Problem z uszczelnieniem pompy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

bArA
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Problem z uszczelnieniem pompy

Post autor: bArA »

Witam!
BMW 325 TDS

ObrazekObrazek

Cieklo mi z tego miejsca, wyciagnalem pompe zeby to uszczelnic i przy okazji wyczyscic nastawnik, po zalozeniu w to miejsce nowego oringu i poskladaniu wszystkiego do kupy cieknie jak cieklo, oring z kompletu uszczelek z boscha, dokrecilem dosc mocno, ale jest jak przed wymiana oringu. Oring ktory zalozylem zaznaczylem na zdjeciu drugim bo byl najbardziej podobny do tego ktory wyciaglem.

1. Czy popelnilem blad i powinienem zalozyc ten czarny ktory jest obok na zdjeciu?

2. Jeszcze jedna sprawa, po czyszczeniu nastawnik ustawilem na znaki, auto odpalilo ale obroty ponizej nominalnych i prawie wcale nie reaguje na gaz, w ktora strone puknac w nastawnik tak zeby chociaz na regulacje dojechac?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Re: Problem z uszczelnieniem pompy

Post autor: Mamamuszi »

Uszczelniałem na zielone i jest OK.Może cieknie z innego miejsca a tam spływa [najniżej].Pukaj do szyby.
bArA
Świeżak
Świeżak

Racja, musze ja obejrzec dokladnie z kazdej strony, teraz jak jest sucha i wymyta to powinno byc widac, moze cieknie z tego po przeciwnej stronie, a pompa pod katem i splywa na ten zaworek. Dzisiaj to obejrze i dam znac.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Też wymieniałem te uszczelki a winną wycieku była ta duża co idzie pod rozdzielacz...
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Model: 525td
Rocznik: 1986
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Markiej »

Przy okazji sprawdź czy masz drożny powrót. Mi zawsze ciekło tam co tobie i okazało się ze śruba od powrotu ma zaklejone sitko i robiło ciśnienie w pompie. wy****bałem sitko i przestało ciec, ale za to na wysokich obrotach brakowało ropky. Zmieniłem całą śrubę i po problemie, tylko patrz jaka dziurka tam była.

Obrazek
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Z tego co wiem, to otwór w śrubie powrotnej jest kalibrowany i jak się wstawi zwykłą, to może nie być ciśnienia do wysterowania kąta wtrysku.
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
bArA
Świeżak
Świeżak

Markiej pisze:Przy okazji sprawdź czy masz drożny powrót. Mi zawsze ciekło tam co tobie i okazało się ze śruba od powrotu ma zaklejone sitko i robiło ciśnienie w pompie. wy****bałem sitko i przestało ciec, ale za to na wysokich obrotach brakowało ropky. Zmieniłem całą śrubę i po problemie, tylko patrz jaka dziurka tam była.

Obrazek
Gore mam sucha, wyciaglem pompe spowrotem, mam ja w imadle, to juz wymienie uszczelke po drugie stronie bo tam cos wydawalo sie mokro i chcialem ten duzy oring pod tlokorozdzielaczem wymienic, jak ja bede mial pionowo to nic mi chyba nie wypadnie jak bede tlokorozdzielacz odkrecal?

Pod przestawiaczem kata wtryskuzmieniam oringi i czy to sitko moge przedmuchac sprezonym powietrzem? Bo cale oblepione syfem.
Najgorsze ze mi sie sie te gwiazdki obrobily jedna od tlokorozdzielacza i druga od tego zaworu, macie na to jakis patent? Dospawac nakretki do srub? Przy spawaniu nic sie z nastawnikiem nie stanie(znaczy z magnesem i cewka)?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

Nie odkręcaj tłokorozdzielacza jeno zluzuj by wyjąć [przeciąć] oring.Potem w tej odległości zostawiasz ustrojstwo na dwu po przekątnej śrubach zakładasz oring,potem wkręcasz dwie a te luzujesz przekładasz oring i skręcasz.Ktoś to szczegółowo opisał na tym forum.

Można odwiercić łeb i po zdięciu elementu odkręcić pozostałość
bArA
Świeżak
Świeżak

nie rozciagnie mi sie ten oring jak go bede przez glowiczke przeciagal?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

Nie,tylko zwróć uwagę by się nie skręcał przy przeciąganiu
Awatar użytkownika
Markiej
Bywalec
Seria: E28
Model: 525td
Rocznik: 1986
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Markiej »

N2O pisze:Z tego co wiem, to otwór w śrubie powrotnej jest kalibrowany i jak się wstawi zwykłą, to może nie być ciśnienia do wysterowania kąta wtrysku.
:mrgreen:

no o to mi chodziło żeby założył taką samą "śrubę" jak była, z takim samym otworem :P :P :P
ODPOWIEDZ