E36 325 TDS z chipem - dymi na wysokich obrotach

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Mario1-1
zbanowany
zbanowany
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Re: E36 325 TDS z chipem - dymi na wysokich obrotach

Post autor: Mario1-1 »

tdbezs pisze:Nie to żebym był czepialski, ale dawkę zwiększa się przesuwając nastawnik w kierunku rozdzielacza, a na komputerku dawka 0,6 to jak na moje za duża, ale kto co lubi. Inną sprawą jest to,że dawka im na komputerku większa tym w rzeczywistości niższa, np: dawka 0,6 jest dużo większa niż 1,7. Przy dawce oscylującej około 0,8-1 silnik fajnie chodzi, natomiast przy 1,7 jest strasznym mułem i dużo pali, gdyż potrzebuje dużo czasy żeby się rozpędzić, i np nie ruszy bez dodania gazu tylko zdechnie...
A co do kopcenia powyżej 4tyś obrotów to ja przepraszam, ale jak często się używa takich obrotów? W moim przypadku prawie wcale, jak cisnę to tak raczej do 4tyś... a powyżej to już katowanie, mam teraz zrobiony przelot w e34 tds też po interwencji Bagora, zakopci powyżej 4tyś... a tak to nic dymu nie pokaże. :twisted:

kolego ale troszkę bzdur napisałeś
im większa dawka jest wyświetlana na komputerze pokładowym tym mniejsza jest w rzeczywistości ?????????
co ty piszesz ile ty razy w życiu ustawiałeś 2.5tds ????? bez disa inpy itp ?
w jednym silniku przy 0,6 będzie idealnie w innym przy 0,8 ot właśnie podąłem od do
to jeszcze może napiszesz że każdego tadka da się identycznie ustawić :D
a nie zapomniałeś że dawka kom.pokładowym na jałowych obrotach nie stoi w miejscu tylko zawsze minimalnie się zmienia o jedną lub dwie dziesiąte ??????????
kto napisał o jakimś kopceniu pow .4 tyś ????????
napisałem wyraźnie że jeśli ktoś robi to pierwszy raz należy wybrać punkt nastawnika taki w którym w miarę mało kopci ale zarazem jak najlepiej wkręcający się szybko na wysokie obroty
ustawiłem tadki dziesiątki razy i bez żadnych komputerów nie raz na wyczucie ,po podpięciu diagnosty zawsze dawka była idealna więc nie pisz głupot tak samo jak z tym że tds z wyprutym katem nic nie za kopci jeśli jest idealna dawka ,
nie zakopci wcale jak jest za mała .
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

dokładnie tak jest, im większą Ci pokaże dawkę komp pokładowy tym jest ona niższa w rzeczywistości, jeżeli nie wierzysz to sobie sprawdź albo na forum poszukaj. A jeżeli Cię nurtuje pytanie ile ile tedesów ustawiłem to już liczba dwucyfrowa i jakoś poprawek nie miałem... rozrządy uszczelniania pomp w tdesach też robię jak trzeba... A z kopceniem to może będzie dla Ciebie jaśniejsze jak przeczytasz temat od początku... a nie ostatnią wypowiedź...
A w swoim Tadku mam tak ustawioną dawkę, że nie kopci i zapier..la jak na poczipowanego tadka przystało i dym pokazuje się tylko powyżej 4tyś jak mam but w podłodze. Także odsyłam do lektury na temat tadków, bo na forum jest co czytać i myślę, że od kiedy się zarejestrowałeś to wszystkiego nie przeczytałeś, a już na pewno nie na temat dawki... powodzenia w wpisywaniu dziesiątek pytajników
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

kolego e tym momencie robisz z siebie idio...
skoro jak twierdzisz dawka na komputerze pokładowym np 0,6 jest dużo większa niż 1,7 po ciula ją zmniejszasz
na np 0,6 a nie zwiększasz na z 1,7 na np 1,9 ?????????? :mrgreen: :mrgreen:
skoro 1,7 jest dawką paliwa dużo mniejsza niż 0,6
ja pierd...... co ty chłopie piszesz ,
ty mi każesz szukać ,sprawdzać :mrgreen: :mrgreen: śmieszne są twoje wypowiedzi i głupie jak ja auta zaczynałem naprawiać to ty jeszcze w nocnik robiłeś więc się nie ośmieszaj tymi twoimi dwucyfrowymi liczbami .
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

