E34 524 TD Stuki po odpaleniu po staniu na mrozie
Moderator: Moderatorzy
-
Tomko
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
E34 524 TD Stuki po odpaleniu po staniu na mrozie
Witam wszystkich. Po ostatnich mrozach i długim postoju na nich pojawił się problem z moim autkiem. Po powrocie z trasy wsiadam do autka na bazie, grzejemy świece chcemy kręcić.. a tu d*** bateria padła. Więc autko na warsztat, pod prostownik po jakimś tam x czasie pod prądem, auto kręciło kręciło ale nie chciało odpalić. Nie jestem zwolennikiem tego typu specyfików ale samostart do ręki i do dzieła. Samochód zapalił... Ale no właśnie zawsze musi być jakieś ale.... Samochód strasznie kopcił na czarno z silnika wydobywały się dźwięki jak z pod maski Golfa 1.6D ... Strasznie coś klepie, wraz ze wzrostem obrotów wzrasta poziom zadymienia z tyłu auta. I teraz tak.. O co tam może chodzić ? Autem nie próbowałem jeździć więc nie wiem czy jeździ i jak jeździ. Silnik chwilę pochodził i potem odpalał bez problemu ale dalej strasznie klepał. Następnego dnia znowu bez wspomagacza nie chciał odpalić..
Więc w czym może tkwić problem ? Wtryski zdechły są może brudne zapchane ? Czy pompa umarła ? Czy może jeszcze coś innego ?
Autko to E34 z M21 pod maską na mechanicznej pompie.
Więc w czym może tkwić problem ? Wtryski zdechły są może brudne zapchane ? Czy pompa umarła ? Czy może jeszcze coś innego ?
Autko to E34 z M21 pod maską na mechanicznej pompie.
-
@ctiv
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: E34 524 TD Stuki po odpaleniu po staniu na mrozie
samostart to niebezpieczne gowno, obstawiam ze przeskoczyl lancuch rozrządu o powiedzmy jeden zabek co wiaze sie z przestawieniem kąta wtrysku, niezgranie walka rozrzadu z tlokami, moze juz sie obijaja zawory skoro mocno klepie. zalezy ktory lancuch przeskoczyl, gorny czy dolny.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
-
Tomko
- Bywalec
524 Td ma pasek rozrządu.. Tylko w sumie dlaczego miałoby coś przeskoczyć skoro auto było odpalane normalnie z rozrusznika ? nie było ciągane ani nic z tych rzeczy. Tak samo dlaczego niby auto na zimnym nie odpala a na ciepłym pali już dobrze , tzn pół obrotu i chodzi. A przestawienie rozrządu związane też jest z przestawieniem zapłonu, więc wydaje mi się że gdyby w tym była przyczyna to by na ciepłym też bez wspomagacza nie chciał zapalić, a zapala ładnie na obroty też się wkręca ładnie
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
tez bym sprawdzil rozrzad. I walek I pompe 
-
@ctiv
- Bywalec
sorka nie doczytalem, myslalem ze to M51 mimo to dalej kierowal bym sie ku temu zeby rzucic okiem na rozrzad.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
-
@ctiv
- Bywalec
pompa wtryskowa na lince czy elektroniczna?
-
Tomko
- Bywalec
Pompa na lince zwykła mechaniczna ..zerknę na ten rozrząd, ale nie wiem dlaczego wydaje mi się że to raczej dźwięk stukających wtryskiwaczy ... Chociaż dla mnie jedno i drugie bylo by dziwne skoro samochod do samego końca jeździł normalnie .
- szprycha
- Świeżak

- Model: 524d/td
- Rocznik: 1989
- Województwo: Zachodniopomorskie
Witam ustaw prawidlowo rozrzad gdyz pasek jes wyciagniety i zmienia sie juz ustawienie zaworow wedlog tloka i pozatym wyregoluj zawory na 0,30 wszystkie i zobaczysz jak pieknie brzmi praca silnika 6-ciop cylndrowca.Ja tez tak mialem ale po wymianie paska rozzadu wszystko wrocilo do normy .A Ha a ile kilometrow juz przejzchales na swoim pasku rozrzadu? I nie zapominaj je po wymianie paska , po przejechaniu 15000 km pasek nalezy naciagnac i sprtawdzic ustawienie.
