[E36] 318TDS wolno się rozpędza, błędy po skanowaniu

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sylwester067
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[E36] 318TDS wolno się rozpędza, błędy po skanowaniu

Post autor: sylwester067 »

Witam Koledzy, sprawa dotyczy " BMW E36 318TDS Sedan rok 1995". Mianowicie od pewnego czasu, mimo, że nie jest to mocny silnik, bo 90 KM odczuwam brak mocy, tzn. Strasznie długo buja sie od dołu, jak już załączy sie turbina to jakoś idzie, ale zanim to się stanie to naprawdę ciężko. Kiedy dodaję gazu zanim włączy się turbina silnik nie zależnie czy dodam max gazu czy lekko, czy w połowie to reaguje tak samo bez zmian dopiero po czasie zaczyna przyśpieszać. Z obserwacji zauważyłem, że pompa wtryskowa się poci od lewej strony w okolicy zaślepki i częściowo ropa znajduje sie poniżej na łapie obudowy filtra oleju, kolejne co to widać jakby pompa łapała lewe powietrze, bo po ostrzejszej jeździe i zgaszeniu silnika w wężyku od pompy wtryskowej do filtra paliwa lecą bąbelki, co prawda nie wiele, ale mała banieczka zawsze się zrobi w wężyku przed filtrem. Skanowałem również komputer carsoftem 6.5 i pokazało mi następujące błędy:

1 - Mass - positioner
Advice: The warning signal flashes up in the instrument panel, The engine dose not operate at all or operates faulty!
Please check, whether after switch on of the ignition the mass - positioner is steered on for a 20 seconds.
In case of need check the feeder and the plug and socket connection to the mass - positioner resp. to the injection pump. Process anyway first of all other displayed faults.
It might be possible that electric of mechanical faults in the injection pump exist.
It might be possible that also the engine electronic (DDE control-unit) could be defective

54 - Boost pressure sensor
Advice: The engine loose efficiency!
Please check the connections and the joints on the boost - pressure sensor.
The boost - pressure could be defective

37 - Pedal value transmitter
Please check the feeder and the connections on the pedal value transmitter.
In case of need replace the sensor
Advice: It is most possible that the car can be driven only with a 1500 rpm.
Clamps the accelerator?

20 - Speed regulation
If there is no speed regulation in the car installed this fault can be ignored.
If a speed regulation exists please check the control lever on the steering - wheel to wards free travel.
There might be a short - circuit at the control lever, accordingly the control lever is defective!

Po ich skasowaniu i ponownym odczycie pokazały się również te same błędy.
Częściowo je potłumaczyłem, częściowo skorzystałem z google tlanslator i niestety jakaś spójna treść z tego nie wyszła

1 - Masa - pozycjoner
Wskazówka: miga aż w desce rozdzielczej sygnał ostrzegawczy, dawka silnik w ogóle nie działa lub działa uszkodzony!
Proszę sprawdzić, czy po włączeniu stacyjki masowej - na pozycjoner jest sterowany przez 20 sekund.
W razie potrzeby sprawdzić podajnik i wtyk i gniazdo połączenia do masy - pozycjonera wzgl. do pompy wtryskowej. W każdym razie proces najpierw pozostałych wyświetlanych wad.
Może się zdarzyć, że energia błędów mechanicznych w pompie wtryskowej istnieje.
To może być możliwe, że także elektroniczny silnika (moduł sterowania DDE) może być uszkodzona

Czujnik ciśnienia doładowania - 54
Wskazówka: Silnik luźne efektywności!
Proszę sprawdzić połączenia i przeguby na impuls - czujnik ciśnienia.
Impuls - ciśnienie może być uszkodzona

Przetwornik wartości Pedal - 37
Proszę sprawdzić podajnik i połączenia na nadajniku wartości pedał.
W przypadku trzeba wymienić czujnik
Wskazówka: Jest to najbardziej możliwe, że samochód może być napędzany tylko przy 1500 obrotów na minutę.
Dociska pedał gazu?

20 - Regulacja prędkości
Jeśli nie ma regulacji prędkości w samochodzie zainstalowany ten błąd można zignorować.
Jeśli regulacja prędkości istnieje proszę sprawdzić dźwignię sterowania - na oddziałach wolne koło w podróży.
Nie może być krótki - obwód na dźwigni sterującej, odpowiednio dźwignia sterowania jest uszkodzony!

Więc jeśli ktoś miał takie błędy bądź lepiej zna język angielski techniczny lub po prostu wie o co chodzi niech coś podpowie lub doradzi, wszelka pomoc mile widziana ;)
Osobiście zastanawiałem się nad pompą wtryskową, ale poza tym poceniem się nie ma żadnych problemów z odpalaniem, czy nadmiernym kopceniem, więc już sam nie wiem ;/
Teczka
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Śląskie

Re: [E36] 318TDS wolno się rozpędza, błędy po skanowaniu

Post autor: Teczka »

Sprawdź czy masz dobrze podłączony wężyk ciśnienia idący z dołu kolektora dolotowego do MAP sensora. Inna sprawa, że do prawie 2000 obr/min ten silnik nie jedzie...
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Re: [E36] 318TDS wolno się rozpędza, błędy po skanowaniu

Post autor: tdbezs »

zmień filtr paliwa zobacz czy nadal będą bąble