Byłem dziś na kompie. Dawka którą ustawiłem na słuch minimalnie była do poprawki. Kąt idealnie. Pompiarz nie wierzył że to na słuch było robione. Powodem zaś mułowatości był wężyk od podciśnienia który idzie z kolektora do mapsensora i którego nieszczęśnie zapomniałem założyć. Teraz moja Busia huuula aż miło
[318tds]samodzielne uszczelnienie pompy wtryskowej
Moderator: Moderatorzy
-
woolf
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: [318tds]samodzielne uszczelnienie pompy wtryskowej
Dzięki jeszcze raz
Byłem dziś na kompie. Dawka którą ustawiłem na słuch minimalnie była do poprawki. Kąt idealnie. Pompiarz nie wierzył że to na słuch było robione. Powodem zaś mułowatości był wężyk od podciśnienia który idzie z kolektora do mapsensora i którego nieszczęśnie zapomniałem założyć. Teraz moja Busia huuula aż miło
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- barracuda
- Świeżak

- Seria: E46
- Nadwozie: Coupe
- Model: 320d
- Rocznik: 2004
- Województwo: Łódzkie
Panowie gdzie moge dostać zestaw naprawczy? czy zestaw uszczelek by uszczelnić pompę? byłem w sklepie motoryzacyjnym i powiedzieli ze niestety ale nie mają czegoś takiego w sprzedaży 

- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
komplecik cały , są też tańsze na allegro - http://allegro.pl/uszczelki-pompy-e34-e ... 27525.html
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
-
Aramin173
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Coupe
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Czy wymiana takiego kompletu w 100% usunie problem nieszczelnej pompy?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Wszystko zależy od dokładności i staranności podczas wykonywania tych prac , jeśli zrobisz to dokładnie to powinno daj zamierzany efekt ,ważny też jest san ogólny pompy , bo czasami nawet "złote" uszczelki nic nie pomogą .Aramin173 pisze:Czy wymiana takiego kompletu w 100% usunie problem nieszczelnej pompy?
-
dawiddkk
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Sory , ale podpinam się pod temat 
Otóż u mnie pompa jest calutka mokra, no może oprócz nastawnika, który cały jest odziwo suchy, ropa leci mi ciurkiem z pompy. Zamówiłem dziś zestaw uszczelek i mam w związku z tym pare pytań. Nie wiem czy to przez to, ale odkąd mocniej leci mi z pompy, mam problemy z rozruchem, szczególnie kiedy nie grzeją świece, muszę kręcić czasem po 15-20 sekund żeby odpalił. Gdy rano odpalam to przy pierwszej próbie zapala mi się kontrolka wtrysku i musze ponownie włączyć zapłon i wtedy zaskakuje.
Jako że nie mam warsztatu, a w okolicach za uszczelnienie cenią po 700-800zł i to nie jakieś dobre warsztaty postanowiłem zabrać się za to samemu. Gdy dziś patrzyłem skąd cieknie, nie było widać widocznych wycieków na pompie, a jednak pod samochodem leciało i to sporo, więc może gdzieś od dołu leci lub z tyłu.
Czy jest możliwość wymiany wszystkich uszczelek , oprócz tej pod nastawnikiem bo jest suchutko w tym miejscu , bez wyjmowania pompy ? Jeśli tak to prosił bym o jakieś rady, i szybką odpowiedź, ponieważ w środę chciał bym jechać na działkę się tym zająć a tam nie mam internetu
Pozdrawiam
Otóż u mnie pompa jest calutka mokra, no może oprócz nastawnika, który cały jest odziwo suchy, ropa leci mi ciurkiem z pompy. Zamówiłem dziś zestaw uszczelek i mam w związku z tym pare pytań. Nie wiem czy to przez to, ale odkąd mocniej leci mi z pompy, mam problemy z rozruchem, szczególnie kiedy nie grzeją świece, muszę kręcić czasem po 15-20 sekund żeby odpalił. Gdy rano odpalam to przy pierwszej próbie zapala mi się kontrolka wtrysku i musze ponownie włączyć zapłon i wtedy zaskakuje.
Jako że nie mam warsztatu, a w okolicach za uszczelnienie cenią po 700-800zł i to nie jakieś dobre warsztaty postanowiłem zabrać się za to samemu. Gdy dziś patrzyłem skąd cieknie, nie było widać widocznych wycieków na pompie, a jednak pod samochodem leciało i to sporo, więc może gdzieś od dołu leci lub z tyłu.
