E34 525tds wymiana wiązki silnika różnice?

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E34 525tds wymiana wiązki silnika różnice?

Post autor: gilmor »

Dzień dobry!

Podczas akcji uszczelniania pompy okazało się,ze moja wiązka jest uszkodzona a mianowicie kabelki idące od zaworu na dole pompy są w wiązce zupełnie ogrillowane ze skórki. Dziś jak zawsze z zapałem i uśmiechem zabrałem się do demontażu całej wiązki u SIebie by założyć wiązkę od tds-a którego mam na części.
I co się okzało we wiązce od mojego auta (e34 1995.05 525tds z klimą)są w głowicy 3 czujniki temperatury (patrzac od przodu silnika pierwsze miejsce puste 3 następne ma wkręcone czujniki z czego pierwszy na jeden kabel) natomiast dawca(e34 1994.03 525tds z żaluzją na chłodnicy bez klimy)też są 3 czujniki ale wkręcone w pierwsze 3 miejsca oraz na obudowie filtra paliwa jest dodatkowa wtyczka.
Jako,że nie mam odpowiedniej wiedzy w tej tematyce proszę o odpowiedź pierwszą najważniejszą czy wiązki miedzy tymi modelami ze względu na różnicę w sterowaniu pompy wtryskowej różniły sie?
Następnie co zrobić wyjąć z dawcy czujniki i je wkręcić tak jak tam były i podpiać to?
Chciałbym tak to ogarnąć by mieć dobrą wiązkę i najlepiej by po tej operacji działała tez dodatkowo ta żaluzja na chłodnicy.
proszę o szybką odpowiedź bo mam auto rozgrzebane i nie chciałbym sam rzeźbić

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=15
w dawcy mam czujniki 6,7,8 a w moim 7,8,9
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

Re: E34 525tds wymiana wiązki silnika różnice?

widzisz gdyby to był jeden kabel a ja mam po nadpalaną całą wiązkę przez zwarcie na kablach idących od wtyczki na dole pompy,nie chcę zakładać naprawianej wiązki dlatego,że według mnie ona jest wadliwa a po drugie ten samochód zrobił duo kilometrów w tym roku i chcę się odwdzięczać w należyty sposób:)
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

przerabiałem parę godzin temu wiązkę nadwozia z m20 na m50 i powiem,że to pikuś w stosunku do wiązki m51 prze
d lift zrozbioną na po-lifta:)
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

w sumie już do wszystkiego na piechotę doszedłem sam;] co i jak :) ale chyba tdsik za nim zrobi big come back na drogi to otrzyma długo oczekiwany bon na wizytę w spa blacharsko-mechanicznym:) bo już uciułałem kpl blacharki w stanie który mnie satysfakcjonuje oraz wszystkie potrzebne części mechaniczne :) chcę się jej odwdzięczyć ,mam ją prawie rok, przejeździłem nią 33tys km przez ten czas, zawsze niezawodnie,wygodnie i w sumie tanio :wink: a nieraz na autostradowym lewym pasie musiała długimi sprowadzać na ziemie nowe auta(szczególnie miło wspominam gościa z tablicami TSK w nowej octavi tdi(2czerwone literki) który w niemczech przez 200km na A2 próbował mi udowodnić,że ma szybsze auto ,fakt miedzy 110km/h-140km/h kiedy redukował to Betty na Vce momentami delikatnie odstawała ale nie mam jej tego za złe 2osoby 200kg i ładunek drugie tyle oraz brak redukcji nie ułatwiał sprintu :) )jak jestem gorliwym fanatykiem benzyny to jednocześnie uwielbiam tego diesla! :)
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

ja do e34 mam rozbiórką blacharkę każdy element:)
a mój pierwszy tds to był drut,paść,paździerz i żeby ten ch... co go mi popchnął dostał lewatywę z tłumika końcowego od kogoś :P
ale miał jedną rzecz...został zestrojony komputer...efekt...ten diesel wkręcał sie jak japonia...na mokrym do 3ki zamiatał tyłem i trudno było mu to przerwać :D nadal jeśli oglądam innych marek auta to odrzucam diesle ale bmw w dieslu to naprawdę fajna opcja...uszczelki, głowice to bolączki r6 bez względu na markę, pompa nietrwała hmm one wytrzymują ok 300tys remont rzędu nawet 2tyś w przeliczeniu na kilometry znikomy...a nie ma co porównywać do diesla M-B który nie jest tak wymagający bo 250TD nie ma żadnych szans z M51 a w mojej ocenie to nawet 300TD ani kulturą pracy,ani osiągami nie miażdży nie wspominając,że apetycik na ropkę ma całkiem spory :) TDeSun był tak naprawdę pierwszym dieslem w bmw i osobiście uważam,że inżynierowie czasneli mega kozaka... 8)
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec

staram się rozbierając auto odzyskiwać maksymalnie jak najwiecej ale to nie miejsce by o tym pisać wal na PW :)
ODPOWIEDZ