E34 TDS Zgrzytanie w silniku
Moderator: Moderatorzy
-
gufi
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
E34 TDS Zgrzytanie w silniku
Witam, potrzebuję bardzo pilnie pomocy, ponieważ do piątku najpozniej potrzebuje samochodu.
Problem wygląda tak, jeździłem dzisiaj bmw, slyszalem dziwnych dźwiek od silnika, delikatny, ale taki drażniacy, jakby cos tarło. Ale jeździł normalnie. W końcu postał sobie z godzinę, odpalam, ruszam, a tu brak wspomagania, jakies zgrzyty pod maską, szczegolnie gdy dodam gazu trochę i obroty spadają, dźwiek dochodzi jakby z miedzy pokrywy zaworów a kolektorów dolotowych. Świecą sie kontrolki ładowania i oleju, temperatura w pionie, brak wspomagania kierownicy i hamulców. Nie wiedziałem co jest grane i musiałem zostawić samochód na mieście. Ktoś spotkał się z czymś takim? Bardzo proszę o pomoc.
Możliwe że rozwaliło pompę wody, mimo że temperatura byla w pionie gdy zerknąłem? Czy to coś poważniejszego?
Problem wygląda tak, jeździłem dzisiaj bmw, slyszalem dziwnych dźwiek od silnika, delikatny, ale taki drażniacy, jakby cos tarło. Ale jeździł normalnie. W końcu postał sobie z godzinę, odpalam, ruszam, a tu brak wspomagania, jakies zgrzyty pod maską, szczegolnie gdy dodam gazu trochę i obroty spadają, dźwiek dochodzi jakby z miedzy pokrywy zaworów a kolektorów dolotowych. Świecą sie kontrolki ładowania i oleju, temperatura w pionie, brak wspomagania kierownicy i hamulców. Nie wiedziałem co jest grane i musiałem zostawić samochód na mieście. Ktoś spotkał się z czymś takim? Bardzo proszę o pomoc.
Możliwe że rozwaliło pompę wody, mimo że temperatura byla w pionie gdy zerknąłem? Czy to coś poważniejszego?
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: E34 TDS Zgrzytanie w silniku
Prawdopodobnie poluzowała się śruba centralna wału i ścięło klin na wale od napędu pasków, a jak śruba luźna to i ciśnienia oleju nie ma.
Konieczna będzie wymiana klina(wpustu) i śruby centralnej na nową oryginalną.
Konieczna będzie wymiana klina(wpustu) i śruby centralnej na nową oryginalną.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
gufi
- Bywalec
A możliwe jest to że samo dokręcenie śruby wystarczy? Pamietasz jakim kluczem to dokręcę?
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Samo dokręcenie nie wystarczy, to klin ma przenosić moment obrotowy na koło, a nie śruba. Ona ma za zadanie utrzymać koło w miejscu, jeśli jest luźna to na klinie też jest luz i klin się wtedy ścina.... Być może samo dokręcenie pozwoli na kilka kilometrów jazdy, ale nie jest to rozwiązanie problemu. Klucz to chyba 22mm, ale nie jestem na 100%% pewien.
Bo Możemy Więcej...
-
gufi
- Bywalec
Zgadza się, śruba była luźna, chociaż wiem na czym stoję
W samochodzie mialem akurat malego francuza, dokręciłem i odpaliłem, przez kilka sekund było w miare okej, zgasłą kontrolka oleju, ładowania świeciła się dalej, ale moglbym i bez tego dojechać, jednak po paru sekundach doszła i kontrolka oleju, śruba poluzowała się ponownie.
Chyba podjadę tam z porządnym kluczem, zablokuję sobie koło, dokręcę porządnie i dojadę byle do domu, gdy będzie luźno na mieście, mam jakieś 4km drogi, a szkoda robić zamieszania i ryzykować z holowaniem takiej kolubryny. Bo wymienić tego na partyzanta na miejscu chyba się nie uda?
Wisko musiałym zdjąć na pewno, by mieć swobodny dostęp do koła pasowego. jednak nie wiem czy jest sens bawić się w to na miejscu?
Chyba podjadę tam z porządnym kluczem, zablokuję sobie koło, dokręcę porządnie i dojadę byle do domu, gdy będzie luźno na mieście, mam jakieś 4km drogi, a szkoda robić zamieszania i ryzykować z holowaniem takiej kolubryny. Bo wymienić tego na partyzanta na miejscu chyba się nie uda?
