[e36] Demontaż osprzętu silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Re: [e36] Demontaż osprzętu silnika

Post autor: Jezior »

N2O pisze:Ile dawkę ustawiłeś?
Dawka to 4.2 Zdjęcia błędu i wyjaśnienia poniżej. Co oznacza "SG" w opisie błędu?? Nie wiem czy dobrze rozumiem prawdopodobne przyczyny błędu- awaria DDE, problem z napędem pompy wtryskowej ( chodzi o rozrząd??), problem z przewodem idącym do pompy- czyli ta duża wtyczka wchodząca w nastawnik?? To już ostatnia rzecz która mi nie daje spokoju w moim tdsie i chciałbym się jej pozbyć...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Najpierw sprawdź czy czasem oczko na kablu od elektrozaworu nie odpada.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec

N2O pisze:Najpierw sprawdź czy czasem oczko na kablu od elektrozaworu nie odpada.
:shock: Całkiem mądrze, jak mi tak te obroty lecą to nie reaguje na dodanie gazu :!: Jutro sprawdzę i napiszę czy pomogło.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec

TDS pełen niespodzianek. Spadając z obrotów jak opisywałem wyżej i trzęsąc budą rzeczywiście odcina paliwo. Napięcie na zaworku odcinającym w tym momencie zanika. Rozebrałem więc wszystko po kolei na przebiegu kabla od pompy do kompa:) Poprzedni właściciel twierdził że auto ma chipa zmienionego, i owszem ma ale nie chipa tylko chip-boxa, niestety na stronie producenta już ich nie oferują, napisałem maila może mi odpiszą ile ten box daje..... Natomiast na całym przebiegu kabla nie ma żadnej przerwy. Nigdzie nie jest przetarty, zniszczony, połączenie z oczkiem jest idealne. Myślicie że mogę sobie tego chipboxa bezkarnie odłączyć:)?? Czy może on być przyczyną odcinania paliwa???

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