E36 Awaria silnika?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

SzymonWuu
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

E36 Awaria silnika?

Post autor: SzymonWuu »

Witam, na wstępie dodam, że jestem tutaj nowy.
Szukałem na forum tutaj usterki, która mogłaby pasować do mojego problemu, a dokładniej.
Mam problem z pracą silnika, może zacznę od początku historii :oops:

Po wymianie płynu chłodniczego (teraz minie 4 tydzień) po 10-15 min. spokojnej jazdy wiatrak chłodnicy 'chodził' równo z obrotami silnika, co wskazywało na zapowietrzenie bądź usterkę termostatu/czujki temp. silnika. Tydzień przed awaria przy `2tys obrotów słyszałem ciche tykanie 'jak w zegarku', na większych jak i na mniejszych obrotach tego dźwięku nie było w ogóle. Jadąc w trasie 120km/h na 5 biegu po godzinie jazdy silnik nagle zaczął o wiele głośniej chodzić. Pierwsze co zrobiłem to zjechałem na pobocze i zgasiłem silnik, otworzyłem maskę, lecz dymu nie było żadnego. odkręciłem korek od wlewu oleju, skąd wydobywał się dym. Odczekałem 40-50 min. po czym spróbowałem go odpalić (i tu pewnie popełniłem błąd to robiąc), 'załapał' swoje przysłowiowe 950/min po czym usłyszałem trzask w silniku - silnik samoczynnie zgasł wraz z trzaskiem :cry:

Podpytałem parę osób co może być przyczyna, z czego szwagier słysząc jak TDSik 'próbuje' odpalić stwierdzil, ze 2/3 tłok spotyka się z zaworami (3-4 dni temu ostatni raz nim 'kręciłem'. Postanowiłem sprawdzić jak wygląda rozrząd. 6 i 7 szklanka są wciśnięte (silnik nie wyciągniety, dalej w aucie)

TDSika mam 3 miesiąc i wymieniane były pompa wody, napinacz (komplet) + pasek klinowy. Przebieg 281tys (gdy kupiłem) a obecnie 284tys.
Zapodaje zdj. rozrzątu, może ktoś z was mi pomoże, naprowadzi jak ożywić autko.
http://i57.tinypic.com/1zmph00.jpg
http://i57.tinypic.com/312hefn.jpg
http://i58.tinypic.com/j8pncz.jpg
Pozdro
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Re: E36 Awaria silnika?

Post autor: Barman »

jak sprawdziłes rozrzad? to co na zdjeciach to 1-szy tłok jest w GMP? CZY POPROSTU zdjołes pokrywe i foty zrobiłes, jak zablokujesz koło zamachowe wkładajac blkokade w okolicy rozrusznika to krzywki na wałku na pierwszym tłoku liczac od chłodnicy powinny tworzyc liters V JAK TAK NIE JEST to sie rozrzad rozdupczył
Ps; a jesli tak sie stał to te 284tys km pomnóz razy 3 lub 4
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Po prostu zdjąłem pokrywę :roll: ale widać, ze ktoś już przede mną wymieniał wałek rozrządu (5 uchwyt wałka 'do góry nogami' przykręcony)
Nic nie blokowałem. Wizualnie próbuje znaleźć usterkę, lecz nie chce całego silnika rozkręcać. A silnik (jak wspominałem) jest dalej w aucie.
Jutro (jeśli pogoda mi dopisze) wyciągnę całą głowicę i wstawię następne zdjęcia.
A co do licznika to wiadome, że w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć autko, które nie miało cofanego licznika :D
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Przed wyciagnięciem glowicy sprawdź to,co Ci pisal Barman-bez rozkręcania silnika będziesz już wiedzial,czy rozrząd przeskoczyl.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

