Witam !
niedawno nabyłem betke e-39 Touring 1999 r i mam z nia małe problemy śmierdzi ropą jak cholera , jak ja odstawie po jezdzie to w garazu jest kałuza ropy na drugi dzień,jak odkreciłem osłone plastykowa to z wtrysku sterujacego widać było ze se tam ropka wylatuje,wiec pojechałem do jednego mechaniora i powiedział ze to na 100% weżyki przelewowe wymienił mi je ale jak sie okazało ze dalej leci pojechałem do 2 wymienil mi wtrysk ale używke zapłaciłem 550 zł z robocizną i k...wa dalej leci znacie moze jakiegos dobrego i zaufanego mechanika z poznania ktory ma pojecie o BmW bo juz mam dosyc tych szczurów kanałowych ktorzy szczelają sobie z diagnozą,jak pojechałem do 3 to mi powiedzial ze moze mi jeszcze z pompy leciec ale nie jest pewien na 100% bo by musiał zrobic janpierw wtrysk i umyc wszystko benzyną ekstrakcyjna i wtedy by wyszlo.Bunie sciagnełem z włoch i pare mankamentó takicj jak np. po podłączeniu zarówki od swiateł długich cały czas swieci nawet jak kluczyków nie ma w stacyjce rano cieżko pali jak cholera a jak odpali to siwo z tylu a podczas jazdy zapali mi sie kontrolka wydaje mi sie ze są to swiece bo to taka spirala poradzcie mi gdzie najlepiej sie z nią udac żeby ktos mądry to zdiagnozowal a i jeszcze 1 ile powinna srednio spalać bo z moich obliczen wyszlo ze 14,5 w mieście to możliwe ???? POMOCY
Śmierdzi ropą E-39 Touring
Moderator: Moderatorzy
-
NowicjuszE39Tou
- Świeżak

Śmierdzi ropą E-39 Touring
Wiele Serc,Jedno Bicie BMW
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
NowicjuszE39Tou, no to kolego ladnie Cie zalatwili .. za 550 zl to mozna juz na allegro za nowym wtryskiem sie rozgladac .. sa cos w cenach 600 -700 zl ... a ten stary chociaz Ci oddali ?? bo tam jedyne co trzeba bylo zrobic to go uszczelnic i by smigal jak nowy .... no ale na bledach sie czlowiek uczy .. a ciezko Ci wlasnie pali od lejacego wtrysku ... bo jak stygnie silnik to Ci sie paliwo cofa .... zaloz sobie na sprawdzenie zaworek zwrotny i zobaczysz ze jak reka odjal ...
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 7:42 pm ]
zapomnialem dodac ze co ten mechanik magik sie czepia do pompy skoro masz kaluze wokol wtryskow ... lepiej wiecej nie dawaj auta magikom bo jak tacy widza wlasnie TDS to od razu nawet bez podnoszenia maski diagnoza pada na pompe wtryskowa albo na glowice lub uszczelke ... tak juz jest
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 7:42 pm ]
zapomnialem dodac ze co ten mechanik magik sie czepia do pompy skoro masz kaluze wokol wtryskow ... lepiej wiecej nie dawaj auta magikom bo jak tacy widza wlasnie TDS to od razu nawet bez podnoszenia maski diagnoza pada na pompe wtryskowa albo na glowice lub uszczelke ... tak juz jest
-
NowicjuszE39Tou
- Świeżak

- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
NowicjuszE39Tou, mowisz ze wokol wtryskiwacza masz mokro .... wiec to musi wtryskiwacz lac .... a jak pompa cieknie to pompa jest wilgotna .... a uszczelnic mozna u kazdego dobrego pompiarza ktory przy kazji sprawdza dany wtryskiwacz ... mozna tez wyslac na allegro koles za 60 zl uszczelnia i daje gwarancje
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 7:57 pm ]
ahh i z pompa lepiej sie samemu nie bawic, zwlaszcza jezeli sie nie ma o tym pojecia
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 7:57 pm ]
ahh i z pompa lepiej sie samemu nie bawic, zwlaszcza jezeli sie nie ma o tym pojecia
Zdaj się na logikę, wtryski są wyżej niż pompa jeśli ropa znajduję się na wtryskach, to nie wiem jak Ci by musiało sikać tą ropą żeby doleciała ona do wtrysków, pewnie leje się z wtrysków i wszystko ścieka na pompe. Jeśli już by była to pompa to radzę poszukać kogoś kto naprawdę się na tym zna, czyli zdemontuje tą pompe, uszczelni, zamontuje, ustawi kont wtrysku i dawkę. Ja osobiście przerabiam uszczelnienie pompy i 2 razy była już uszczelniana w tym roku i nadal cieknie.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2008, 22:04 przez Gadzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze to zdejmi osłone plastikowa zapal betke i popatrz jak mocno sie pieni w koło tego wtrysku. Jak mocno to może byc przyczyna tej plamy jak delikatnie to napewno nie to jest przyczyna. Jak chcesz dobrego speca od tds-a to w Szamotułach jest. Chcesz to na meila podam ci jego adres. On też ustawi ci pompe.
W mojej bumce naprawial wtrysk sterujący bo mówił że jak wymienie na inny to bedzie przepuszczał.
Mój wtrys po naprawie wystarczylo wymienic podkladke i przesmarowac gwint tawotem i nie ciekni. A jeszcze trzeba odpowiednio mocno dokrecic.
W mojej bumce naprawial wtrysk sterujący bo mówił że jak wymienie na inny to bedzie przepuszczał.
Mój wtrys po naprawie wystarczylo wymienic podkladke i przesmarowac gwint tawotem i nie ciekni. A jeszcze trzeba odpowiednio mocno dokrecic.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 0:42 przez roza2384, łącznie zmieniany 2 razy.
-
NowicjuszE39Tou
- Świeżak

Super jak możesz to wyslij mi meilem waldek-sacha@wp.pl namiary tego szpeca.A powiedz mi z którego miejsca ci leciało bo u mnie wydaje mi sie ze jest to miejsce połączenia z tym kabelkiem bo wtrysk jest mokry od góry.Z góry dzieki za przydatne info Pozdrówka.
Wiele Serc,Jedno Bicie BMW
-
darek2640
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
[WYMODEROWANO]
Ostatnio zmieniony 06 lut 2009, 16:54 przez darek2640, łącznie zmieniany 2 razy.
NAPRAWA WTRYSKIWACZY STERUJĄCYCH
Jeżeli lubisz się bawić w zrób to sam to polecam ten link.Sam to przerabiałem i jest sucho.
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=206447&c=114&f=9
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=206447&c=114&f=9
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 21:34 przez jarro2000, łącznie zmieniany 1 raz.