Pozdrawiam serdecznie SZPRYCHA
Pozdrawiam serdecznie SZPRYCHA
-
Tomko
- Bywalec
No tak, ale jeśli faktycznie przeskoczył sobie ten rozrząd to teraz jak to zrobić żeby było dobrze ? Bo rozumiem ustawienia pompy też uległy zmianie tak ? Więc jak to wszystko ustawić żeby grało to wszystko tak jak natura chciała ?
- Barman
- Bywalec
- Rocznik: 1999
- Województwo: Mazowieckie
a ja bym sprawdził najpierw wtryski, u nas jak się jeden zawiesił to tłukło jak by młotkiem o kowadło walił i coraz szybciej wraz z wzrostem obrotów, odpal i luzuj po kolei wtryski, jeżeli jakiś nie będzie zmieniał pracy silnika to masz odpowiedż, przestawienie rozrzadu to rzecz ostateczna, pozatym przestawiony rozrząd( o ząbek , o więcej by nie odpalił) i czarny dym z rury?,,,,,,
-
michal93
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Województwo: Podlaskie
Poza tym jak rozrząd może się sam z siebie przestawić? Że niby od samostartu? U nas na warsztacie wszystkie diesle są tak odpalane na mrozie i nic się nie dzieje. Wcześniej wszystko było ok?
-
Tomko
- Bywalec
Też obstawiam wtryski . Przez moją pracę nie miałem jeszcze czasu tam zajrzeć . Bo dla mnie dziwne jest to że auto zimne po nocnym postoju kręci tak jakby chciało zapalić ale coś mu tam jednak trochę brakuje. Delikatnie samostart czy trochę plaka i auto chodzi. Natomiast jak się rozgrzeje to pali od pół obrotu. Więc gdyby to chyba byla wina rozrządu to by tak samo nie odpalało na zimnym jak i ciepłym ? Czy ja coś źle myślę ?
Tak wcześniej było dobrze . Trzy zimy i nigdy problemu nie było z tym samochodem . Zawsze odpalał a teraz jakoś takie coś zrobił.
Co do dymu z rury , to auto jak już odpali to ładnie wkręca się na obroty , ale tyłu robi się chmura jakby ktoś fabryke opon podpalił. Nawet na wolnych obrotach auto kopci delikatnie na czarno.
I to co jeszcze zauważyłem to auto trzyma teraz niższe obroty, Wcześniej było coś ok 850 obrotów a teraz ma z 500 obrotów
A co do paska to był zmieniany ok 2.5 roku temu .. Ja ze względu na pracę dużo nie jeżdżę na tym pasku zrobione jest może jakieś 7 tys km.
Tak wcześniej było dobrze . Trzy zimy i nigdy problemu nie było z tym samochodem . Zawsze odpalał a teraz jakoś takie coś zrobił.
Co do dymu z rury , to auto jak już odpali to ładnie wkręca się na obroty , ale tyłu robi się chmura jakby ktoś fabryke opon podpalił. Nawet na wolnych obrotach auto kopci delikatnie na czarno.
I to co jeszcze zauważyłem to auto trzyma teraz niższe obroty, Wcześniej było coś ok 850 obrotów a teraz ma z 500 obrotów
A co do paska to był zmieniany ok 2.5 roku temu .. Ja ze względu na pracę dużo nie jeżdżę na tym pasku zrobione jest może jakieś 7 tys km.
-
@ctiv
- Bywalec
tak rozrzad od plaku moze fiknąć, zwlaszcza jak jest luzny lancuch czy pasek, to tak jakbys do benzyniaka zalal nitrometan, jest takie walniecie w tłok ze moze powyginac korby, przeskoczyc rozrzad i inne cyrki ale nie chcem i sie pisac o tym, a sprawdzales moze czujniki ? moglo sie tez cos stac z dawka paliwa jednak obstawiam kąt wrtysku. pozdrawiam
-
michal93
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Województwo: Podlaskie
Tu się akurat zgodzę... Na Plaku lepiej auto pracuje niż na samostarcie. Od samostartu pękł tłok w koparce u nas na warsztacie.