SzymonWuu pisze:Podpytałem parę osób co może być przyczyna, z czego szwagier słysząc jak TDSik 'próbuje' odpalić stwierdzil, ze 2/3 tłok spotyka się z zaworami (3-4 dni temu ostatni raz nim 'kręciłem'.
Pokrywę zdjąłem aby sprawdzić w jakim stanie są krzywki na wałku, a jak widać są w dobrym stanie.
Tak jak napisałem w opisie awarii, silnik mimo tej awarii jest w stanie zakręcić, lecz 'kręci' z okropnym dźwiękiem niestety :/ a nie chce go męczyć dalej próbując go 'odpalić' by nie pogorszyć sprawy. Dzisiaj niedziela, więc jutro zrobie to co pisał Barman. Mam nadzieję, ze na 'spokojnie' zablokuje koło zamachowe i odezwę się z rezultatem. Pozdro
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

W M41 otwór do blokowania kola zamachowego jest trochę schowany-tuż poniżej czujnika polożenia walu korbowego (a nad rozrusznikiem).
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Próbowałem dzisiaj zakręcić wałem tak jak Barman pisał, lecz 'coś' blokuje i nie da rady okręcić wałem (ani w prawo, ani w lewo). Jutro ściągam głowice i zobaczę, czy tłoki są całe :/ chyba, ze macie inne propozycje
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Głowicę trzeba zdiąć,możliwe że komora wypadła-będzie bałagan
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Przecie napisałem, ze głowice jutro ściągam w celu ustalenia, czy tłoki są cale. Kiedy tylko będę miał dostęp do kanału ściągam miskę olejowa (jeśli któryś tłok jest uszkodzony :( )
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec

SzymonWuu pisze:Przecie napisałem, ze głowice jutro ściągam w celu ustalenia, czy tłoki są cale. Kiedy tylko będę miał dostęp do kanału ściągam miskę olejowa (jeśli któryś tłok jest uszkodzony :( )
wuuu,,,,czyli silnik zaliczył dzwona...zawór-tłok,niedobrze,, nie dalej jak tydzien temu ogladałem resztki silnika, kolesiowi urwał sie zawór rozwaliło tłok, prysowało tuleje,, itd, nie robił kupił drugi słupek chyba za 1 tys,,
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Barman jeśli rozwaliłoby tłok, to by w ogolę nie chciał następnego dnia po awarii zakręcić. A dzisiaj rozmawiałem z kuzynem mechanikiem, i dopóki nie odkręcę głowicy nie bd wiedział, co dokładniej się stało, mianowicie, czy śruba (mocowanie zębatki z wałkiem) delikatnie nie popuściła zmieniając takt sterowania silnika, czy zawór nie wbił się w szklankę, czy tłok nie został ukruszony. Patrząc przez otwory po odkręceniu kolektora dolotowego wszystkie 4 zawory widać. jutro z rana znowu wojna z silnikiem :/
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Głowica ściągnięta. Nie zaciekawię to wygląda :(
Zapodaje foro (1 tłok od strony chłodnicy)

http://i59.tinypic.com/34ifg3m.jpg
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=991j ... RGO7fmG_pt

Rozwiązań kilka mam :/
Regeneracja głowicy itd
Kupno używanej głowicy
Kupno silnika (bez osprzętu)
Artur Wrocław
Bywalec
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Artur WrocÅ‚aw »

na Twoim miejscu nie jestem, ale trzecia opcja wydaje mi się najrozsądniejsza.
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec

SzymonWuu pisze:Barman jeśli rozwaliłoby tłok, to by w ogolę nie chciał następnego dnia po awarii zakręcić. A dzisiaj rozmawiałem z kuzynem mechanikiem, i dopóki nie odkręcę głowicy nie bd wiedział, co dokładniej się stało, mianowicie, czy śruba (mocowanie zębatki z wałkiem) delikatnie nie popuściła zmieniając takt sterowania silnika, czy zawór nie wbił się w szklankę, czy tłok nie został ukruszony. Patrząc przez otwory po odkręceniu kolektora dolotowego wszystkie 4 zawory widać. jutro z rana znowu wojna z silnikiem :/

ostatnie zdjecia co wkleiłes same zaprzeczaja temu co napisałes,,, z dziurawym tłokiem a nawet z wklepanym zaworem w tłok auto bedzie krecic silnikiem no chyba ze dostanie sie cos z czym tlok ni e bedzie mogł sobie poradzic,( co jest nie mozliwe bo tam wpada albo zawór albo swieca) :mrgreen:

