[E34]TDS odpala i gaśnie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

musznikov
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[E34]TDS odpala i gaśnie

Post autor: musznikov »

Witam serdecznie szanownych użytkowników BMW.Jestem posiadaczem e34 525TDS Touring.Wszystko było ok do wczoraj tzn....Wczoraj naprawiałem wiązkę w klapie bo miałem poprzecierane kable.Po całej naprawie byłem zadowolony z faktu ,że wszystko działa lecz mina mi zrzedła jak chciałem odpalić auto....Auto odpala na chwile po czym gaśnie i tak na okrągło.Nie mam pojęcia co się stało pompka w baku pracuje bo jak ściągnę przewód paliwowy po przekręceniu stacyjki płynie paliwo.Zauważyłem też że wycieraczki przednie pracują tylko na 3 biegu (najszybszym)Kończą się mi już pomału pomysły......
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: [E34]TDS odpala i gaśnie

Post autor: pikofm »

Wycieraczki na 3 biegu to coś z zasilaniem obwodu wycieraczek, tak jak by był przepalony bezpiecznik (chyba 24)
Masz zamontowany jakiś nieorg. alarm?
musznikov
Świeżak
Świeżak

http://www.youtube.com/watch?v=bJpVJA8I ... e=youtu.be tu jest filmik jak zachowuje się moje auto.Jak by chciało odpalić po czym zdycha.Sprawa wycieraczek załatwiona spalone były dwa bezpieczniki pod kanapą 7,5A,wymieniłem na nowe po czym znowu się spaliły.Uciąłem całą wiązkę w tylnej klapie bo to jest cały sprawca zamieszania i przestało palić te bezpieczniki.Nie próbowałem odpalać bo miałem już aku do d***.Dzisiaj pod wieczór spróbuje.Ogólnie myślę że jakiś przekaźnik albo sterownik silnika mógł się zjarać i dlatego tak się auto zachowuje.Alarm mam, poprzedni właściciel zamontował centralkę z pilota z jakąś wyjką.Teraz tak sobie myślę, że patrzałem na schematy i jeden z przepalonych bezpieczników był od wycieraczek a drugi zaraz obok od systemu zabezpieczeń(jest coś takiego) może to sprawca :?
musznikov
Świeżak
Świeżak

Problem rozwiązany Zdemontowałem wiązkę tak jak wspomniałem.Kupiłem kable o odpowiednich przekrojach i parę innych Elektro gratów do tego czteropak piwka i zabrałem się do pracy.Wiązkę przeciągnąłem podłączyłem i wszystko hula ,auto odpala i jest git .Dlatego przestroga ,że jak robić wiązkę to z głową bo przez małe spartaczenie sprawy można sobie takiej biedy narobić jak ja...pozdro
Kwass
Bywalec
Rocznik: 1992
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Kwass »

a tylna wycieraczka Ci nie wariowała??
bo mam podobny problem
musznikov
Świeżak
Świeżak

Przed zreperowaniem wogóle nie działała a jak pociągnąłem nowe kable wycieraczka chodzi rewelacyjnie i parkuje normalnie bo też słyszałem że są z tym problemy.
ODPOWIEDZ