zapalająca kontrolka od wtrysku

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

tigo1234
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: tigo1234 »

mam 318tds 1.7 po zdjęciu nogi z gazu zapala się kontrolka od wtrysku pomóżcie co to może być
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

nie wykluczone ze pada ci wtrysk sterujacy.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
tigo1234
Bywalec

czy może ktoś wie jaki jest koszt wtrysku sterującego do 318tds1.7
blackpit12
Świeżak
Świeżak

Post autor: blackpit12 »

Witam .
Sprawdź albo wymień filtr paliwa , od tego może warjować sterowanie wtryskiem .
darek2640
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994

Post autor: darek2640 »

Zdarza się że zapowietrzony filtr paliwa powoduje zaświecanie się kontrolki wtrysku.
NAPRAWA WTRYSKIWACZY STERUJĄCYCH
tigo1234
Bywalec

wymieniłem filtr paliwa ale i tak nic po krótkim czasie gdy nastały mrozy wszystko wróciło do swojej normy , gdy wtedy zapalała się ta kontrolka to zauważyłem ze auto głośniej pracuje

[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 3:14 pm ]
teraz jest wszystko ok ale ciekawi mnie jak długo
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

ja mam podobny problem i nie wiem co jest nie tak :/ autko chodzi sobie na jałowym i nagle zapala siekontrolka od wtrysku, obroty idą w góre tak do 2tys okolo po 2 sekundach kontrola gaśnie i wszystko wraca do normy, i tak cojakis czas... co to moze byc? czy powodem moze byc resztka paliwa w baku (mniej niz 4 litry) i jakies syfy zasysa poprostu ? czy to cos grubszego... ?? pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2009, 12:09 przez bes_pieczniq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

bes_pieczniq,by syfu zaciagnal, to musialbys jezdzic bez filtra paliwa. kiedys jak odkrecalem sobie wtrysk, to przez nieuwage z klucza sie posypala rdza w wlot paliwa. co dalem rady to wyczyscilem a co nie to zostalo, zlozylem jak bylo i odpalilem - normalnie zapalil a po chwili wlaczyla sie kontrolka, i slzchac bylo pukanie glosnie wlasnie od tego wtrysku, przegazowalem go do 2000-2500 na luzie na postoju i przestalo pukac i kontrolka w tym momencie tez zgasla. i do dzis jest ok ;-)
Obrazek
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

ale ja nie rozbieralem wtrysków... wlasciwie to nic ostatnio nie robilem... wyczyscilem sobie tylko plastiki na silniku i takie tam p******:P i spryskiwacze naprawialem... :/ tak nagle dzis to sie stalo... dojechalem do garazu, nie gasilem auta tylko wysiadlem sobie otworzyc brame a tu mi autko przygazowalo leciutko... :/ sobie pomyslalem ze mi sie zdawalo ale po chwili znow :/ wsiadlem do auta , poczekalem jakies 3 minuty i zauwazylem ze sie zapalila kontrolka i momentalnie obroty na 2000-2500 rpm, 3 saekundy i kontrolka zgasla... ale nic przy tym nie pukalo... wszystko chodzilo normalnie... a jakis problem jest z wykreceniem wtryku czy bez problemowa akcja? bo niewiem czy sie zabierac... zauwazylem ze przy pierwszym wtrysku od chlodnicy strony jest troszke czarno... niewiem czy olej czy co ale wydawalo mi sie ze to z korka wlewu oleju polecialo bo byla uszczelka troche niedomagająca...
darek2640
Bywalec

kontrolka zaświeca sie również od wody w paliwie dolać do paliwa odpowiedni środek
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

jaki srodek?
darek2640
Bywalec

np. denaturat (spritus) zmiesza się z wodą a spali razem z ropą
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

a jakbym zalał ropy do pełna powiedzmy ? czy z ropą sie nie zmiesza?
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1998

Post autor: clubGRANT »

"czy powodem moze byc resztka paliwa w baku (mniej niz 4 litry)"

Na pewno jak jeździsz na takim poziomie to może skraplać się woda,a wtedy wykryje ją i się zaświeci.
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

tylko ze problem u mnie jest inny... jakby sie ta kontrolka tylko zapalała a nie wplywalo by to odczuwalnie na prace silnika w danym momencie to bylo by wszystko ok, bo wiedzialbym ze to przez rope... ale jak sie zapala kontrolka to obroty idą do 2500obr i po 2 sekundach momentalnie spadają, po czym po jakis 10 sekundach sytuacja sie powtarza... dzieje sie tak tylko i wylącznie na biegu jałowym kiedy nie dotykam pedalu gazu... podczas jazdy nic takiego sie nie dzieje... a jak dodam gazu nawet tylko do 800-900obr.min to wtedy sie to nie dzieje... pomyslalem tez ze moze mam oroty za niskie ustawione bo mam troszke powyzej 500obr na biegu jałowym :/ moze mi ktos podpowiedziec na co mam zwrocic uwage zeby sprawdzic co jest przyczyną tego co sie dzieje? pozdrawiam!
piotr318tds
Świeżak
Świeżak

Post autor: piotr318tds »

Witam wszystkich
Posiadam bmw 318 tds , auto super , jestem fanem tej marki , wczesniej mialem e 30 , mam problem z tym dieslem a mianowicie : silnik pracuje prawidlowo itp ale do czasu, jezeli mam w zbiornikach okolo 30 litrow ropy wszystko gra , ale jesli wskazowka spadnie pod rezerwe i jest ok 17 - 20 litrow silnik podczas jazdy staje a po chwili zapala sie kontrolka od wtryskiwaczy ( efekt identyczny jak by skonczylo sie paliwo , byc mozedlatego kontrolka sie zapala). po dolaniu ropy z karnistra do 30 litrow i zaciagnioeciu ropy na wtryski auto odpala i jedzie dalej bez problemu. czy moze to byc pompa paliwowa? nie wiem jak ja sprawdzic , wiem ze jezeli odloncze waz od pompy ktory prowadzi do czujnika w drugim zbiorniku i wlonczeniu zaplonu pompa podaje rope ale nie ma tam jakiegos wielkiego cisnienia wypychanej ropy , przewody doprowadzajace rope nie sa zapchane , filtrpaliwa wymieniony , przewody szcelne nie ciekna . w zbiorniku z pompa znajduje sie taka " wanienka " w ktorej musi sie znalezc ten filterek od pomy paliwowej , moze ta wanienka jest gdzies zapchana i przy niskim poziomie paliwa nie dopuszacza ropy do pompy ? :sad: POMOZCIE
kaczmarczyk
Świeżak
Świeżak

Post autor: kaczmarczyk »

witam wszystkich. jestem tu nowy ale mam nadzieje ze mi pomozecie. mam 318tds i zaczal ciezko zapalac, ujade ok 1km zapala sie kontrolka wtrysku auto przestaje reagowac na pedal gazu. jesli jestem rozpedzony to zanim sie zatrzymam przechodzi mu i dalej ciagnie ale jak mam male obroty to zgasnie i musze dlugo krecic zeby znow zaskoczyl. pomozcie jesli mozecie. z gory wielkie dzieki. ps. podam nr gg 5741830 moze ktos mi pomoze
Ostatnio zmieniony 25 sie 2009, 23:53 przez kaczmarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek
ODPOWIEDZ