Czy jest możliwość wymiany wszystkich uszczelek , oprócz tej pod nastawnikiem bo jest suchutko w tym miejscu , bez wyjmowania pompy ? Jeśli tak to prosił bym o jakieś rady, i szybką odpowiedź, ponieważ w środę chciał bym jechać na działkę się tym zająć a tam nie mam internetu
Pozdrawiam
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Nie ma takiej możliwości. Bez zdejmowania pompy możesz uszczelnić nastawnik, dekiel nastawnika i ewentualnie głowiczkę TR - z tym, że o ile dwie pierwsze uszczelki spoko, to głowiczkę uszczelnić na aucie to już swego rodzaju wyzwanie. Ale reszta - wymaga już wyjęcia pompy z auta.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
dawiddkk
- Bywalec
Aha, czyli wychodzi na to że bez wyjęcia pompy się nie obędzie , bo z nastawnika ani jego dekielka sie nawet nie poci, a kapie cały czas i nie widać skąd , pęknięcie korpusu raczej wykluczam . Czy do wyjęcia pompy jest potrzebny tylko ten ściągacz http://allegro.pl/sciagacz-kola-zebateg ... 23800.html zeby koło pompy zostało na rozrządzie, czy da rade jakoś ogarnąć to bez tego ? Nie chodzi już o te 40zł , ale nie zdąży mi to dojść , chodź nie ukrywam że tyle też drogą nie chodzi.
Jakieś rady może albo skróconą instrukcje może ktoś napisać ? Przeczytałem wszystkie chyba tematy o pompach w silnikach m41 i m51, ale tam na prawdę nic konkretnego nie ma.
Jakieś rady może albo skróconą instrukcje może ktoś napisać ? Przeczytałem wszystkie chyba tematy o pompach w silnikach m41 i m51, ale tam na prawdę nic konkretnego nie ma.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
dawiddkk pisze:Aha, czyli wychodzi na to że bez wyjęcia pompy się nie obędzie , bo z nastawnika ani jego dekielka sie nawet nie poci, a kapie cały czas i nie widać skąd , pęknięcie korpusu raczej wykluczam . Czy do wyjęcia pompy jest potrzebny tylko ten ściągacz http://allegro.pl/sciagacz-kola-zebateg ... 23800.html zeby koło pompy zostało na rozrządzie, czy da rade jakoś ogarnąć to bez tego ? Nie chodzi już o te 40zł , ale nie zdąży mi to dojść , chodź nie ukrywam że tyle też drogą nie chodzi.
========= może to pomoże =========================
przeczytaj cały temat może nasze posty Ci pomogą ja to robiłem tak - http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 4&start=40
jeden zacytowany mój wpis. >>>>>>>>
Robilem to tak,:
Rozlaczylem EGR
Zdiolem kolektor dolotowy, kilka srubek i juz.
Ustawilem wal w punkcie GMP i zablokowalem go kolkiem w skrzyni.
Zdiolem pasek wielorowkowy.
Zdemontowalem dzwignie napinacza i ramie
Odkrecilem srube, ktora trzyma kolo zembate pompy, klucz 18
Zamontowalem, nakrecilem sciagacz do pompy, bo przeciez prac w pompe mlotkiem nieladnie, i ta mondrosc wynikla z rady Carlosa, dzieki Ci
Zdemontowalem, rurki od wtryskiwaczy,.
Odkrecilem podpore pompy i sama pompe od bloku silnika
Dokrecilem srube sciagacza i pompa sama wyskoczyla
Potem na warsztat i browarek, bo zdziepko zmarzlem
Nastepnie wymiana,uszczelek.
Jesli chodzi o wymiane uszczelki w TR to jest gdzies filmik jak to zrobic, tyle ze po angielsku, jesli by sie dalo to prosze MODa o dodanie go do tematu bo ja nie moge znalesc a jest bardzo pomocny, robilem dokladnie tak jak na tym filmiku chodzi mi o TR bo jak wiemy ja pompe wyjolem.
Montaz w odwrotnej kolejnosci i.
Nastawnika nie ruszalem.
Robilem to wszystko w dokladnie takiej kolejnosci jak zapisalem
Koszt uszczelek, caly komplet bosza to 35 zl w tym uszczelki pod natawnik
-
dawiddkk
- Bywalec
To już wiem jak wyjąć dokładnie, tak jak sie domyślałem.
