[E36] TDS Gubi moc

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

idub
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

[E36] TDS Gubi moc

Post autor: idub »

325TDS'96r przejechane na liczniku 300tyś (pewnie z 500tyś w rzeczywistości)

Silnik odpala bez najmniejszych problemów ciepły jak i zimny.
Pracuje normalnie bez stuków, szumów itd.
Podczas jazdy normalnie przyspiesza, zbiera się bez problemów, lecz gdy np jadę dłuższy czas za samochodem równomierną prędkością - wciskam gaz by wyprzedzić a samochód nie przyspiesza, nie ma mocy osiąga ledwo 80km/h. Wciskam sprzęgło czekam aż obroty spadną do wolnych, wciskam gaz puszczam sprzęgło i samochód strzela do przodu bez najmniejszych problemów. Tak działa bez problemowo do kolejnej jednostajnej jazdy.
Wymieniłem czujnik nadciśnienia, sprawdziłem drożność podciśnień, wymieniłem turbinę i nadal to samo.
Co dziwne, że gdy brakuje mocy i wciskam gaz do deski to samochód nie kopci w żadnym kolorze.
Czy ktoś miał taką przypadłość?
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2013, 13:21 przez idub, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: TDS Gubi moc

Post autor: patryk1981 »

tak , ja mam tak samo i do dziś nie wiem o co chodzi , więc będę śledził temat na bieżąco , ja na kompie nie mam błędów " inpa "

PS - popraw nazwę tematu bo nam wywalą posty do kosza i się nigdy nie dowiemy ocb. :mrgreen:
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

Re: [E36] TDS Gubi moc

i :)
idub
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Jak widać. Nikt nie miał takiego problemu, lub nikt forum nie odwiedza.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

tdbezs pisze:problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
dzięki za info , a powiedz czy to uszkodzenie nastawnika polega na zabrudzeniu go samego w sobie , czy wytarciu, zatarciu jednego z elementów tegoż nastawnika ?
marktds
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: marktds »

Podłącze się pod temat bo mam podobne trochę objawy..w e39 tds mianowicie raz na kilkanaście przyspieszen przy 2000 obr zaczyna ciągnąć i ładnie idzie, niekiedy przy 2700 jakby go odetkało i idzie, ale przeważnie rozpędza się bezproblemowo jednak bardzo mułowato bez odczuwalnego przyrostu momentu jak jakiś niezbyt mocny benzyniak... kąt wtrysku ok., dawka paliwa 4.6, egr wydaje się być sprawny , przewód czujnika doładowania drożny, dolot szczelny, na ciepło przy odpalaniu kręci do 3 sekund , obroty stabilne nie falują , co to może być.....?
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

powiem tak: nie bardzo mnie interesowało co było w nastawniku uszkodzone, a już dość długo szukałem usterki- czujnik doładowania, czujnik położenia wału, ciśnienie doładowania, zapłon przestawiany 15 razy... a objaw był taki, że jedzie dodajesz gazu ostro on wchodzi na obroty... po czym zawiesza się, nie reaguje na gaz aż spadną obroty do biegu jałowego, potem znowu się dało jechać... zmieniłem nastawnik i jest git już ze 3 lata. A teraz chyba z e36 będę wysyłał do regeneracji 300pln, nie tak źle.. a co do tego e39... to takie zawiasy z mocą też mogą być kwestią nastawnika, natomiast dawka 4,6 jest moim zdaniem troszkę przyuboga, zwiększ dawkę do około 3,9-4 i autko powinno się żywiej zbierać, pozdro
marktds
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997

Post autor: marktds »

Tylko czy nie zwiększy się wtedy znacząco spalanie? teraz pali mi średnio 7,2 l i mniej więcej pokrywa się z tym co wyświetla obc. Ale mówie nieraz auto jest żwawe , ale bardzo żadko jednak , przeważnie jest przymulone , po odpięciu przepływki to samo , może jednak coś z czujnikiem doładowania ...... bo wtedy kiedy jest moc to i ekonomizer mocniej się wychyla.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

tdbezs pisze: natomiast dawka 4,6 jest moim zdaniem troszkę przyuboga, zwiększ dawkę do około 3,9-4 i autko powinno się żywiej zbierać, pozdro
zgadzam się całkowicie , ja mam ustawione 3,9 - 4 i autko całkiem lepiej śmiga , spalanie takie samo jak na 5 lub nawet 5,5 . Powiem więcej przy ustawieniach dawki na 4 jestem nawet przekonany że spala mi mniej bo nie muszę tak bardzo cisnąć gazu ,no ale ja mam jeszcze chipa od Bagora :mrgreen:
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

