po wymianie uszczelki górnej pokrywy nastawnika nie zapala

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

kapral0105
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

po wymianie uszczelki górnej pokrywy nastawnika nie zapala

Post autor: kapral0105 »

Witam ;)

To mój pierwszy post na forum mam nadzieje ze wytlumacze to jakos sensownie

BMW E36 2.5TD 93'

od jakiegos czasu wyciekala mi ropa z górnej i dolnej czesci nastawnika, a gdy jezdzilem strasznie szarpalo przy obrotach od 1000 do 2000 obrotów. Wiec kupilem dwie uszczelki nastawnika pompy wtryskowej. Poczytalem czy da rade to zrobic bez podpiecia pod komputer. Wyczytalem w necie ze przy wymianie uszczelki pod pokrywa nastawnika nie ma zadnej filozofii, ale z ta druga byl by problem, wiec wymienilem tylko ta ktora znajdowala sie pod pokrywa. Teraz auto nie chce mi zapalic, nawet nie pyrknie rozrusznik kreci, ale paliwo chyba nie dociera tam gdzie powinno.

Nie wiem co mogłem zepsuć przy wymianie :P

Odkreciłem 2 koncówki wtrysków pózniej dwa krótkie węzyki (przy wtryskach) Zdemontowałem kolektor wraz z kostka która była wpięta do niego, wężyk od podciśnienia no i całą resztę która szla do pokrywy nastawnika. Jedyne które mogło się psujnąć to cienki wężyk idący od spodu kolektora do boku obudowy filtra powietrza (przy demontażu pęk on przy samej końcówce tuż pod kolektorem) skleiłem pęknięcie szarą nie zawodną taśmą :)

Proszę o pomoc, może przychodzi wam coś do głowy :)
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Mazowieckie

Re: po wymianie uszczelki górnej pokrywy nastawnika nie zapa

Post autor: mack »

Może nastawnik się przesunął i zmieniła się dawka odkręcałeś wszystkie śruby? popróbuj przesunąć nastawnik w któraś strone ( przód / tył ) i sprawdzaj powinno odpalić nawet na złej dawce (oczywiście wszystko w granicach rozsądku ;) )
kapral0105
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1993
Województwo: Pomorskie

Post autor: kapral0105 »

odkręciłem 4 śruby pokrywy nastawnika po czym zdjąłem pokrywę wyciągnąłem starą uszczelkę i usunąłem silikon. Może faktycznie przy odkręcaniu lub dokręcaniu w miejscu od spodu nastawnika mogł się cały przesunąć, gdyż jak już wspominałem tej uszczelki z pod spodu nastawnika nie wymieniałem a już czas najwyższy był by to zrobić, bo wcześniejszy właściciel na silikon doszczelnił.

Więc mówisz w przód i w tył
Moze uda sie cos z tym zrobic. jutro rano wstane i bede walczyc.
Gdzies w poludnie napisze czy miałeś racje. Bede dobrej mysli.
Jakby cos jeszcze wpadlo Ci do głowy daj znac bede zagladal na forum.

Dzieki Mack ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mack »

a wpada ;) to ze jak uszczelniasz to wszystko bo uszczelnisz jedno zacznie ciec drugie i tylko dokładasz sobie roboty a komplet uszczelek w boschu kosztuje nie więcej jak 50 zł do e34 płaciłem 30 zł więc to nie majątek i nie trzeba do tego wyciągać pompy da się to zrobić na samochodzie ;) . aaAAA! no i tak będziesz musiał podpiąć się pod kompa bo wątpię byś ustawił prawidłową dawkę w ciemno auto może jeździć normalnie ale albo będzie dożo palić albo będzie zamulone albo jeszcze coś innego ;) . A tak na przyszłość to warto zaznaczyć na korpusie pompy położenie nastawnika żeby choć orientacyjnie ustawić dawke ;) ( uruchomic auto ) ;)
ODPOWIEDZ