1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

luk92
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej

Post autor: luk92 »

Witam, mój problem nastał problem podczas prac przy uszczelnieniu pompy wtryskowej a mianowicie kończąc montaż pompy a mianowicie dokręcając śrubę 18 od czoła pompy wtryskowej przeskoczył mi rozrząd( przyniajmniej tak myślę ) Usłyszałem zgrzyt i teraz nie mogę obrócić wałem korbowym gdyż blokuje mi go o zawory :oops: i teraz moje pytanie wygląda tak: Jakie konkretnie pracę muszę wykonać aby naprawić to co zepsułem? :roll:
pitt49
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Śląskie

Re: 1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej

Post autor: pitt49 »

Trochę dziwne to co piszesz bo na wałku pompy jest klin, więc nie ma takiej opcji żeby się coś przekręciło. Mogłeś zgubić tego klina i nawet nie zauważyłeś. Musisz ustawić wałek we właściwej pozycji a następnie wał poprzez zablokowanie go w otworze pod rozrusznikiem. Może tego nie zrobiłeś przy demontażu i się narobiło. Powodzenia
luk92
Bywalec

No wiem o klinie trafiłem nim na pewno zresztą jak bym nie trafił to bym raczej nie dokręcił pompy pewnie prawda? czy się mylę? wału nie blokowałem bo nie mogłem sobie wytłumaczyć w tej mojej tępej głowie w jak sposób miało by to pomóc przy wyjęciu i samym włożeniu pompy skoro wału nie ruszałem ustawiłem go tylko w pobliżu gmp 1 Tłoka i tak do końca nie ruszałem aż wsadziłem pompę dokręciłem do obudowy następnie ściągłem ściągacz z koła zębatego pompy i zaczołem dokręcać śróbę centralną pompy wtedy przytrzymałem wał kluczem żeby się nie obracał i wtedy stało się tak jak pisałem wyżej. Mam pytanie czy teraz muszę ściągać cały dekiel od rozrządu czy możne jakoś inaczej z tym sobie poradzić? a jeśli muszę to jak zablokować wał jeśli nie mogę zablokować wału poprzez trzpień blokujący w kole zamachowym bo nie obrócę wałem w to miejsce, a odkręcić śróbę od koła pasowego wału jakoś trzeba prawda :oops:
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mack »

dokręcając pompę miałeś rozrząd złożony nic nie rozpięte wiec jak mógł przeskoczyć ?
luk92
Bywalec

a no właśnie tego nie rozumię no ale trudno muszę teraz rozebrać żeby zobaczyć dlaczego tak się stało... jeszcze jedno jak zablokować wał do odkręcenia tej śróby od koła pasowego? Pomoże ktoś?
ODPOWIEDZ