Mam strasznie denerwujaca usterke, opisze wszystko od poczatku
najpierw sie pojawilo drganie pedalu hamulca podczas ostatniej fazy dohamowywania, tak od okolo 10km/h do zera, przy delikatnym hamowaniu, np w korku jak sie przemieszczalem po kilka metrow, zapalila sie kontrolka abs oczywiscie, szybka diagnostyka, tylny czujnik, wymienilem, ale blad pozostal i kontrolka, kolejna diagnostyka przedni czujnik, i tu po rozebraniu okazalo sie ze sie rozsypalo sloneczko od ABSu na piascie ze starosci. nie ma sprawy, stara czesc moze sie wkoncu poddac, nowa piasta zalozona, nowy czujnik, dzisiaj poskladane i przejazdzka, abs dziala ladnie, kontrolka sie nie swieci, ale dalej zostalo to cholerne pulsowanie pedalu ponizej kilku km/h.
co to do cholery moze byc?
zostal tylko blad nie generujacy kontrolki 103 bremslichtschalter, oile to ma cos zwiazane z tym. to jest czujnik stopu chyba
usterka ABS
Moderator: Moderatorzy
- mare36ks
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Re: usterka ABS
pogrzebalem dalej, przejechalem sie z podlaczona INPA i zrobilem podglad predkosci kol i tak: kola oprocz tylnego lewego pokazuja odrazu predkosc, tylne lewe startuje od jakis 6 ale jak kola przekraczaja 10 km/h wywala sie jakis blad na ekranie i pojawia sie usterka czyli przy hamowaniu ponizej tych nieszczesnych 10 km/h zalacza sie abs.
jezeli nie przekrocze tej predkosci to hamuja normalnie. wymienialem ten czujnik 2 mies temu. co zostaje, albo jest uszkodzony albo jeszcze sloneczko moze byc walniete?
jezeli nie przekrocze tej predkosci to hamuja normalnie. wymienialem ten czujnik 2 mies temu. co zostaje, albo jest uszkodzony albo jeszcze sloneczko moze byc walniete?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Różnie może być - owszem, "słoneczko" mogło skorodować, i dlatego czujnik głupieje, bo nie potrafi odebrać impulsu - nie ma przerw między wypustkami tego "słoneczka". Ale też bywa tak, że czujniki - zamienniki nie są powiedzmy tolerowane przez BMW - niedokładny pomiar może powodować przekłamania i ABS świruje Jarząbka.
Ogólnie zajrzyj do "słoneczka", ewentualnie podczyść, dobrze sprawdza się zwykły pistolet do przedmuchiwania wsadzony w dziurę po czujniki ABS, w mojej E46 wyfrunęła dosłownie tona śmieci i ABS jak nowy - z tym, że czujniki na tył brałem AutLog, czyli takie ciut lepsze.
Ogólnie zajrzyj do "słoneczka", ewentualnie podczyść, dobrze sprawdza się zwykły pistolet do przedmuchiwania wsadzony w dziurę po czujniki ABS, w mojej E46 wyfrunęła dosłownie tona śmieci i ABS jak nowy - z tym, że czujniki na tył brałem AutLog, czyli takie ciut lepsze.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- mare36ks
- Bywalec
ponownie wymontowalem czujnik, przepatrzylem i przedmuchalem dla swietego spokoju sloneczko, ale nic tam za bardzo nie znalazlem. bez zmian
a na podgladzie parametrow wyglada to tak
https://www.youtube.com/watch?v=_K2HX25 ... e=youtu.be
jedyne co mi przychodzi do glowy to czujnik, poprostu nowy byl uszkodzony i dlatego objaw nie ustepowal. co innego jeszcze moze byc?
a na podgladzie parametrow wyglada to tak
https://www.youtube.com/watch?v=_K2HX25 ... e=youtu.be
jedyne co mi przychodzi do glowy to czujnik, poprostu nowy byl uszkodzony i dlatego objaw nie ustepowal. co innego jeszcze moze byc?
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
A nie możesz zamienić lewego czujnika z prawym? Może to coś wyjaśni.
Bo Możemy Więcej...
- Pieter
- Moderator

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubelskie
można spróbować, nie wiem tylko czy da się ten czujnik wyjąć bez jego uszkodzenia. Mi się przynajmniej nie udało a próbowałem.gummiss11 pisze:A nie możesz zamienić lewego czujnika z prawym? Może to coś wyjaśni.
Są… auta i jest BMW
- mare36ks
- Bywalec
podmianka to pierwsza rzecz jaka przychodzi do glowy ale prawy jest od dawna nieruszany wiec na 99,9% pojdzie w rozsypke przy wyjmowaniu, tak samo jak lewy wczesniej.
zamowilem drugi czujnik drozszy, zobaczymy co pomoze.
zamowilem drugi czujnik drozszy, zobaczymy co pomoze.
- mare36ks
- Bywalec
chyba sprawa zalatwiona, zamontowalem drugi nowy czujnik i objaw zniknal. widocznie pierwszy nowy czujnik byl uszkodzony
ale poniewaz nie byl montowany w serwisie to gwarancja nie obowiazuje
ale poniewaz nie byl montowany w serwisie to gwarancja nie obowiazuje