Regulacja kąta wtrysku

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

diabel
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Re: Regulacja kąta wtrysku

Post autor: diabel »

koledzy z tymi pompami jest tak ze one mogą być dość mocno przestawione tzn. w stronę głowicy. po prostu popuszczasz 2 nakrętki przy bloku i jedną przy wzmocnieniu i przesuwasz ją w strone głowicy po kawałku i sprawdzasz jaki jest efekt napewno pomaga w 318 pozdro
tommipl2
zbanowany
zbanowany

Post autor: tommipl2 »

Takie samo regulacje to duże ryzyko, jeśli ktoś się decyduje na BMW to powinno go być stać na odpowiedni serwis, większość czynność typu HOME MADE bez doświadczenia zawodowego kończy się większymi wydatkami w późniejszym czasie. Lubisz grzebać a nie masz podstawowej wiedzy kup maluszka.
Radzę być ostrożnym, nie wyobrażam sobie regulacji bez odpowiedniego oprzyrządowania, a na OKO to sobie można wyjść na miasto, niby wszystko ok, silnik pracuje ale nie ma pewności że jest tak jak powinno, że silnik nie został zmuszony do wytężonej pracy. Zjawiska które zachodzą w komorach spalania i siły jakie temu towarzyszą są niewyobrażalne, skoro z czasem silnik przestaje pracować jek powinien to trzeba znaleźć przyczynę i ją usunąć, sama pompa się nie przestawi.
Benia ponad wszystko
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Model: 525tds
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

wracajac do tematu, mialem podobny problem jak losiowy tyle ze u mnie ewidentnie dzwonil lancuch (rozciagniety) i tez trzebabylo na zimnym z 10 sek krecic zanim smok ozywal, bo wymianie (calusienkiego rozrzadu, nie tylko lancuchy, ale kola, slizgi napinacz i wszelkie uszczelki, uszczeleczki) autko jak z fabryki, czy zimne, czy z rozpalonym wakacyjna goraczka sercem pali na musniecie kluczyka palcem.

pewnego razu pod tesco w gorzowie mialem sytuacje, gdzie kolo mnie stana lepek z ferajna kolegow w e36 2.5 tds (tak mial na klaie przyklejone, faktycznie chodzilo jak r6 ) po zakupach podchodze do mojej niuni, ci sie podchihuja ze mam starocia (mialem brudne auto) i ze pewnie bede do jutra odpalal. nawet sie na gowniarzy nie patryzlem bo szkoda mojego czasu, tylko wsiadlem do buni i podgrzewam swieczuszki (gowniarze dalej sie podchichuja) i cyk i kle kle kle kle kle kle i slicznie chodzi, wtedy sie zamkneli :D tamat sytuacja siedzi mi w glowie do dzis :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Regulacja kąta wtrysku

Post autor: raven_1983 »

Nie popadajmy w skrajności...

Kąt wtrysku i dawkę da się ustawić w warunkach garażowych...
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Regulacja kąta wtrysku

Post autor: Ermce »

oczywiscie, ale nie kazdy ma w garzu warsztat z wszelkimi potrzebnymi narzedziami i nie kazdy ma dostateczna wiedze zeby pchac paluchy w deliketne ustawienia jakimi sa dawka i kat. Ale kiedy rozrzad kwalifikuje sie do wymiany to dawka czy regulacja kata nic nie pomoga na dluzsza mete...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Regulacja kąta wtrysku

Post autor: raven_1983 »

Torx 30, nasadka 13 (albo 12... zawsze mylę gdzie która jest), młotek, długi śrubokręt/dłuto (drugie lepsze) i łomik żeby pompę podeprzeć przy regulacji kąta.

Narzędzia nie są problemem... jedyne rzeczy jakie sprawiają więcej problemu to komp z interfejsem diagnostycznym i cierpliwość.
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: adasiek185 »

odswieze nieco kotleta :P ale nie chcem zakladac podobnego temata. Mam zamiar ustawic kat wtrysku. Juz wiem co i jak zrobic. mam czujnik. kompa, interfejs i Disa. Ale mam pytanie. jaki jest gwint w glowiczce pompy, ten na srodku gdzie sie wkreca adapter wraz z czujnikiem? Jest kilka na allegro dedykowanych do pomp Boscha. Tylko pytanie. tam jest gwint 8 czy 10mm? nie chcem zamowic czegos nieprzydatnego, a nie mam w tyg czasu na odkrecenie tej sruby aby sprawdzic. Za pomoc z gory serdecznie dziekuje :)
@ctiv
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: @ctiv »

skoro masz interfejs disa itp to po co ci czujnik. mozesz ustawic na pracujacym silniku
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec

chcem statyczny najpierw zrobic i miec pewnosc ze jest jak nalezy. lubie miec wszystko jak w zegarku :)
@ctiv
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: @ctiv »

no ok a co jesli ustawisz statyczny odpalisz a inpa pokaze czy DIS ze jest lipa? zaczniesz ustawiacz dynamicznie wiec nie widze sensu ustawiania zegarem skoro mozna to zrobic dynamicznie, co innego gdybys nie mial kompa interfejsu, a posiadal sam zegar.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec

activ, dziekuje za rady. Taki juz uparciuch ze mnie. Wiem z emam zesrany kat teraz bo kopci na siwo i czuc ze jej mocy brak, ale moje pytanie bylo o gwint a nie o sposob...
Awatar użytkownika
adasiek185
Bywalec

dla potomnosci. ten gwint to m8x1. adapter dlugi. krotki nie wejdzie bez odkrecania przewodow paliwowych
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

Witam.
Dziś przysiadłem przy samochodzie i postanowiłem zrobić rzeczy pilne .Dostałem oświecenia albo po prostu zrozumiałem zasadę działania pompy wtryskowej :lol:
Jak wiadomo do dziś miałem zamontowane to coś z allegro do odpalania na ciepło , teraz już mi to nie jest potrzebne bo beta pali normalnie od strzała na ciepłym ,pewnie co nie którzy są ciekawi ,wiec....
Wielokrotnie bawiłem się INPĄ i patrzyłem w te okienka jak sroka w pizd...e i odpowiedz aż kuła w oczy ,tak to był kąt wtrysku .Do dziś na rozgrzanym silniku wynosił 2.95 i skakał do 3.11 , ja zawsze sugerowałem się tym iż po lewej stronie ekranu pisało 2.51 więc byłem wręcz przekonany że mam idealnie , ale dziś zakumałem że to te wartości po prawej stronie są ważne :lol: dziś podłączyłem kompa i przesunąłem pompę w stronę głowicy więc przyspieszyłem wtrysk ,teraz wskazania inpy są takie że i po prawej i po lewej stronie widnieje 2.51 i waha się w granicach od 2.23 do 2.65 na gorącym siniku.
Dodatkowo wyczyściłem nastawnik preparatem do czyszczenia przepustnic " koszt 19 zł " to tak zapobiegawczo zrobiłem ustawiłem dawkę na 4.5 Teraz beta odpala od strzała a byłem już rok temu pewny że ta pompa którą kupiłem to złom i tak rok bujałem się z polepszaczem odpalania .Tak że panowie jeśli słabo pali wam maszyna na ciepłym zerknijcie na kąt wtrysku ,w moim przypadku miał kolosalny wpływ na odpalanie i kulturę pracy silnika ,nie jest powiedziane że siada TR i trzeba kasę wycalować . Mam nadzieję że w niektórych przypadkach niniejszy post pomoże bo wiadomo nie w każdym przypadku . :mrgreen:
Pozdro i powodzonka.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
ODPOWIEDZ