7. Ustawienia precyzyjne
Rozgrzac silnik do temperatury pracy (min 80 stopni) wyłączyć klimatyzacje (wg
oryginalnej instrukcji ale chyba chodzi o nawiew ja robilem to tak samo jak pomiar przed
przy wylaczonym nawiewie)
Uruchomic VAGa i sprawdzic wartość w grupie 001 blok 02
Jeśli rozni się od wartości zanotowanej na początku o +/- 0,5 mg/R zgasic auto poluzowac
sruby nastawnika, i przesunąć bocznie delikatnie nastawnik na pompie, dokręcić sruby i
przeprowadzic nowy pomiar, procedure stosowac az do uzyskania zadanej wartości.
UWAGA nie luzowac srub ani nie przesuwac nastawnika na pracującym silniku !!
Uwaga przeprowadzane ustawienia musza być precyzyjne, przesuniecie o 1/10 mm
powoduje już spore zmiany w dawce.
Przy ustawianiu okazuje się, że:
- pokazywana jest za wysoka dawka: dawka jest w rzeczywistości za niska, nastawnik
musi zostać przesunięty w stronę części wysokociśnieniowej.
- pokazywana jest dawka za mała: dawka jest w rzeczywistości za wysoka, nastawnik
musi zostać przesunięty na pompie w stronę koła rozrządu

Proszę, masz znalazłem Ci bo Tobie matołku nie chciało się szukać, przeczytaj to ze zrozumieniem, tego uczą w gimbazjum a potem zobaczymy czy się zreflektujesz czy nadal będziesz wypisywał głupoty. Po Twoich tematach widać, że po pierwsze masz problem z napisaniem zdania logicznie to raz, regulaminu forum też chyba nie przeczytałeś, bo piszemy po polsku uwzględniając duże, małe litery itd... Co do tego doświadczenia w naprawach to Twoja sprawa. Zanim coś głupiego znowu napiszesz to przeczytaj kilka razy, dawka o dużej wartości np: 1.8 jest mała a dawka o niskiej wartości jest wysoka. Miłej lektury i zanim kogoś idiotą nazwiesz sprawdź czy nie jesteś w błędzie, bo na idiotę to sam wyszedłeś.Pozdrawiam i życzę owocnych napraw setek samochodów a ja wracam na nocnik.
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

tdbezs pisze:7. Ustawienia precyzyjne
Rozgrzac silnik do temperatury pracy (min 80 stopni) wyłączyć klimatyzacje (wg
oryginalnej instrukcji ale chyba chodzi o nawiew ja robilem to tak samo jak pomiar przed
przy wylaczonym nawiewie)
Uruchomic VAGa i sprawdzic wartość w grupie 001 blok 02
Jeśli rozni się od wartości zanotowanej na początku o +/- 0,5 mg/R zgasic auto poluzowac
sruby nastawnika, i przesunąć bocznie delikatnie nastawnik na pompie, dokręcić sruby i
przeprowadzic nowy pomiar, procedure stosowac az do uzyskania zadanej wartości.
UWAGA nie luzowac srub ani nie przesuwac nastawnika na pracującym silniku !!
Uwaga przeprowadzane ustawienia musza być precyzyjne, przesuniecie o 1/10 mm
powoduje już spore zmiany w dawce.
Przy ustawianiu okazuje się, że:
- pokazywana jest za wysoka dawka: dawka jest w rzeczywistości za niska, nastawnik
musi zostać przesunięty w stronę części wysokociśnieniowej.
- pokazywana jest dawka za mała: dawka jest w rzeczywistości za wysoka, nastawnik
musi zostać przesunięty na pompie w stronę koła rozrządu

