E36 318 TDS awaria silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kozak
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

E36 318 TDS awaria silnika

Post autor: kozak »

Witam wszystkich.
Miałem nieciekawą przygodę w czasie podróźy na święta. Ale od początku. Auto użytkuję od ponad roku i przejechałem nim w tym czasie 35k km. Poza wymianami płynów ustrojowych i filtrów nic przy nim nie robiłem. Ostatnio nowe świeczki bo słabo palił. Po wymianie wróciło do normy. Na liczniku 260k km. Choć pewnie zafałszowany. Jednak stan samochodu jest dobry i nie stresowałem się przebiegiem. Wybrałem się na święta do rodziny na wschodnie rubieże. Cała podròż to 600 km, gdzieś tak na 570 km podczas zmiany biegu...trach! Coś zagrzechotało z przodu. Silnik stracił moc, zgasiłem auto i zjazd na pobocze. Potem holowanie do mechanika i diagnoza, która jest ostateczna. Po zdjęciu czapy okazało się, że urwaŁ się zawór na drugim cylindrze i zrobił tam okropną bubę :( nie wdając się w szczegóły silnik niestety do wymiany.a teraz moje pytanie co się mogło stać, że skończylo się tak kiepsko. Moglem temu jakoś zapobiec czy mialem zwyczajnie pecha? Natomiast druga sprawa to jak szukac silnika, możecie coś poradzić? Moźe ma ktoś na sprzedaż lub wie gdzie szukać. Wiem, że jest allegro ale mam średnie zaufanie do rzeczy tam sprzedawanych. Moze zapytam też czy w ogole robić to auto czy sprzedać uszkodzone?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: E36 318 TDS awaria silnika

Post autor: carl0s »

Raczej zwykły pech, którego Ci naprawdę współczuję. Co do silnika - ja bym nie ryzykował zakupu "na odległość" - silnik trzeba posłuchać, odpalić, jeśli można to się przejechać... Można użyć allegro jako wyszukiwarki silnika, ale pod warunkiem, że dasz radę do niego dotrzeć.

Z drugiej strony - czemu nie robić tego, co masz? Nowy tlok, głowica, rozrząd i w cenie zdrowej jednostki używanej masz swój silnik zrobiony na lalę.
Jeśli rozważasz natomiast sprzedaż - cóż, to też jakieś wyjście, ale raczej ja osobiście traktowałbym jako ostateczne, bo silniki używane nie są drogie.
P.S.
Pakuj 2.5 tds, pełno rozbitych albo skorodowanych na allegro, więc zakup i przekładka może wyjść taniej niż remont Twojego, natomiast zdrowe 2.5 sprawi, że zakochasz się w aucie od nowa ;)
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
kozak
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Dolnośląskie

Re: E36 318 TDS awaria silnika

Post autor: kozak »

Trochę jestem przygnębiony tą sytuacją, bo w jednej chwili trach i z fajnego auta masz kupę problemu, lub kupę złomu. Po świętach ustalimy z mechaniorem co dalej. Myślałem o 2,5 ale czy pasuje do niego caly osprzet z małego, tzn. Pompa, turbo itd. Nie wiem jak to ogarnę bo do roboty trzeba wracac a mieszkam tak daleko od miejsca gdzie zepsuł się mój tadek:) święta są i trzeba myśleć pozytywnie. Może jest ktoś z lubelskiego i pomoże z tym silnikiem?
ODPOWIEDZ