Witam Państwa. Chciałby prosić o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu. Otóż dwa dni temu przestał działać prędkościomierz. Ale uwaga - TYLKO PRĘDKOŚCIOMIERZ! Spalanie chwilowe działa, i kilometry się nabijają na licznik, a to by znaczyło, że czujnik w dyfrze żyje (jak kiedyś nie żył objawy były takie, że ani kilometry się nie nie nabijały, ani spalanie nie działało. W dodatku auto przyspieszało "żabką"). A teraz działa wszystko prócz wskazówki prędkościomierza.
Jako ciekawostkę dodam tylko, że w dniu, w którym przestał działać walczyłem z nagrzewnicą i zastanawiam się czy składając moduł do kupy przyszczypnąłem jakiś przewód pod deską tak, że się przerwał (starałem się to robić bardzo ostrożnie i starannie, a nie "na chama"), czy może to zbieg okoliczności i wina leży w samym zegarze :/
W każdym razie gdyby ktoś miał jakieś sugestie to byłbym ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam.
E30 324D Padnięty TYLKO prędkościomierz
Moderator: Moderatorzy
-
mlody
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E30 324D Padnięty TYLKO prędkościomierz
mam ten sam problem tylko że u mnie działa tylko obrotomierz wymieniałem czujnik w dyfrze i nic dalej lipa 
-
kubus81
- Bywalec
- Seria: E30
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 324d/td
- Rocznik: 1989
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Re: E30 324D Padnięty TYLKO prędkościomierz
To faktycznie nie fajnie. A co gorsza ja chyba nie będę w stanie pomóc koledze w żaden sposób, ponieważ mój prędkościomierz zaczął działać! Jakim cudem? - nie wiem. Co prawda rozkręciłem zegary, żeby zobaczyć czy jakaś ścieżka nie jest walnięta albo lut, ale nic niepokojącego nie znalazłem. Co więcej zegar zaczął działać dopiero dwie doby później, więc żebyście mnie zabili to nie wiem co to było i dlaczego się naprawiło. Mam tylko cichą nadzieję, że się nie powtórzy 
Podpowiem tylko "młodemu", że jak wcześniej walczyłem z wiązką dyfer -> zegary to główną przyczyną były same przewody, które są dość cienkie i po prostu się łamały. W którymś momencie rozprułem też samą wtyczkę (która wchodzi w czujnik na dyfrze), bo tam też zaśniedziało/skorodowało/ułamało. Tylko teraz pytanie - działa "tylko obrotomierz"? To znaczy, że wskazówka temperatury silnika i poziomu paliwa też leżą?? Bo jeśli tak to ja bym obstawiał same zegary (ścieżki, luty, aku, bateria, ewentualnie kostki i ich przewody), a jeśli działają to dobrze sprawdziłbym przewody od czujnika w dyfrze począwszy.
Podpowiem tylko "młodemu", że jak wcześniej walczyłem z wiązką dyfer -> zegary to główną przyczyną były same przewody, które są dość cienkie i po prostu się łamały. W którymś momencie rozprułem też samą wtyczkę (która wchodzi w czujnik na dyfrze), bo tam też zaśniedziało/skorodowało/ułamało. Tylko teraz pytanie - działa "tylko obrotomierz"? To znaczy, że wskazówka temperatury silnika i poziomu paliwa też leżą?? Bo jeśli tak to ja bym obstawiał same zegary (ścieżki, luty, aku, bateria, ewentualnie kostki i ich przewody), a jeśli działają to dobrze sprawdziłbym przewody od czujnika w dyfrze począwszy.