Proszę, masz znalazłem Ci bo Tobie matołku nie chciało się szukać, przeczytaj to ze zrozumieniem, tego uczą w gimbazjum a potem zobaczymy czy się zreflektujesz czy nadal będziesz wypisywał głupoty. Po Twoich tematach widać, że po pierwsze masz problem z napisaniem zdania logicznie to raz, regulaminu forum też chyba nie przeczytałeś, bo piszemy po polsku uwzględniając duże, małe litery itd... Co do tego doświadczenia w naprawach to Twoja sprawa. Zanim coś głupiego znowu napiszesz to przeczytaj kilka razy, dawka o dużej wartości np: 1.8 jest mała a dawka o niskiej wartości jest wysoka. Miłej lektury i zanim kogoś idiotą nazwiesz sprawdź czy nie jesteś w błędzie, bo na idiotę to sam wyszedłeś.Pozdrawiam i życzę owocnych napraw setek samochodów a ja wracam na nocnik.

matołku ,masz rozum przysłowiowego studencika który bzdur się naczyta i kopiuje masz zero doświadczenia z autami skoro potrafisz klepać takie bzdury ,dosłownie śmiać się chce
po pierwsze instrukcje to ty przedstawiłeś kopiowaną z jakiegoś forum samochodów z grupy vag
a nie bmw ,więc jeśli twierdzisz że takimi sposobami ty ustawiałeś te swoje samochodziki po kilkadziesiąt sztuk to współczuje tobie i właścicielom tych aut

po drugie komu się ty się popisujesz tą głupotą ?bo naprawdę nie wiem
chłopczyku jeśli ty ustawiasz sterownik pompy na zgaszonym silniku i tak jak ta twoja śmieszna instrukcja to ty chyba serio nic mózgu nie używasz
czy ty wo gule wiesz o czym piszesz ?
gdzie ty masz w tej śmiesznej instrukcji (dla ustawień BMW tds ) chociaż jedno słowo o tym że dawka wyświetlana na komputerze pokładowym w TDS np.0.6 jest w rzeczywistości dawką za duża ???????????????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jeśli dla ciebie program VAG to jest to samo co komputer pokładowy w BMW to jesteś nienormalny
ustaw sobie w jakimkolwiek td-esie dawkę na 0,6 według pokładowego komputera która jest według ciebie wtedy za wysoka i ją zmniejsz ,
chłopie weź się ogarnij bo ty w życiu nigdy nic nie ustawiłeś dobrze skoro powielasz jakieś instrukcje do ustawień Volkswagenów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

po trzecie to nie jest forum polonistyczne tylko forum w którym pomaga się innym ale nie kopiowaniem bzdur z google
tylko prawdziwych informacji ,bo kopiować i wklejać to każdy głupi potrafi .

po czwarte dzieciaku ,jeszcze raz ci przypomnę zauważ że w tej twojej instrukcji do tds :mrgreen: :mrgreen:
masz opisaną dawkę według komputera diagnostycznego w mg a nie w L /1H :mrgreen: :mrgreen:
a skoro dla ciebie dawka paliwa w miligramach i dawka w litrach na godzinę to jest to samo
to jaką ty wo gule szkołę skończyłeś ?
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

