[E34] Baardzo ciężko odpala na zimno 524td .POMOCY

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

vader1913
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 524d/td
Rocznik: 1988
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Lubuskie

[E34] Baardzo ciężko odpala na zimno 524td .POMOCY

Post autor: vader1913 »

Witam.

Moja bunia to nie tds ale diesel to diesel ,więc jak ktoś ma wiedzieć co się dzieje to właśnie wy.Pisałem już na innym forum ale bez odpowiedzi.

Do soboty było jeszcze normalnie. Auto z rana paliło praktycznie na widok kluczyka. Niestety w niedziele zaczęło się coś dziać. Bunia kręci jak szalona (nowy aku), ale nie może zapalić. Kręci i kompletnie nic się nie dzieje. Dopiero po jakiejś godzinie walki (przy asekuracji prostownika) w końcu zapali. Pracuje wtedy normalnie i bezproblemowo zapala. Ale przy następnym zimnym starcie zabawa zaczyna się odnowa.
Pompa paliwa działa, wczoraj wymieniłem wszystkie świece (Grzeją), filtry są praktycznie nowe, bezpieczniki są całe, w czasie kręcenia praktycznie nie kopci, paliwo też się nie cofa (dałem zaworek zwrotny).Wydaje mi się ze to nie pompa wtryskowa bo jak już zaskoczy to wszystko jest ok.Wydaje się ,że to jakiś drobiazg ale takie najtrudniej zdiagnozować.

Może to jakaś typowa dolegliwość tego modelu, a wiadomo nie od dziś, że koledzy z forum wiedzą najlepiej. Dlatego liczę na waszą pomoc.
Z góry dziękuję za sugestie.
PaWeŁ
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Ile paliwa w baku? Zobacz, czy nie masz pęcherzyków powietrza w przewodzie paliwowym przed pompą wtryskową <wiem, napisałeś o zaworku, ale sprawdź to ponownie>
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
vader1913
Świeżak
Świeżak

teraz właśnie doszedłem do wniosku ze niemam paliwa na wtryskach.po odkreceniu zaworka odcinajacego na pompie polecialo paliwo ale na wtryskach jest sucho.Czy to moze byc pompa wtryskowa??
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Może masz gdzieś nieszczelność np cieknący wtryskiwacz i dlatego nie może przpepchnąć dużej ilości powietrza?
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
vader1913
Świeżak
Świeżak

Właśnie o to chodzi że wtryski nigdy mi nie lały a sucho mam we wszystkich przewodach do wtrysków. Zauważyłem tylko że po przekręceniu kluczyka zaworek odcinający na pompie wtryskowej powinien dostac napięcie by się otworzył ale po około 4 sekundach napięcie znika.Ale to by chyba nie spowodowało zapowietrzenia.
gr1981
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1991
Województwo: Łódzkie

Post autor: gr1981 »

Miałem to samo swojej 524. Ciężko paliła na zimnym. Po prostu padła pompka w baku.
ODPOWIEDZ