Dodam jeszcze, ze jak dawka jest bardzo uboga to auto pa problemy z ruszaniem np spod świateł bez gazu, spalanie w takim aucie to około 10 litrów, to się nie ma co oszukiwać. Po ustawieniu prawidłowej dawki samochód ma lżej jeździć, nie ma problemu z ruszaniem, szybciej się rozpędza i z tych samochodów u których dawkę poprawiałem praktycznie zawsze spalanie spada... no chyba, że ktoś polubi ostrzejsze wkręcanie się silnika i będzie to często wykorzystywał
idub
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

tdbezs pisze:problem prozaiczny i typowy dla tdsa, uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej, po zmianie nastawnika na sprawny problem ustąpi, przerabiałem to w omedze.
Coś mnie się wierzyć nie chce, że jest to wina nastawnika. Rozebrałem swój wczoraj i nie ma co w nim się popsuć. Gdyby to był rezystancyjny to bym zrozumiał, ale u mnie jest indukcyjny więc skoro cewka jest sprawna, rezystor też to pozostaje zabrudzenie. Mój nastawnik nie blokuje się w żadnym położeniu więc nie ma mowy o zabrudzeniu.
Jakieś inne propozycje?
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998

Post autor: clubGRANT »

U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
idub
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

clubGRANT pisze:U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
map sensor też już wymieniałem. Co do falowania wystarczy delikatnie ruszyć nastawnikiem.
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998

Post autor: clubGRANT »

idub pisze:
clubGRANT pisze:U mnie gdy zaczął przymulać to wymieniłem map sensor i przepływkę i śmiga, teraz do wymiany nastawnik bo niekiedy na jałowym obroty lekko zafalują.
map sensor też już wymieniałem. Co do falowania wystarczy delikatnie ruszyć nastawnikiem.

Dzięki kolego ale to zostawię dla serwisu bo poruszeniu nastawnika nie pomoże już a jedynie jego wymiana, którą zlecę odpowiedniemu warsztatowi.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

clubGRANT pisze:
idub pisze:

Dzięki kolego ale to zostawię dla serwisu bo poruszeniu nastawnika nie pomoże już a jedynie jego wymiana, którą zlecę odpowiedniemu warsztatowi.
siema jak byś chciał to mogę Ci auto podłączyć pod ADS i lukniemy na dawkę, może faktycznie wystarczy ruszyć dawkę i po kłopocie :wink:
po co bulić ostrą kase :mrgreen: a nuż pomoże a nie zaszkodzi :D
Mandrake
Świeżak
Świeżak

Post autor: Mandrake »

Mam bardzo podobny objaw co Idub, coraz częściej utrzymując stałą prędkość( najczęściej 100km/h 2000rpm) po wciśnięciu gazu baaardzo powoli przyśpiesza. Wskaźnik spalania ustawia się na 10L, brak dymu. Aby go odmulić muszę puścić gaz aby obroty spadły lub wcisnąć sprzęgło(nie zawsze działa), gdy nie muli wciska w fotel elegancko, na g-techu 9,7s do 100km/h. Błędów brak, nie dymi, odpala ciepły-zimny od strzała, nie falują obroty. Przyznam że to mój pierwszy diesel i nie za bardzo ogarniam, całe życie grzebałem w benzynach :mrgreen: Co warsztat to inna diagnoza a raczej zgadywanie :evil: Jedni, że nastawnik (czyszczone nie pomogło), kolejny twierdzi obwinia zdychające turbo, kolejny sam nie wie itp... Już wszystkich w okolicy obskoczyłem i nie poradzili sobie. Obawiam się że pozostanie mi wymieniać po kolei i liczyć że trafię....... Więc jeżeli ktoś ma jakąś radę, jak można to zweryfikować bardzo chętnie wysłucham
idub
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

To nie turbina - sprawdzałem.
Nie nastawnik - sprawdzałem.
Jeszcze kilka rzeczy sprawdzałem i stwierdziłem, że jeżdżę dopóki się nie zatrzyma.
Objaw nadal występuje. Przejechałem na tym objawie prawie 50tyś km i nadal jeżdżę
Mandrake
Świeżak
Świeżak

Post autor: Mandrake »

No właśnie :| To samo doradza kumpel co nastawnik czyścił. Jeździć aż padnie, wtedy wiadomo...
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: smuz »

u mnie obroty lekko falują po nocnym postoju. ja miałem tak że po wyżej 140km/h nie było czym jechać ledwo się zbierał okazało się że spadł jeden przewód podcisnienia poprawiło się ale czasem jest słabszy przy dużej prędkości a czasem cisnie na 5 biegu czuć i widać jak się zbiera. odbicia ma :roll:
ODPOWIEDZ