Już wiem czemu coraz mniej ludzi na forum, bo coraz więcej kretynów tu zagląda... jeżeli ustawienie tdsa i tdi to dla ciebie dwie różne sprawy to spoko, to przecież nie te same nastawniki, różnią się w końcu końcówką przewodu i inaczej czasem jest kulka która wchodzi w dozator, ale zasada działania jest ta sama, czy to MES czy HDK to i w vw i w BMW działają tak samo i tak samo się dawkę ustawia... tyle, ze beemce trudniej. Jeżeli taką Ci robi różnicę to tu masz w bmw, ktoś przestawił dawkę na wg. Ciebie mniejszą wg mnie większą i w aucie wzrosła moc... cuda na kiju... zresztą szkoda kopać się z koniem, może kiedyś dojdziesz do tego, że się mylisz ale na pewno się do tego nie przyznasz, masz tu link krótszy niż łysek z pokładu idy to może doczytasz i zrozumiesz że nie ważne czy dawkę masz z obc w l/h czy masz z kompa w mg/cykl pracy to zasada jest ta sama im mniejsza wartość wg kompa tym dawka w rzeczywistości większa. I się dziwie, że tu moderator nie interweniuje, bo co jak co, prze tyle czasu na forum siedzie i z nikim się nie kłóciłem aż na Ciebie trafiłem... powodzenia życzę a tu masz link, bo tamto było dla Ciebie za mało, trzeba było ze zrozumieniem przeczytać a nie skupić się na ustawianiu, bo o tym nie było mowy...http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 2&t=203109
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

napiszę ci krótko i na temat ,kretynem to ty sam jesteś .
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

A moderatora ani na lekarstwo.Widzę kolego tdbezs,że potraktowano Cię szczerze po katolicku.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

Po katolicku, czekamy na moderatora. :)
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Zamurowała mnie ta dyskusja.
:shock: :mrgreen:
Ale tdbezs ma rację.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

Dzięki N2O, w sumie to wiem, że mam rację, ale są ludzie mądrzejsi, bardziej doświadczeni, zapewne starsi i lepiej wykształceni ode mnie, także nadal czekam na moderatora.
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

N2O pisze:Zamurowała mnie ta dyskusja.
:shock: :mrgreen:
Ale tdbezs ma rację.

skoro niby ma rację niech ją udowodni ,
mogę nagrać filmik jak ustawiać nastawnik w aucie tds z komputerem pokładowym
żeby wam co nie którym głupoty przeszły .
N2O
Bywalec Wyjadacz

Najpierw zapoznaj się z działaniem pompy wtryskowej tego typu i jaki skutek ma przesunięcie nastawnika.
Komputer pokładowy pokazuje jedynie teoretyczne spalanie wyliczane z wychyłu ramienia nastawnika. Im więcej pokazuje, tym maksymalna możliwa do uzyskania dawka jest mniejsza. Ustaw sobie wysokie spalanie wg kompa pokładowego i spróbuj ruszyć bez palenia sprzęgła.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

N2O zaraz Ci się oberwie... hehe Mario1-1 sam poruszam się autem z OBC, dokładałem je osobiście i wg niego też u siebie ustawiałem co i jak, bez OBC też ustawiałem tdsy, ale nie ważne, ustaw sobie wg Ciebie wysoką dawkę w stylu 1.9 czy 2.0 i zobaczysz jakie będziesz miał mocne auto, tak jak N2O pisze... a potem ustaw za niską(wg Mario) np 0,6 czy 0,5, kiedyś omegę mi się udało ustawić na 0,5, musiał być fajny nastawnik, że taką dawkę przyjął i nie telepało go, ładnie z obrotów schodził, a z miejsca to paliła gumę
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

tdbezs pisze:N2O zaraz Ci się oberwie... hehe Mario1-1 sam poruszam się autem z OBC, dokładałem je osobiście i wg niego też u siebie ustawiałem co i jak, bez OBC też ustawiałem tdsy, ale nie ważne, ustaw sobie wg Ciebie wysoką dawkę w stylu 1.9 czy 2.0 i zobaczysz jakie będziesz miał mocne auto, tak jak N2O pisze... a potem ustaw za niską(wg Mario) np 0,6 czy 0,5, kiedyś omegę mi się udało ustawić na 0,5, musiał być fajny nastawnik, że taką dawkę przyjął i nie telepało go, ładnie z obrotów schodził, a z miejsca to paliła gumę