A innym ściągaczem jakimś do łożysk czy coś tego typu nie dojdzie ? Bo obawiam się że w żadnym motoryzacyjnym w mieście tego nie dostanę, a przez allegro nie zdążę . Bo rzeczywiście szkoda napieprzać młotkiem
A innym ściągaczem jakimś do łożysk czy coś tego typu nie dojdzie ? Bo obawiam się że w żadnym motoryzacyjnym w mieście tego nie dostanę, a przez allegro nie zdążę . Bo rzeczywiście szkoda napieprzać młotkiem
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Inny sciagacz nie podpasuje ,ten zapobiega rozpadnieciu sie rozrządu i bardzo ulatwia robotę.
-
dawiddkk
- Bywalec
Czyli jestem skazany widocznie na niego , czyli rozumiem że dzięki niemu rozrząd się nie ruszy i wszystko odbędzie się bez ingerencji w rozrząd ?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Teoretycznie tak. Powinienes jeszcze zastosować blokade kola zamachowego " dwumasu" i aluto na jalowym biegu zostawic. Ten sciagacz maxymalnie minimalizuje ewentualne problemy z wyjeciem pompy, nie jest to szczególnie latwa robota ale zaś bardzo trudna tez nie . Zanotuj sobie podlaczenia kolejnosc przewodow rurek wtrykowych żebyś nie pomylił kolejnosci ,na pommpie sa oznaczenia zaczynajace sie od litery A .
-
dawiddkk
- Bywalec
No dobra, to ruszam na miasto szukać go w motoryzacyjnych, jak nie dostane to najwyżej bedę próbował bez.
-
dawiddkk
- Bywalec
Nie udało mi się nigdzie dostać tego ściągacza.
Czy mógł by mi ktoś podac jakieś dane/rysunek techniczny tego ściagacza żeby tokarz mógł mi to dorobić ? Bo nie mam już wyjścia.
Chyba że jest opcja wyjąć ją bez tego ściągacza to również był bym wdzięczny za info.
Czy mógł by mi ktoś podac jakieś dane/rysunek techniczny tego ściagacza żeby tokarz mógł mi to dorobić ? Bo nie mam już wyjścia.
Chyba że jest opcja wyjąć ją bez tego ściągacza to również był bym wdzięczny za info.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
Na allegro jest do kupienia za 45 zl. Zamów sobie , lepszym wyjściem będzie poczekać i przeboleć ta kapiącą ropę niż skutek rozwalenia silnika, rozrządu czy pompy wtryskowej. Przygotuj się konkretnie do tej roboty bo w brew pozorom nie jest to takie w kij pierdnąć,i na pewno pośpiech jest tu nie wskazany.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, 18:46 przez patryk1981, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dawiddkk
- Bywalec
Wiem , ale nie urzadza mnie on na poniedzialek , mieszkam w duzym miescie i pod blokiem tego nie zrobie , a dzis i jutro mam okazje w warsztacie kumpla za miastem zrobic. Jaki gwint jest w srodku tego sciagacza ?
-
dawiddkk
- Bywalec
No i spieprzyłem.. Wydawało mi się że leci najbardziej z nastawnika i jego dekielka, więc wymienilem aby tam , zrobiłem znaki, które jak się okazało były w złym miejscu i teraz musze na oko ustawić, tylko sęk w tym że auto nie chce mi odpalić w ogóle, 2 dni próbuje odpalić, ładuje non stop akumulator, nawet zdesperowany na zaciąg próbowałem i nic. Przy wkładaniu nastawnika uważałem żeby trafić. Po odkręceniu rurki od wtrysku lekko paliwo leci jak kręce, ale według mnie to dużo za mało. Byłem u pompiarzy i najbliższy termin za ponad tydzień, gość mówił że na bank ścieło jakąś sekcje i pompa do wymiany. Jak to poznać ? Zamówiłem ten ściągacz i jutro powinien być, więc tak czy siak wyjmuje pompe bo i tak z niej leci. Mam nadzieje że nic się nie stało z pompą.
- Markiej
- Bywalec
- Seria: E28
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525td
- Rocznik: 1986
- Województwo: Podkarpackie
sekcje skasować przez założenie nastawnika? nie bardzo mi się to wydaje możliwe. na plaku go próbowałeś?
-
dawiddkk
- Bywalec
Tak mi mówili w serwisie co tylko diesle robią. Na plaku próbowałem i odpala na sekunde czy dwie i gaśnie