Kupiłem e39 touringa z automatem, rok 98. Kupiłem taniej, ponieważ czasem zapala się tryb awaryjny skrzyni i na R przy cofaniu po dodaniu gazu rosną tylko obroty. Kosz sprzęgła raczej wykluczyłem, ponieważ jest cicho i lekko, ale się toczy do tyłu. Czytałem trochę i piszą że to tarczki od wstecznego. Czy to może być jedyny problem ? Na początku myślałem że to wina złego oleju, albo jego małej ilości. Istnieje taka możliwość ?
Druga sprawa to samochod nie ma pełnej mocy, turbo się załącza, ale nie ciągnie jak powinna, mam jeszcze 725TDS i różnica jest znaczna. Czy to wina turbiny czy może być coś jeszcze ? Filtr paliwa wymieniony. Zauważyłem też że w przewodzie idącym do pompy są pecherzyki powietrza, i założony jest zaworek zwrotny. Czy jest to wina pompy w baku ? Dodam że przy 15l paliwa podobno nie zaciąga już paliwa, ale aktualnie mam ponad 30l i to samo. Martwi mnie jeszcze że wskazówka od temp jest 1mm poza pionem cały czas, ale w e36 tds też tak miałem i przez rok było wszystko ok.
I ostatnie pytanko, czy nie działający ekonomizer i obrotomierz ma coś wspólnego z awarią czujnika abs ? Licznik prędkości działa.
Przepraszam za te pytania które już pewnie były zadawane, ale autko jest fajne i chciał bym możliwie najszybciej doprowadzić je do stanu używalności.
Pozdrawiam
Aha , i jeszcze mam pytanie odnoście kierownicy, auto jest z lutego 98, zamontowana jest teraz kierownica z e36/e34, chce kupić org kierownicę z multifunkcją , ponieważ według vinu auto ma tempomat, ale nie ma tego guzika na desce do aktywacji, na allegro są 2 rodzaje - dwu lub jedno komorowa. Którą wybrać ?