INPA nie łączy się z 1,7 TDS
Moderator: Moderatorzy
-
Andrzej87
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
INPA nie łączy się z 1,7 TDS
Witam
Testowałem dwie INPY z dwóch instalatorów 10.0.0.4 i 9.0.7 i nie mogą się połączyć ze sterownikiem silnika. Zaznaczam, że inne moduły w tym aucie oraz inne silniki w E36, E39, E38 są wykrywane. IGNIOTION i BATTERY również się nie zmieniają. Ma ktoś na to radę?
Testowałem dwie INPY z dwóch instalatorów 10.0.0.4 i 9.0.7 i nie mogą się połączyć ze sterownikiem silnika. Zaznaczam, że inne moduły w tym aucie oraz inne silniki w E36, E39, E38 są wykrywane. IGNIOTION i BATTERY również się nie zmieniają. Ma ktoś na to radę?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: INPA nie łączy się z 1,7 TDS
Witaj.
Przeniosłem do Elektroniki. Podstawowe kwestie jakie mi przychodzą do głowy:
1. Jaki interfejs, czy to ADS? Większość interfejsów dostępnych na rynku często ma problemy ze sterownikami silników m51 przed liftem oraz m41. Znam 2 sprawdzone, 1 VIAKENa i Nerwusowy plus wszelkie ADSy zrobione według dokumentacji (np. Carlosa).
2. Jak się łączysz, COM czy USB czy emulator? Poprzez port USB nie połączysz się w ogóle, poprzez emulator zależy. Jeśli emulator jest na express-card to nie da rady (wykorzystuje magistralę USB tak czy inaczej). Jeśli na PCMCIA to zależy od jego konstrukcji - musi być taka karta, która daje możliwość sprzętowej obsługi portu RS-232. W praktyce i prościej mówiąc, jeśli port jest obsługiwany pod DOSem, to zapewne będzie działać. Jeśli nie, to na 100% nie będzie działać i szkoda nerwów i czasu na walczenie.
Najprostszym sposobem poprawnej pracy jest kupienie specjalnie do diagnostyki starszego laptopa z fizycznym portem RS-232 (polecam starsze modele DELL i IBM lub TOSHIBA, można takiego kupić za jakieś 200-400zł bez problemu), zainstalowanie Windows XP i wtedy nie ma żadnych problemów z komunikacją sprzętu, reszta zależy od interfejsu. Jeśli iść trudniejszą drogą, to karta PCMCIA Argosy z 1 portem COM (lub szukać innej markowej, ale mało jest działających przetestowanych), aktualne sterowniki najlepiej pod XP (albo XP Mode w Win7, ciężej sterowniki do VISTA) i próbować. Moim zdaniem szkoda czasu.
Jeśli problem nie leży w tym, to albo głupi błąd w sztuce, albo sterownik silnika uszkodzony. Dopóki nie będziesz miał pewnej platformy diagnostycznej, szkoda czasu na domysły.
Pzdr.
Przeniosłem do Elektroniki. Podstawowe kwestie jakie mi przychodzą do głowy:
1. Jaki interfejs, czy to ADS? Większość interfejsów dostępnych na rynku często ma problemy ze sterownikami silników m51 przed liftem oraz m41. Znam 2 sprawdzone, 1 VIAKENa i Nerwusowy plus wszelkie ADSy zrobione według dokumentacji (np. Carlosa).
2. Jak się łączysz, COM czy USB czy emulator? Poprzez port USB nie połączysz się w ogóle, poprzez emulator zależy. Jeśli emulator jest na express-card to nie da rady (wykorzystuje magistralę USB tak czy inaczej). Jeśli na PCMCIA to zależy od jego konstrukcji - musi być taka karta, która daje możliwość sprzętowej obsługi portu RS-232. W praktyce i prościej mówiąc, jeśli port jest obsługiwany pod DOSem, to zapewne będzie działać. Jeśli nie, to na 100% nie będzie działać i szkoda nerwów i czasu na walczenie.
Najprostszym sposobem poprawnej pracy jest kupienie specjalnie do diagnostyki starszego laptopa z fizycznym portem RS-232 (polecam starsze modele DELL i IBM lub TOSHIBA, można takiego kupić za jakieś 200-400zł bez problemu), zainstalowanie Windows XP i wtedy nie ma żadnych problemów z komunikacją sprzętu, reszta zależy od interfejsu. Jeśli iść trudniejszą drogą, to karta PCMCIA Argosy z 1 portem COM (lub szukać innej markowej, ale mało jest działających przetestowanych), aktualne sterowniki najlepiej pod XP (albo XP Mode w Win7, ciężej sterowniki do VISTA) i próbować. Moim zdaniem szkoda czasu.
Jeśli problem nie leży w tym, to albo głupi błąd w sztuce, albo sterownik silnika uszkodzony. Dopóki nie będziesz miał pewnej platformy diagnostycznej, szkoda czasu na domysły.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
Andrzej87
- Bywalec
Sytuacja jest idealna:
- interfejs od nerwusa,
- port com na starym DELL
- Windows XP
Sterownik jest OK, bo znajomy INPĄ mi diagnozował bez problemu.
Instalowałem trzy razy w tym ostatni raz inną wersję niż miałem poprzednio i za każdym razem jest to samo.
- interfejs od nerwusa,
- port com na starym DELL
- Windows XP
Sterownik jest OK, bo znajomy INPĄ mi diagnozował bez problemu.
Instalowałem trzy razy w tym ostatni raz inną wersję niż miałem poprzednio i za każdym razem jest to samo.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Hm, a próbowałeś ściągnąć i zainstalować starą inpę, np. 4.4.7? Nie wiem jak te nowe, ale stara inpa wymagała zmian w pliku .INI - tylko to pozwalało odpalić ją w trybie ADS.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
Andrzej87
- Bywalec
Instalowałem INPĘ z instalatora 9.0.7 i to jest chyba właśnie 4.4.7. W INI z tego co widziałem to w dwóch czy trzech miejscach trzeba zmienić 0 na 1 i to zrobiłem. ADS działa mi, bo inne auta diagnozowałem E39 530i 535i E38 750i E36 320i E39 540i zarówno z okrągła wtyczką jak i podłużną. Nie mam pojęcia co robię źle.
Podmieniłem interfejs i okazało się, że jest zepsuty. Znacie kogoś z Warszawy kto może naprawić?
Podmieniłem interfejs i okazało się, że jest zepsuty. Znacie kogoś z Warszawy kto może naprawić?
-
Marek Merc
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Podlaskie
Cz INPA będzie działać w Windows 7 z portem USB
Witam
Ogólnie to jestem nowicjuszem jeśli chodzi o INPA chcę zapytać czy INPA będzie działać w Windows 7 z portem USB
Ogólnie to jestem nowicjuszem jeśli chodzi o INPA chcę zapytać czy INPA będzie działać w Windows 7 z portem USB
- Pieter
- Moderator

- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubelskie
raczej nie będzie, tzn u mnie działa i np mogę się połączyć z ABS, Airbag itp, ale już z silnikiem nie.Marek Merc pisze:Witam
Ale nich się tu koledzy bardziej obcykani w tych sprawach wypowiedzą.
Są… auta i jest BMW
-
Marek Merc
- Świeżak

Ok dzięki mam też laptopa z Windows XP czy lepiej na nim zainstalować INPA i czy wtenczas jest większa szansa połączenia się z Silnikiem ?
Czy lepszy jest Carsoft od IMPA ?
Pozdrawiam
Czy lepszy jest Carsoft od IMPA ?
Pozdrawiam
-
@ctiv
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
inpa a najlepiej DIS
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
- Pieter
- Moderator

Raczej nie, tą opcje też próbowałem, urządzenia na usb nie będzie Ci chodzić.Marek Merc pisze:Ok dzięki mam też laptopa z Windows XP czy lepiej na nim zainstalować INPA i czy wtenczas jest większa szansa połączenia się z Silnikiem ?
Ani INPA ani Carsoft ani DIS u mnie nie chodzi pod usb. Z tego co wyczytałem gdzieś tu na forum trzeba mieć urządzenia na port com R232 a nie na usb.
a koledze chodzi na usb@ctiv pisze:inpa a najlepiej DIS
Są… auta i jest BMW
-
Marek Merc
- Świeżak

Mam laptopa z portem com ale INPA występuje tylko na USB
- Pieter
- Moderator

hmm to czemu a nie mogę się połączyć z silnikiem
Próbowałem także kolegi e36 z 1.6 benzyna i też nic.
Próbowałem także kolegi e36 z 1.6 benzyna i też nic.
Są… auta i jest BMW
-
@ctiv
- Bywalec
bzdura, inpa dziala na com, problem tkwi w interfejsie, polecam na com do TDS, jest szeroki watek na forum o tym, poczytac wystarczy, koszt interfejsu ok 250 zl i lonczysz sie bezproblemowo, z usb do tds nic nie zdzialasz
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
- Pieter
- Moderator

No właśnie też mi się tak wydawało bo czytałem tu kilka tematów i wszędzie piszą że przez usb nie da się połączyć z tds,em ale przez kolegę zbaraniałem troszkę 
Są… auta i jest BMW
-
@ctiv
- Bywalec
nie da sie, komp z portem COM, mam takiego laptopa do sprzedania z zainstalowana inpa ktora dziala, interfejs najlepiej od Nerwusa i wszystko musi dzialac, i nie ma co kombinowac z USB, polecam temat Nerwusa na innym forum tam wszystko opisal co jak i dlaczego.
- sylwester067
- Bywalec
- Województwo: Pomorskie
Witam serdecznie Koledzy, pozwolę sobie odgrzać kotleta
a więc chciałem się dowiedzieć, czy może znacie jakąś wersję INPY, którą mógł bym sprawdzić silnik małego tadka? Bo wersji, którą mam aktualnie, są wszystkie podzespoły i oczywiście działają(mogę je bez problemu sprawdzać), ale nigdzie w menu silników nie widzę silnika M41, przy e36 jest tylko M51 w wersji komputera 2.2. Czy może nie było w Inpie możliwości sprawdzenia silnika M41?
Pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony
Pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony
-
Małymike
- Świeżak

- Nadwozie: Compact/Hatchback
Witam, mam również taki sam problem nie mogę zdiagnozować silnika m41, "AUTOCOM" łączy się bez problemowo. Ale chodzi mi oto jak połączyć się przez "impe" lub "dis-a". Z silnikiem M51 łączy się bez problemu, tam jest DDE2.1 a mi się wydaje że u mnie jest DDE2.0 albo o niższym numerze. Autocom nie określa jaki jest komp, łączy się i przez dde2.0 jak i dde2.1 czy dde2.2. Fejs jest z Viakena. ktoś ma na to rade jakąś albo jest z okolic wrocka i ma możliwość podłączenia TDS-a??
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.