E36 318TDS - Raz zapala raz nie !!!

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

E36 318TDS - Raz zapala raz nie !!!

Post autor: maniek42 »

Witam problem jak w temacie obojętne czy zimny czy ciepły silnik auto zapala a raz nie. ogólnie chodzi super cały czas palił na dotyk spalanie śr. 6-6.5 l i nagle zaczął coś świrować z tym zapalaniem. Wymieniłem pompę w zbiorniku ale to nic nie dało , wymieniłem też przewód paliwowy od filtra do pompy bo był już stary i strasznie sztywny. Co innego ma wpływ na zapalanie z kluczyka? dodam że jak nie chce zapalić jedno siknięcie plaka do kolektora i po sprawie.Żadnych pęcherzyków powietrza w przewodzie nie ma więc chyba fałszywego powietrza nie ciągnie , więc Co??? ...pozdro.....
Awatar użytkownika
mack
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Mazowieckie

Re: E36 318TDS - Raz zapala raz nie !!!

Post autor: mack »

świece żarowe?
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

mack pisze:świece żarowe?
Na pewno nie świece, bo kolega pisze że zimny czy ciepły to pali od strzała ale nie zawsze , to wygląda jak by Immobilizer blokował , lub być może zaworek na pompie wtryskowej traci zasilanie lub jest uszkodzony i się wiesza przez co odcina paliwo,zobacz ten kabelek co do niego idzie może jakiś lichy już jest , IMO powinien na kompie wywalić jakiś błąd .
To są dwie bardzo możliwe przyczyny :wink:
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Dobre sugestie jutro sprawdzę ten kabelek a co do zaworka to można go ewentualnie wymontować bez demontażu pompy wtryskowej? A immobilaizer to raczej chyba bym pominął bo wydaje mi się że skoro rozrusznik kręci to raczej immo jest ok. pozdro..
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

ale pisze też o Plaku a wydaje mi się ze jak by to zaworek na pompie to by na Plaku odpalił ale nie pracował dłużnej ;) a te świece to tak walnąłem ;)
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

maniek42 pisze:Dobre sugestie jutro sprawdzę ten kabelek a co do zaworka to można go ewentualnie wymontować bez demontażu pompy wtryskowej? A immobilaizer to raczej chyba bym pominął bo wydaje mi się że skoro rozrusznik kręci to raczej immo jest ok. pozdro..
teoretycznie i hipotetycznie - po psiknięciu plaka silnik na moment odpala być może pod wpływem wibracji silnika ten zaworek się odblokowuje lub dostaję kontaktu z przewodem ,to są tylko moje domysły bo ciężko a nawet czasami zdiagnozować usterkę patrząc w monitor :wink:

PS - tak zaworek bez problemu wykręcisz ,jest on chyba na klucz 22 ,widoczny jest od góry pompy idzie do niego tylko jeden kabelek cienki z uszkiem.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Na razie auto zapala dla tego nie zgłębiałem tematu ale jak przestanie to na pewno sprawdzę to co mi doradziliście i dam znać . narka....
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Auto wczoraj wieczorem przestało odpalać i dzisiaj przez cały dzień też nie chciało ale wróciłem nie dawno do domu i cud odpaliło ! popróbowałem jeszcze parę razy i zapala , odwiedziłem w międzyczasie mechanika który stwierdził że to może być wina pompy wtryskowej. Czy to możliwe??? dodam jak już wspominałem wcześniej że auto jak już odpali to chodzi jak "żyletka" tak więc chyba pompa jest ok. Poza tym sprawdziłem kabelek do zaworka i jest na swoim miejscu ale zaworka nie wymontowałem.Co jeszcze mogę sprawdzić we własnym zakresie ??? ...pozdro....
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

Ja na Twoim miejscu udał bym się gdzieś na komputer . Sprawdź wtyczki (od pompy, od wtrysku sterującego, itd) Kabelek od zaworka może i jest na swoim miejscu ale sprawdź czy dochodzi tam prąd po włączeniu zapłonu jak dochodzi to wykręć go i sprawdź czy działa prawidłowo. To że po odpaleniu auto śmiga jak trzeba to nie świadczy o tym że pompa jest ok, tak samo jak to że nie odpala nie świadczy o tym ze jest do wymiany ;) .Sprawdz jeszcze kabelek od zaworka/prze stawiacza kąta wtrysku co jest pod głowiczką pompy wtryskowej ja miałem tak ze izolacja na tym przewodzie się skończyła i jak robiło sie zwarcie to silnik wariował albo nie odpalał
Awatar użytkownika
maniek42
Bywalec

Czy do sprawdzenia tego kabelka potrzebny jest demontaż kolektora ssącego czy da się to zrobić bez tej operacji???...pozdro..
Awatar użytkownika
mack
Bywalec

maniek42 pisze:Czy do sprawdzenia tego kabelka potrzebny jest demontaż kolektora ssącego czy da się to zrobić bez tej operacji???...pozdro..
Jak podniesiesz maskę to się dowiesz ;) a tak poważnie to sam to ocenisz musisz oblukać kabelek pomacać i jeśli co będzie wskazywać ze jest uszkodzona izolacja to wtedy bym ściągał kolektor albo wykręcił bym ten zaworek z pompy
12345Artur
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2004
Województwo: Podkarpackie

Post autor: 12345Artur »

podepnę się pod temat,
ostatnio u siebie zauważyłem też w 1.8tds ciekawostkę - często odpala normalnie zarówno na zimno i ciepło, a czasami ni z tąd ni z owąd albo na zimnym albo na ciepłym kręce kręce kręce kręce ..i nic.w końcu od nowa przekręcam kluczyk i odpala od strzała z zadzwonieniem jakbym trzydziestke odpalił hehe. Ogólnie autko śmiga ok, pozbyłem się pęcherzyków w dopływie ropy, wymieniałem podkładki pod wtryskami bo na jednej lało to profilaktycznie pod wszystkimi. Ale widzę że jak problem był tak dalej jest...
może ma ktoś jakieś sugestie? :)
ODPOWIEDZ