E34 2.5 tds nie odpala na zimnym

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

E34 2.5 tds nie odpala na zimnym

Post autor: LuQ90 »

Siema,
Ostatnio pojawił mi się problem z moim TDSem. Auto jednego dnia jeździło normalnie, a następnego już nie chciało odpalić. Zdiagnozowałem uszkodzoną pompę paliwa - wymieniłem i dalej to samo. Bezpieczniki całe, przekaźniki też. Po zdjęciu przewodów z wtrysków i zakręceniu rozrusznikiem paliwo tylko "kapie" z nich, czyli nie ma ciśnienia. Stwierdziłem że pompa wtryskowa się skończyła, ale spróbowałem auto odpalić na holu i się udało. Dałem jej sie zagrzać i potem odpalała z rozrusznika dosłownie "na dotyk".
Dzisiaj rano sytuacja znowu sie powtórzyła. Kręcę rozrusznikiem, a auto nie odpala. Kręcenie rozrusznikiem nie jest takie typowe, że sam rozrusznik chodzi, tylko wydaje się jakby chodził w połowie na rozruszniku, w połowie sam, kopci w cholere, ale nie odpala...
Nie bardzo wiem co może być powodem takich objawów. Gdyby to był świece to auto prędzej czy później odpaliłbym, a tu mogę kręcić aż do wykończenia akumulatora...

a tak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=UYxvt3ejMzs
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: E34 2.5 tds nie odpala na zimnym

Post autor: N2O »

Zdecydowanie świece - wystarczy, że 2 będą spalone i już nie odpalisz przy obecnych temperaturach.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

spoko, jak znajdę jutro kogoś kto będzie miał świece na miejscu to je wymienię i zobaczymy :)
Szybkie pytanie dodatkowe. Muszę zrzucać kolektor żeby wykręcić świece czy da się to ogarnąć bez zdejmowania go? bo szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze okazji wymieniać świec, a ostatnia wymiana była robiona ponad 3 lata temu przez mechanika :P
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Jak jesteś ginekologiem, to dasz radę bez zdejmania kolektora. W innym przypadku nie polecam.
:mrgreen: :mrgreen:

Kup świece BERU, a jak kolektor masz aluminiowy, to od razu nowe uszczelki papierowe 6 sztuk.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

Wszystko ogarnięte :)
Okazało się że połowa świec nie pali. Po znajomości wyhaczyłem Bosch'ki + 1,5h roboty i teraz pali od strzała :D
ODPOWIEDZ