318 tds Zgrzytanie przy dodawaniu gazu
Moderator: Moderatorzy
-
luk92
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
318 tds Zgrzytanie przy dodawaniu gazu
Witam mam problem i nie wiem co to może być szukałem na innych forach ale nigdzie nic nie znalazłem a mianowicie : w moim tds-iku występuje chole*ne zgrzytanie dochodzące spod pokrywy zaworów ale tylko w momencie gdy silnik spada z wysokich obrotów i dodam mu gazu podczas spadania z nich. Na przykład gdy przygazuje do 4 lub 5 tys obrotów i w momencie gdy silnik spada z obrotów (gdzieś w okolicach 3-4 tys obr ) dodam gazu. Wymieniłem rozrząd bo myślałem że to jego sprawka (stary był na wykończeniu ) jednak problem nie znikną zastanawiam się co może być przyczyną? może ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Gdzieś wyczytałem że to sprawka źle ustawionego wałka rozrządu ja ustawiałem wg wskazówek zamieszczonego na tym forum postu (suwmiarką ) ktoś ma pomysł w gdzie zrobiłem ewentualny błąd?
-
michal93
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
Re: 318 tds Zgrzytanie przy dodawaniu gazu
Masz luzy na sworzniach tłokowych.
-
luk92
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Małopolskie
Re: 318 tds Zgrzytanie przy dodawaniu gazu
Jeśli by to był luz na sworzniach tłokowych to ten stukot nie powinien narastać stopniowo od niskich obrotów do wysokich a nie tylko w momencie przygazowania ze średnich do wyższych i to jedynie w momencie gdy prędkość obrotowa spada z tych właśnie wysokich , bo gdy dodam gazu np do 3 tys a potem dociągnę do 5tyś to nic takiego nie występuje