Bmw e36 2.5 TDS Problem z paliwem bądz pompą wtryskową

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Bmw e36 2.5 TDS Problem z paliwem bądz pompą wtryskową

Post autor: Riper111 »

Pisze do was ponieważ mam taki problem z moim autem zbliża się okres zimowy i z dnia na dzień coraz gorzej odpala kupiłem już to badziewie z allegro co cały czas załącza grzanie świec w tds bo bez tego to tragedia była nawet w sezonie po montażu tego turbo startu 2 razy grzania świec i było ok jak ciepły to wystarczyło raz zagrzać świece i odpalał możliwie od kilku dni jest już trochę chłodniej ok 2-3 stopni z rana i muszę rano grzać ze 3-4 razy te świece żeby opalił tzn zagrzeje tak 2 razy chwile zakręci silnikiem i znowu 2 razy zagrzeje i zakopci jak smok i odpali i nw co to robi ogólnie jak chwile postoi i go odpale to zakopci jak stary 6 litrowy diesel jest też problem z tym że do 2000obr silnik ma strasznie mało mocy tak jak by coś go zamulało ale już powyżej 2000obr idzie jak dziki 200km/h to dla niego chwila.

Nw czytałem różne wypowiedzi jedni piszą o zaworkach zwrotnych przed pompą wtryskową tuż za filtrem paliwa dodam że olej i wszystkie filtry niedawno też wymieniałem i nic to nie pomogło.

Niejedni piszą o tym ze trzeba zaślepić jakiś przelew z pompy wtryskowej czy na ostatnim wtryskiwaczu nw dokładnie o co się im rozchodzi ogólnie żadnego wycieku paliwa nie mam a świece żarowe nie są przepalone ponieważ już je sprawdzałem i grzeją wszystkie 6.

Pozdrawiam i proszę o jakąś pomoc lub chociaż o podsunięcie jakiegoś dobrego rozwiązania.
Łysybma
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1998

Re: Bmw e36 2.5 TDS Problem z paliwem bądz pompą wtryskową

Post autor: Łysybma »

A te świece masz połączone blaszka wszystkie czy masz osobno sprawdzane niekiedy działają ale za słabo grzeją
Bma.
Łysybma
Bywalec

Post autor: Łysybma »

Też może zasniedziala masa bądź plus koło aku . Robi wielka różnice
Bma.
Jachim181
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Jachim181 »

Słaba pompa wtryskowa regulacja zapłonu bądź za słabe ciśnienie w silniku to trzeba sprawdzić jeżeli nie ma żadnych wycieków . Przy porannym zapalaniu sprawdź czy przy kręceniu silnikiem widać jakiś dym z rury wydechowej bo z tego co piszesz może brakować kompresji w silniku
Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak

Powiem tak świece sprawdzałem po kolei wszystkie 6 i pod każda iskrzy przy dokładaniu plusa, wykręcać ich nie wykręcałem plus z aku odpada bo rozbierałem w aucie środek kiedyś i przeleciałem kabel od początku do końca klemy zmieniłem na nowe a mase z aku do ramy dałem nową grubszą niż oryginalna bo wyglądała na wykończoną plus do tego wymiana klemy minusowej akumulator sam w sobie nie jest idealny ale z dnia na dzień kręci wystarczająco szybko rozrusznikiem, rozrusznik regenerowałem to też nie problem słabego rozrusznika, co do pompy wtryskowej to nie jestem taki pewny ze jest super bo jak mówiłem do 2000tys/obr to auto nie żyje wgl jakby nawet nie miało 30KM powyżej 2000obr jest wszystko super turbo gwizda silnik ryczy naprawę piękny dźwięk ale z tego co widać po pompie to że na pewno nie była ona regenerowana ani robiona śrubka na głowiczce pompy jest jedna inna oryginalna, pompa paliwowa działa ponieważ jak zdejmę wąż zasilający do pompy to po włączeniu zapłonu paliwo leci elegancko nw co to może być ale rano jak zapala po kilkukrotnym nagrzewaniu świec żarowych to zakopci jak by przez dwa miechy nie był odpalany. Nw co to może być może faktycznie jakiś zaworek zwrotny trzeba gdzieś zamontować czy coś podobnego.
Jachim181
Bywalec
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Jachim181 »

Zaworek nie pomoże sprawdź ciśnienie na cylindrach na zimnym silniku jakie masz od tego bym zaczął .Bo zrozumiem że prąd do świec dochodzi po przekręceniu zapłonu ?
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Co do słabego dołu- dawka do korekcji. Zapalanie- 90% cofa się paliwo.
Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak

Gadałem z kolegą mechanikiem i jemu to wygląda na zbyt niskie ciśnienie pompy wtryskowej. Że podobno wtrysk zamiast wtryskiwać ropę to ją leje i przez to może być problem z odpalaniem tak samo z niskimi obrotami że jest słaby bo za dużo paliwa i nie przepala tego dlatego tak zamula. Spróbuje auto podłączyć pod komputer i ustawić pompę wtryskową. Opisze jak ustawienie wyglądać będzie na pompie oraz jakie ustawienia ja zostawię i czy będą efekty. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

To powodzenia z tym mechanikiem-bredzi.
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Pewnie,że bredzi. To są zwykłe wtryskiwacze,one otwierają się pod odpowiednim ciśnieniem,jeżeli są dobrze wyregulowane to zbyt niskie ciśnienie z pompy wtr.po prostu ich nie otworzy w ogóle.
Ustawienie pompy-dawka na kompie,a kąt najlepiej czujnikiem zegarowym (jeśli chce się to zrobić precyzyjnie).
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak

Dawka paliwa wynosila 13mg ustawilem dawke na 4mg auto jest zwawe juz od dolnych obrutow lecz czy zimne czy cieple nie chce odpalac bez plaka tzn jak cieply to tak po 6-7sec odpali ale zimny to trup krece rozrusznikiem a tu nic jak by paliwa nie bylo a z wydech kopci pluje tym paliwem jak by zaplonu nie bylo co zauwazylem ze jak przelacze zaplon na stacyjce i przrz jakies 10sec pali sie kontrolka od grzania swiec lecz kiedy sprawdzam w tym czasie kontrolka czy dochodzi zasilanie na przewody swiec zarowych to wgl nie podaje tam napiecia wgl nie grzeja swiece zarowe na kompie w programie delphi wyskakiwal blad ze czas grzania swiec -nieciagly a co do odpalania to nw jak z katem ustawienia pompy ile musi byc bo wydaje mi sie ze bylo 5stopni pochylenia i muwie zimnego egl nie odpalisz bez plaka a jak cieply to jak chwile pokrecisx to odpali zakopci i bd ruwno pracowal 780obr/m swiece zarowe w kazdym badz razie na zimnym ani cieplym nie grzeja a mam to gowno z allegro ze powinny grzac za kazdym razem fo przrkaznik dochodzi staly gruby plus i sygnal ze stacyjki po zalaczeniu zaplonu a nic innego nie wychodzi zaden plus gdzies dalej tylko te dwa plusy tam sa
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Jakbyś jeszcze używał znaków interpunkcyjnych-to byłoby łatwiej Cię zrozumieć.
Kostka z allegro=umierająca pompa wtryskowa.
Może padła Ci ta kostka i świece nie grzeją wcale. Spróbuj ją ominąć i/lub sprawdź przekaźnik od grzania świec.
Kąt wtrysku (wg.DIS) 2,51 st.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak

Dzieki dzisiaj wpadnie kolega z komputerem i zabaczymy jaki jest kat ustawienia pompy a co do swiec to przez ta kostke sie przepalil przejaznik grzania swiec na krotko grzeja jutro bedzie uzywany z allegro za 60dych zobacze czy zadziala
zelo1988
Bywalec
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: zelo1988 »

I jak kolego udalo sie zlokalizowac usterke ?
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Barman »

a ja to widze tak ze to wina"swiec zarowych lub sterownika" tds nie pali na zimnym 90% to swieczki , sam to przerabiałem..pod warunkiem ze nie cofa sie rropa.
zelo1988
Bywalec
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: zelo1988 »

Swieczki bym wykluczyl poniewaz walcze z tym samym problelem swieczki nowe i wydaje mi sie ze wlasnie sie cofa ropa wszystko sprawdzone zero wyciekow wtryski suche sterujacy wymieniony, filtr paliwa przewody przelewowe rowniez...komp pokazal uszkodzony czujnik temperatury plynu chlodniczego ale to raczej nie ma wplywu... Moze jakies rady jeszcze kolego?
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: AdamDMI »

Riper111 - nie montuj żadnych badziewi rozruchowych z allegro, ponieważ na dłuższa metę nic Ci to nie pomoże. Pytanie jaką wachę wlewasz do baku, w jakim stanie jest aku, pompa, kiedy był ostatnio wymieniany filtr paliwa, kiedy ostatnio były wymieniane świece, jakiego koloru jest rurka z filtra paliwa :) Jak ustawiony masz kąt wtrysku, jaka dawka jest ustawiona ? W jakim stanie są wtryski ?

Jeżeli nie jesteś w stanie sam tego zdiagnozować - polecam ( bez kryptoreklamy) Pompex Service w Gdyni - koło żwirowni, za Szperkiem kawałek, ''na tej prostej testowej'' :) mi osobiście pomogli tak, że auto pomimo mej jakże ciężkiej nogi lata o kropli ( tak jak powinno), a pali rano... - hmm, sam oceń, w mojej galerii na stronie 3 jest link - jak pali po prawie 2 tygodniowym postoju... zapraszam :D
BMW Diesel <3
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: AdamDMI »

a przy okazji mógłbyś wrzucić galerię swojej beemki :)
BMW Diesel <3
Awatar użytkownika
Riper111
Świeżak
Świeżak

Problem bezwarunkowy to spalony przekaźnik grzania świec używka z allegro za 60dych dawka startowa 13mg ustawiłem na 4mg i auto jest od razu żwawsze już niskich obrotów autko petarda a foty wrzucę szału nie robi ale autko ma to coś w sobie że skusiło mnie do tego co tam zobaczycie a kosztowało zaledwie 1700złotówek :p Tzw zabójca dla młodych kierowców
Awatar użytkownika
KapselK
Bywalec
Seria: E90-93
Model: 330d
Rocznik: 2006
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: KapselK »

Kolega kupił też e36 w dużym tadku za 1700 zł, nie wiem jak silnik, ale stan blacharsko lakierniczy to był dramat. No, ale nie oszukujmy się za 1700 zł czego się spodziewać. Jak pokarzesz fotki, będę miał porównanie. Tam progi były tak chamsko pospawane, że było normalnie widać wspawywane wstawki i ogólnie ruda w typowych miejscach dla e36.
E36 318 TDS 2014-2017
E91 330D 2017- ...
ODPOWIEDZ