Witam. Musiałem się dobrać niestety do rozrządu (dlaczego to już inna sprawa mało ważna) i postanowiłem go wymienić bo już żęży od dłuższego czasu. I teraz kilka pytań:
1. Czy cały zestaw pasuje od M51, bo na różnych aukcjach różnie piszą ?
2. Czy warto kupować używane łańcuchy i napinacze ?
3. Czy wystarczy wymienić same łańcuchy czy razem z napinaczem a ślizgi zostawić stare czy kompletnie wszystko (jeśli chodzi o używane oczywiście) ?
318tds - rozrząd
Moderator: Moderatorzy
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Re: 318tds - rozrząd
Ja bym powiedział, że jak wymieniać to wszystko, teoria mówi jeszcze o napinaczu... ale jeżeli chodzi o łańcuszki to są takie same jak w m51. Przy wymianie ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to założył stare/używane łańcuszki. Pozostaje kwestia łyżw napinających(te co na nich się napinacz opiera) z reguły one się wycierają i tanie nie są. Prowadnice powinny być żywe, one raczej się nie zużywają... i ostatnia kwestia- tryby- trzeba zobaczyć w jakim stanie są zęby na kółko wałka, pompy i na wale, jak zjedzone, to albo nowe albo szukać niezniszczonych. Jak zmieniałem u siebie niedawno to kółka były jak najbardziej żywe( mam porównanie bo jak w omedze zmieniałem siostry to na kole pompy zęby były... a właściwie to niebyły), łyżwy napinacz znalazłem u siebie gdzieś żywe niepowycierane(nowa koło 170-180pln), napinacz i prowadnice stare. Oczywiści na forum będzie, że to tak nie można itd... ale nie będę do auta wartego 4tysie pachał 1500 w rozrząd. Łańcuszki polecam kupić oryginalne. Taniej np kupić w serwisie opla-są takie same(pod naklejkami gm normalnie naklejki BMW). Myślę że troszkę pomogłem. 
-
BoroGOW941
- Bywalec
1. Po czym zobaczyć czy łyżwy nie są wyślizgane ?
2. Czy napinacz z M51 pasuje do M41 ?
2. Czy napinacz z M51 pasuje do M41 ?
-
chudy__
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Wielkopolskie
a jak to jest z ta glowica trzeba zdejmowac czy mozna bez zdejmowania wymienic rozrzad?
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
Na łyżwach zostaje ślad po łańcuszkach, a mają być gładkie. Jest łatwiej jak się zdejmuje głowicę, ale wiadomo, uszczelka około 150, śruby podobnie... Trochę trudniej z głowicą ale jak najbardziej wykonalne- instrukcja na forum jest. Używamy opcji SZUKAJ. A cały rozrząd jest bliźniaczy z m51, w m51 po 94 na kole pompy wtryskowej są znaki do silnika 4 i do 6 cylindrowego...
-
chudy__
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Wielkopolskie
pytam o glowice bo mysle ze na 80% bede musial robic rozrzad a 3miesiece temu robilem cala gwlowe za prawie 1400zl i nie chcial bym jej zwalac drugi raz...
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
no to piszę, na forum jest instrukcja jak zmienić rozrząd bez zdejmowania głowicy... SZUKAJ
nawet zdjęcia są
-
BoroGOW941
- Bywalec
Ok to mnie pocieszyłeś że pasuje
Dzięki... Ja też zwalać głowicy nie będę bo równo rok temu tez robiłęm remont
- bzyku_2002
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Pomorskie
Dwa tyg temu też przerabiałem ten temat. Nowe łańcuchy, łyżwy napinające i prowadzące, stary napinacz i trybatki też zostały. Głowica nie była ruszana, opuszczona delikatnie została tylko miska olejowa i działa i nie rzęcholi jak wcześniejBoroGOW941 pisze:Ok to mnie pocieszyłeś że pasujeDzięki... Ja też zwalać głowicy nie będę bo równo rok temu tez robiłęm remont