masowania.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
ele_tronic
Świeżak
Świeżak

prad ładowania jest normalny 14,7 akumulatory zmieniałem juz trzy i na kazdym to samo a co do stykow to watpie bo co to ma wspolnego z tym ze jak sie nagrzeje to działa wszystko normalnie prosze o jeszcze jakies pomysly. :(
Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995

Post autor: GRZES »

A no moze miec taki ze wraz ze wzrostem temperatury wszystko sie rozszeza itd. a co za tym idzie polepsza sie styk. Ja mialem taki przypadek w innym aucie takze sobie nie wyssalem tego z palca. Pozatym np. wewnatrz w kabinie masz "gniazdo masowe" skad jest brana masa do wszystkich instrumentow znajdujacych sie w srodku. W niektorych autach jest ona przymocowana nitem. Wraz z uplywajacym czasem nit sie luzuje i nie trzyma scisle a wtedy urzadzenia glupieja. Banalne ale prawdziwe. Ja tylko tobie podsuwam trop a nie gotowe rozwiazanie :wink: bowiem gniazd moze byc kilka w aucie tak w srodku jak i pod maska. Nie rozbieralem jeszcze e34 takze konkretniej niestety nie potrafie pomoc.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
ele_tronic
Świeżak
Świeżak

adwalem juz osobna mase i na karoserie i na silnik i nic dalej jest to samo ale wczoraj kiedy walczyłem nastepny dzien z nia zobiłem taka rzecz na prawie wyładowanym aku włączyłem zapłon zaczalem lekko pokac po wyswietlaczu nad pokretlami do ogrzewania i jakies przekazniki zaczely cos właczac itd poznij zaczalem naciskac przyciski i cos sie stalo bo kiedy przekreciłem zapłon kontrolki ledwo sie swieciły kiedy ponacisakałem nagle widac bylo po kontrolkach jak zaczely normalnie swiecic to znaczy ze te strowniki pobieraja bardzo duzo padu tylko na co i byc moze ze te sterowniki wlasnie moze pobieraja duzo pradu i dlatego nie działaja te odbiorniki i nie ładuje a kiedy sie nagrzeje rozłączaja cos i jest normalnie tylko nie wiem czy to jest dobra teza a jezeli tak to dlaczego ?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Ciekawość,cuda na kiju,zobacz czy czasem nie spiekł się styk przekażnika grzania świec żarowych,(czy nie grzeją non stop)
KamilG
Świeżak
Świeżak
Model: 524d/td
Rocznik: 1991

Re: [e34] 524TD Problem z ladowaniem, szybami itp

Post autor: KamilG »

u mnie ten sam problem do tego dochodzi świecąca kontrolka ładowania akumulatora do niedawna jeszcze mimo tego że się świeciła akumulator był ładowany ostatnio jednak się to wysypało wszystko i już nawet nie ładuje. Czy osoby mające ten sam problem mogą napisać jak sobie z nim poradziły??
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

To co opisujesz KamilG to przykład na kończące się szczotki w alternatorze. Możesz albo zakupić cały mostek prostowniczy ze szczotkami, albo pobawić się w ich wymianę jeśli posiadasz troszkę rozbudowane zdolności manualne, będzie dużo taniej, a efekt zadowalający ;)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
khmer
Bywalec
Seria: E60-61
Model: 530d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: khmer »

Jakie mostki prostownicze ze szczotkami polecacie?
ODPOWIEDZ