ja bym kupił drugi silnik słupek z głowica a reszte przełozył z zdechłego, najszybciej i najtaniej ,,ale pozostaje jakis procent niepewnosci ze sie stanie to co w twoim,
naprawa twojego,, regeneracjia glowicy ,tłok z korbam ,panewki głowne i pod korbem,,,chociaz same pierscionki juz nie mówie o tulejach,, uszelki, przydalo by sie rozrzad wymienic,,,, naprawa najdluzej trwa najbardziej kosztowna ale najbardziej pewna,
hardkore,,, kupic uzywke głowice, kupic tłok z korba, uszelki i złozyc i szybko sprzedac,,, naprawa w miare szybka ale partacka i ogólnie fujjjj
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds

Post autor: N2O »

Ta awaria jest skutkiem złego ustawienia rozrządu.
Wymieniaj silnik, z tego nic dobrego nie będzie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Poodbijane zawory na tłokach- efekt rozciągniętego łańcuszka i niekoregowanego wałka rozrządu... ale ktoś wyczuł, żeby go sprzedać. Na moje to szukać 2 silnika. Tak jak koledzy wyżej piszą, jak podliczysz naprawę głowicy i tłok z korbą to inny motor kupisz, tylko pozostaje nadal kwestia rozrządu... :x
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

Barman jak boga kocham, dzień po awarii silnik kręcił. A urwany zawór był w cylindrze zaraz nad tłokiem, a jeśli wpadłby głębiej to bym go w ogolę nie znalazł. Ślizgacz łańcuszka cały ułamany był i prawdopodobnie on blokuje.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=iyhc ... RHM9_mG_ps
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=991j ... RHPOvmG_pt
N2O to najlepszy pomysł, a kupujac goły silnik bez osprzętu za 500-600 zł to interes, zaoszczędzony czas i pieniać. Tylko silnika szukam z auta po kolizji, stłuczce czy nawet z auta, które nie ma papierow :)
tdbezs no wyczuł wyczuł. Rozglądając się na olx to jest w czym wybierać (tylko szkoda, ze to ciut dalej ode mnie :D )
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds

Post autor: N2O »

Kiedyś jak mi wiejskie mechaniki poskładały silnik, to zawory spotykały się z tłokami(od razu wiedziałem, że coś jest nie tak - ciężko kręcił i ledwo odpalał, ale jeszcze nie miałem doświadczenia) i po jakiś 250km(20km od domu) urwał się jeden zawór - nie gasząc silnika na 5 cylindrach dojechałem do domu(trochę hałasował do 60km/h, ale potem było cicho :mrgreen: ), po rozbiórce silnika okazało się, że zawór jest wbity w poprzek w głowicę, a wszystkie tłoki mają odbite zawory ssące.
Nie było żadnego sensu tego naprawiać.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Są mechanicy i wymieniacze
SzymonWuu
Świeżak
Świeżak

N2O No mogłem tak samo zrobić jak Ty, dojechać do domu (85km) lecz nie chciałem dobijać silnika. Tym bardziej, jak zaczął 'głośniej' chodzić to gałka skrzyni biegów zaczęła latać sama z siebie, jakby bieg miał wyskoczyć zaraz. Ja nigdy nie zostawiałem auta u 'wiejskiego' mechanika. A to dlatego, ze brat oddał 2 auta, z którego miał 1 powstać i powstał ale... w 1 Aucie była NOWA instalacja gazowa, którą oczywiście "mechanik" zje*ał całkowicie :D
Mam na oku 2 silniki (bez osprzętu) w okolicy, lecz zastanawiam się, czy nie lepiej poczekać aż brat swoją bunie (e36 kombi) zrobi i "odebrać" mu jego e36 'automata' z nowym gazem (1 - nienawidzę automata. 2 - 'trochę' kasy wisi ^_^ ). A mój nieszczęsny tds'ik... Tu się zastanowię co z nią wtedy
ODPOWIEDZ