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Sznurek i ciągnij, 4km to jest nic.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
gufi
- Bywalec
Dobra, c*** wyszło z tego dokręcania... Za każdym razem się luzuje suka. Zamówiłem klina i śrubę w ASO, na rano ma być. Dobry klej mam, wieczorem kolega mnie ściągnie na kanał i będę działać sobie powoli. Wielkie dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję że nie będzie dodatkowych przygód przy wymianie i nie będę musiał się radzić 
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Kub sobie od razu uszczelniacz wału, chyba że jesteś ginekologiem.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Na klej tego nie wsadzaj, bo jak trafi potem odkręcić to będziesz z boschem biegał i odcinał nie wiadomo co
Wsadź nowego klina i po sprawie. Śruba się luzuje bo odkręcanie ma w stronę obrotów silnika
Jak będzie klin to wtedy żadne siły na nią nie będą działały żeby ja odkręcić to będzie dobrze trzymała wszystko w kupie
Tylko jeszcze zostaje kwestia DLACZEGO się zerwał klin.... Czy śruba była słabo dokręcona? Czy koło ma jakieś luzy....
Bo Możemy Więcej...
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
To się zawsze wkręca na kleju!!! Każde zakręcanie bez kleju prędzej czy później się rozkręci... sprawdzałem na własnej skórze i bez kleju ani rusz!!!
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Fabrycznie jest bez kleju, tylko zawsze trzeba dać nową śrubę i odpowiednio dokręcić tzn 100Nm + 150 stopni, co jest dość problematyczne.
Ostatnio wymieniałem u siebie uszczelniacz w RR i dałem nową śrubę + odpowiednie dokręcenie + klej i mam nadzieję że się nie odkręci.
Poprzedni silnik mi się przez starą śrubę rozleciał - koło rozrządu pękło na 3 części.

Ostatnio wymieniałem u siebie uszczelniacz w RR i dałem nową śrubę + odpowiednie dokręcenie + klej i mam nadzieję że się nie odkręci.
Poprzedni silnik mi się przez starą śrubę rozleciał - koło rozrządu pękło na 3 części.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
gufi
- Bywalec
Zrozumiałem co masz na myśli dopiero wtedy gdy próbowałem wymacać rowek pod klina palcemN2O pisze:Kub sobie od razu uszczelniacz wału, chyba że jesteś ginekologiem.
Skręcam na klej, kupiłem małe opakowanie kleju do śrub Loctite czy jak to sie zwie za 4 dyszki, także tak czy siak trzeba skorzystać, poza tym chcę mieć spokojniejszą głowę w przyszłości.
Dzięki też za podanie momentu dokręcenia, właśnie miałem tego szukać na necie, a tutaj jak na tacy dostałem
-
gufi
- Bywalec
Mam problem z wsadzeniem klina, skracałem, szlifowalem, kombinowalem, ale prze ten pierodlony simmering nie mogę go wsadzić, może ja jestem jakiś lewy.. Mam pytanie, czy ten uszczelniacz wału mogę kupić inny niz w oryginale był czy nie zda to egzaminu? Nie chce wykladać 80zł w ASO za głupi uszczelniacz, ta zabawa z klinem i tak wyszła drogo.
Kupiłem uszczelniacz Corteco za 55zł wygląda identycznie jak ten co był założony. Wygrzebałem stary uszczelniacz i zauważyłem czemu klin nie wchodził. Pół klina jest pod kołem rozrządu i blokuje nowy... Nie mam pojęcia jak to wyjąć w takim stanie jak jest, nie chce rozbierać pół silnika by wybić resztke jakiegoś zajebanego klina
Co radzicie w tej sytuacji? Może skrócę nowego klina o połowę i wsadzę w rowka? Duża siła działa na klin ze strony koła pasowego? Bo nie wiem czy ta połówka to wytrzyma.
Kupiłem uszczelniacz Corteco za 55zł wygląda identycznie jak ten co był założony. Wygrzebałem stary uszczelniacz i zauważyłem czemu klin nie wchodził. Pół klina jest pod kołem rozrządu i blokuje nowy... Nie mam pojęcia jak to wyjąć w takim stanie jak jest, nie chce rozbierać pół silnika by wybić resztke jakiegoś zajebanego klina
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Województwo: Łódzkie
Niestety-na klin działa duża siła ścinająca więc musisz wywalić tamtego i założyć CAŁEGO nowego. Tylko nie popsuj tego rowka pod klin,bo będzie lipa..

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
gufi
- Bywalec
A jakim sposobem to wyjąć? Uda się bez rozbierania rozrządu..?
- adasiek185
- Bywalec
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Dolnośląskie
jesli jest pod kolem rozrzadu to musisz go rozebrac
-
gufi
- Bywalec
Mam pytanie, czy jak poluzuję tę płozę od dolnego łańcucha to czy będzie na tyle luźny że zejdzie z zębów koła rozrządu na wale i będe mógł wyjąć samo małe koło zębate?
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
nie, dolna płoza jest tylko prowadząca, napinacz jest u góry...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Wpust jest czółenkowy, powinien wyjść przy pomocy magnesu. Czasem trzeba poruszać wałem, tak aby nie było nacisku na klin.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS