[E36] TDS Gubi moc
Moderator: Moderatorzy
-
idub
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
[E36] TDS Gubi moc
325TDS'96r przejechane na liczniku 300tyś (pewnie z 500tyś w rzeczywistości)
Silnik odpala bez najmniejszych problemów ciepły jak i zimny.
Pracuje normalnie bez stuków, szumów itd.
Podczas jazdy normalnie przyspiesza, zbiera się bez problemów, lecz gdy np jadę dłuższy czas za samochodem równomierną prędkością - wciskam gaz by wyprzedzić a samochód nie przyspiesza, nie ma mocy osiąga ledwo 80km/h. Wciskam sprzęgło czekam aż obroty spadną do wolnych, wciskam gaz puszczam sprzęgło i samochód strzela do przodu bez najmniejszych problemów. Tak działa bez problemowo do kolejnej jednostajnej jazdy.
Wymieniłem czujnik nadciśnienia, sprawdziłem drożność podciśnień, wymieniłem turbinę i nadal to samo.
Co dziwne, że gdy brakuje mocy i wciskam gaz do deski to samochód nie kopci w żadnym kolorze.
Czy ktoś miał taką przypadłość?
Silnik odpala bez najmniejszych problemów ciepły jak i zimny.
Pracuje normalnie bez stuków, szumów itd.
Podczas jazdy normalnie przyspiesza, zbiera się bez problemów, lecz gdy np jadę dłuższy czas za samochodem równomierną prędkością - wciskam gaz by wyprzedzić a samochód nie przyspiesza, nie ma mocy osiąga ledwo 80km/h. Wciskam sprzęgło czekam aż obroty spadną do wolnych, wciskam gaz puszczam sprzęgło i samochód strzela do przodu bez najmniejszych problemów. Tak działa bez problemowo do kolejnej jednostajnej jazdy.
Wymieniłem czujnik nadciśnienia, sprawdziłem drożność podciśnień, wymieniłem turbinę i nadal to samo.
Co dziwne, że gdy brakuje mocy i wciskam gaz do deski to samochód nie kopci w żadnym kolorze.
Czy ktoś miał taką przypadłość?
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2013, 13:21 przez idub, łącznie zmieniany 1 raz.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Re: TDS Gubi moc
tak , ja mam tak samo i do dziś nie wiem o co chodzi , więc będę śledził temat na bieżąco , ja na kompie nie mam błędów " inpa "
PS - popraw nazwę tematu bo nam wywalą posty do kosza i się nigdy nie dowiemy ocb.
PS - popraw nazwę tematu bo nam wywalą posty do kosza i się nigdy nie dowiemy ocb.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
-
idub
- Świeżak

- Kontakt:
Re: [E36] TDS Gubi moc
Jak widać. Nikt nie miał takiego problemu, lub nikt forum nie odwiedza.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
dzięki za info , a powiedz czy to uszkodzenie nastawnika polega na zabrudzeniu go samego w sobie , czy wytarciu, zatarciu jednego z elementów tegoż nastawnika ?tdbezs pisze:problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
-
marktds
- Świeżak

- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Zachodniopomorskie
Podłącze się pod temat bo mam podobne trochę objawy..w e39 tds mianowicie raz na kilkanaście przyspieszen przy 2000 obr zaczyna ciągnąć i ładnie idzie, niekiedy przy 2700 jakby go odetkało i idzie, ale przeważnie rozpędza się bezproblemowo jednak bardzo mułowato bez odczuwalnego przyrostu momentu jak jakiś niezbyt mocny benzyniak... kąt wtrysku ok., dawka paliwa 4.6, egr wydaje się być sprawny , przewód czujnika doładowania drożny, dolot szczelny, na ciepło przy odpalaniu kręci do 3 sekund , obroty stabilne nie falują , co to może być.....?
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
powiem tak: nie bardzo mnie interesowało co było w nastawniku uszkodzone, a już dość długo szukałem usterki- czujnik doładowania, czujnik położenia wału, ciśnienie doładowania, zapłon przestawiany 15 razy... a objaw był taki, że jedzie dodajesz gazu ostro on wchodzi na obroty... po czym zawiesza się, nie reaguje na gaz aż spadną obroty do biegu jałowego, potem znowu się dało jechać... zmieniłem nastawnik i jest git już ze 3 lata. A teraz chyba z e36 będę wysyłał do regeneracji 300pln, nie tak źle.. a co do tego e39... to takie zawiasy z mocą też mogą być kwestią nastawnika, natomiast dawka 4,6 jest moim zdaniem troszkę przyuboga, zwiększ dawkę do około 3,9-4 i autko powinno się żywiej zbierać, pozdro
-
marktds
- Świeżak

- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
Tylko czy nie zwiększy się wtedy znacząco spalanie? teraz pali mi średnio 7,2 l i mniej więcej pokrywa się z tym co wyświetla obc. Ale mówie nieraz auto jest żwawe , ale bardzo żadko jednak , przeważnie jest przymulone , po odpięciu przepływki to samo , może jednak coś z czujnikiem doładowania ...... bo wtedy kiedy jest moc to i ekonomizer mocniej się wychyla.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
zgadzam się całkowicie , ja mam ustawione 3,9 - 4 i autko całkiem lepiej śmiga , spalanie takie samo jak na 5 lub nawet 5,5 . Powiem więcej przy ustawieniach dawki na 4 jestem nawet przekonany że spala mi mniej bo nie muszę tak bardzo cisnąć gazu ,no ale ja mam jeszcze chipa od Bagoratdbezs pisze: natomiast dawka 4,6 jest moim zdaniem troszkę przyuboga, zwiększ dawkę do około 3,9-4 i autko powinno się żywiej zbierać, pozdro
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
Dodam jeszcze, ze jak dawka jest bardzo uboga to auto pa problemy z ruszaniem np spod świateł bez gazu, spalanie w takim aucie to około 10 litrów, to się nie ma co oszukiwać. Po ustawieniu prawidłowej dawki samochód ma lżej jeździć, nie ma problemu z ruszaniem, szybciej się rozpędza i z tych samochodów u których dawkę poprawiałem praktycznie zawsze spalanie spada... no chyba, że ktoś polubi ostrzejsze wkręcanie się silnika i będzie to często wykorzystywał
-
idub
- Świeżak

- Kontakt:
Coś mnie się wierzyć nie chce, że jest to wina nastawnika. Rozebrałem swój wczoraj i nie ma co w nim się popsuć. Gdyby to był rezystancyjny to bym zrozumiał, ale u mnie jest indukcyjny więc skoro cewka jest sprawna, rezystor też to pozostaje zabrudzenie. Mój nastawnik nie blokuje się w żadnym położeniu więc nie ma mowy o zabrudzeniu.tdbezs pisze:problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
Jakieś inne propozycje?
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
-
idub
- Świeżak

- Kontakt:
map sensor też już wymieniałem. Co do falowania wystarczy delikatnie ruszyć nastawnikiem.clubGRANT pisze:U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
idub pisze:map sensor też już wymieniałem. Co do falowania wystarczy delikatnie ruszyć nastawnikiem.clubGRANT pisze:U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
Dzięki kolego ale to zostawię dla serwisu bo poruszeniu nastawnika nie pomoże już a jedynie jego wymiana, którą zlecę odpowiedniemu warsztatowi.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
siema jak byś chciał to mogę Ci auto podłączyć pod ADS i lukniemy na dawkę, może faktycznie wystarczy ruszyć dawkę i po kłopocieclubGRANT pisze:idub pisze:map sensor też już wymieniałem. Co do falowania wystarczy delikatnie ruszyć nastawnikiem.clubGRANT pisze:U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
Dzięki kolego ale to zostawię dla serwisu bo poruszeniu nastawnika nie pomoże już a jedynie jego wymiana, którą zlecę odpowiedniemu warsztatowi.
po co bulić ostrą kase
-
Mandrake
- Świeżak

Mam bardzo podobny objaw co Idub, coraz częściej utrzymując stałą prędkość( najczęściej 100km/h 2000rpm) po wciśnięciu gazu baaardzo powoli przyśpiesza. Wskaźnik spalania ustawia się na 10L, brak dymu. Aby go odmulić muszę puścić gaz aby obroty spadły lub wcisnąć sprzęgło(nie zawsze działa), gdy nie muli wciska w fotel elegancko, na g-techu 9,7s do 100km/h. Błędów brak, nie dymi, odpala ciepły-zimny od strzała, nie falują obroty. Przyznam że to mój pierwszy diesel i nie za bardzo ogarniam, całe życie grzebałem w benzynach
Co warsztat to inna diagnoza a raczej zgadywanie
Jedni, że nastawnik (czyszczone nie pomogło), kolejny twierdzi obwinia zdychające turbo, kolejny sam nie wie itp... Już wszystkich w okolicy obskoczyłem i nie poradzili sobie. Obawiam się że pozostanie mi wymieniać po kolei i liczyć że trafię....... Więc jeżeli ktoś ma jakąś radę, jak można to zweryfikować bardzo chętnie wysłucham
-
idub
- Świeżak

- Kontakt:
To nie turbina - sprawdzałem.
Nie nastawnik - sprawdzałem.
Jeszcze kilka rzeczy sprawdzałem i stwierdziłem, że jeżdżę dopóki się nie zatrzyma.
Objaw nadal występuje. Przejechałem na tym objawie prawie 50tyś km i nadal jeżdżę
Nie nastawnik - sprawdzałem.
Jeszcze kilka rzeczy sprawdzałem i stwierdziłem, że jeżdżę dopóki się nie zatrzyma.
Objaw nadal występuje. Przejechałem na tym objawie prawie 50tyś km i nadal jeżdżę
-
Mandrake
- Świeżak

No właśnie
To samo doradza kumpel co nastawnik czyścił. Jeździć aż padnie, wtedy wiadomo...
- smuz
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
u mnie obroty lekko falują po nocnym postoju. ja miałem tak że po wyżej 140km/h nie było czym jechać ledwo się zbierał okazało się że spadł jeden przewód podcisnienia poprawiło się ale czasem jest słabszy przy dużej prędkości a czasem cisnie na 5 biegu czuć i widać jak się zbiera. odbicia ma