słuchaj kolego skoro zaczynasz wyzwiskami w stylu matoł , kretyn itd ...
to widocznie sam nim jesteś ,
najpierw przeczytaj czego dotyczy temat i co ja napisałem dokładnie a później zastanów się co piszesz
bo zmieniasz temat chłopie o 90 stopni
ty jesteś taki ciemny i nie wiesz że jeśli dawka będzie ustawiona na np 1.9(silnik w tym momencie ma dawkę za dużą i jest zalewany zbyt dużą ilością paliwa ) to jest normalne że auto wcale nie będzie mocniejsze niż
na dawce 0.6 ? i nie dlatego że jak twierdzisz w tym momencie dawka jest za niska co jest kompletną bzdurą tylko silnik w takim ustawieniu nie przepala zbyt dużej ilości paliwa .
N2O
Bywalec Wyjadacz

:shock:
Co Ty piszesz człowieku?
Zalać diesla?
Wiesz na jakiej zasadzie działa silnik wysokoprężny?
Jak podasz mu za dużo paliwa, to przekręci obrotomierz. Ba, nawet stała dawka bez obciążenia powoduje rozpędzanie takiego silnika, dlatego w mechanicznych pompach potrzebny był regulator obrotów.

Sterowanie pompy elektronicznej i odczyty na komputerze są irracjonalne, tutaj wszystko odbywa się odwrotnie.
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Mario1-1
zbanowany
zbanowany

Obudź się człowieku bo pierdzielisz głupoty jak twój kolega ,skoro czytać nie potrafisz a ze zrozumieniem masz też problemy wielkie to nie mamy o czym dyskutować
a i lataj z tymi twoimi opiniami po warsztatach i każdemu powiedz że jak za dużą dawkę ustawią w td-esie to będzie wszystko ok i nie będzie słabszy wo gule. :lol: :lol: .
N2O
Bywalec Wyjadacz

Jeszcze raz powtarzam, zapoznaj się z budową pompy VE, a dopiero potem głoś swoje herezje.
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Ciekawe te gule.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec

N2O, widzisz co to jest? Mówisz człowiekowi, tłumaczysz a on ma doświadczenie i wie lepiej, szkoda pisać, po prostu koleś mąci wodę i tyle jest z rozmowy z nim... nie przyjmuje nic do zrozumienia. A poza tym wypomina czytanie ze zrozumieniem, a sam nie wiedział o co chodzi z kopceniem w tym temacie, wg niego o kopceniu w tym temacie nie ma mowy, może i ma rację bo w temacie jest dymienie, to mój błąd... Herezje i obrażanie ludzi-w tym kolega Mario1-1 jest naprawdę dobry...
Ale TYM to popisałeś się wiedzą na temat silników:
ty jesteś taki ciemny i nie wiesz że jeśli dawka będzie ustawiona na np 1.9(silnik w tym momencie ma dawkę za dużą i jest zalewany zbyt dużą ilością paliwa ) to jest normalne że auto wcale nie będzie mocniejsze niż
na dawce 0.6 ? i nie dlatego że jak twierdzisz w tym momencie dawka jest za niska co jest kompletną bzdurą tylko silnik w takim ustawieniu nie przepala zbyt dużej ilości paliwa .

zalany tds, ma za dużo paliwa i nie jedzie, ja nie mogę człowieku, N2O Ci pisze, ja Ci piszę a Ty nadal nie jesteś w stanie tego skumać, i diesel zalany zbyt duża ilością paliwa... jak być z wiadra w kolektor może lał... ale zaraz mi napiszesz, że przecież z wiadra się nie leje ropy w kolektor i nie mam pojęcia... A N2O z Tobą to chyba muszę jakąś flaszkę wypić bo sam bym tu nic nie przetłumaczył... 8)
Zablokowany