e34 wkladka stacyjki

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

edi122
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

e34 wkladka stacyjki

Post autor: edi122 »

Witam!
Czy wie ktos jak rozebrac wkladke stacyjki zeby dopasowac ja do starego kluczyka?
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: e34 wkladka stacyjki

Post autor: gummiss11 »

Musisz naciąć szlifierką pierścień od strony wkładania kluczyka, jest w nim zawleczka z druty sprężynowego i wtedy cienkim śrubokrętem da się podważyć i zdjąć go. Można się wtedy dobrać do wkładki :)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
Awatar użytkownika
MariuszE34
Bywalec
Seria: E34
Model: 525td
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: MariuszE34 »

Nic nie musisz nacinać jeżeli masz jakieś zdolności manualne. Bierzesz cienki twardy drucik, wkładasz go w malutki otworek, który widać od czoła stacyjki(wkładki). Musisz tak manipulować z odpowiednio ustawionym kluczykiem, żeby blokadka puścił i bębenek wyciągniesz kluczykiem
Awatar użytkownika
123mlody
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie

Post autor: 123mlody »

MariuszE34 pisze:Nic nie musisz nacinać jeżeli masz jakieś zdolności manualne. Bierzesz cienki twardy drucik, wkładasz go w malutki otworek, który widać od czoła stacyjki(wkładki). Musisz tak manipulować z odpowiednio ustawionym kluczykiem, żeby blokadka puścił i bębenek wyciągniesz kluczykiem
Kolega pytał jak rozebrać wkładke a nie jak wyciągnąć ;) Rozebrać chce po to aby poprzestawiać zapadki tak aby pasowały pod jego kluczyk ;)
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

Dodam że wyjęcie stacyjki to kwestia odkręcenia jednej śruby która jest od strony zegarów od góry, cięzko to zrobić bo u mnie była jakby zatoczona na stożek, ale sobie poradziłem, z wyjęciem wkładki ze stacyjki długo kombinowałem i jedno co mi przyszło to głowy to nacięcie pierścienia który potem wsadziłem na miejsce i nie rzuca się w oczy że coś było grzebane nawet ;) A bez zdjęcia tego pierścienia nie wyjdzie wkładka ze środka, przynajmniej tak było u mnie w roczniku '91 ......
Bo Możemy Więcej...Obrazek
ODPOWIEDZ