E39 tds nie pali po zmianie łańcuchów

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

RobertZ
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

E39 tds nie pali po zmianie łańcuchów

Post autor: RobertZ »

Witam.Jestem nowy,po przeszukaniu forum nie znalazłem podobnego tematu,dlatego opiszę mój przypadek i proszę o jakieś sugestie lub pomocne rady.Auto ma na liczniku 250000km. ile w rzeczywistości nie wiem.Użytkuję go około 10lat.Nigdy nie było problemów.Auto jeździło,zostało zgaszone i po ponownej próbie odpalenia silnik zaczął nierówno i głośniej pracować oraz kopcić na czarno.Zgasiłem i ciężko odpalił(objawy te same).Dowlokłem się do warsztatu i zgasiłem auto.Póżniej zapalił już tylko z użyciem plaka.Diagnoza mechanika ,rozbieramy do rozrządu.Po zdjęciu obudowy łańcucha okazało się,że rozrząd jest przestawiony o około 1 do 1,5 cm.Luźny był łańcuch na pompie wtryskowej,napinacz maksymalnie wysunięty,a płoza porysowana przez łańcuch.Zakupiłem nowe obydwa łańcuchy,wymieniłem napinacz na inny ,dobry,oraz płozę na prawie nową,przy okazji doszła nowa pompa wody,simering na wał,filtr oleju ,olej,pasek wielorowkowy i wszystkie rolki.Po złożeniu ,auto nie pali.Odpalił na plaka,chodzi nierówno jak przed wymianą łańcuchów,brak wolnych obrotów.Mechanik zdjął kolektor ssący,aby mieć dobry dostęp do pompy wtryskowej,poluzował śruby ją mocującą i w czasie pracy silnika próbował kręcić pompą w jedną i drugą stronę .Nie było żadnej poprawy w pracy silnika, cały czas brak wolnych obrotów i nierówna praca przy dodawaniu gazu.Jak się go trzyma na około1500 obrotów chodzi równo.Diagnoza mechanika ,pompa do roboty.Proszę o poradę speców od tds -ów.W auto już włożyłem ok.1000,- zł,a efektów nie ma.Czekam z niecierpliwością na Wasze porady.Może ktoś miał podobny przypadek i go rozwiązał.Z góry dziękuję.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Re: E39 tds nie pali po zmianie łańcuchów

Post autor: Mamamuszi »

Ciśnienie sprężania pomierzeć należy
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mare36ks »

Mamamuszi pisze:Ciśnienie sprężania pomierzeć należy
mistrz Yoda? :D
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Szukać innego mechanika.
RobertZ
Świeżak
Świeżak

Witam ponownie Forumowiczów.Z autem dalej nic nie wiadomo.Ciśnienie na tłokach dobre po około 25 atm.Auto ciężko zapala ale tylko z plaka,jak zapali to głośno pracuje oraz brak wolnych obrotów.Jak trzymam około 1000 obr.to pracuje równo ale bardzo głośno (odgłos stukania),jak zdejmę nogę z gazu to od razu gaśnie.Mechanik twierdzi że pompa do roboty.Ma zabrać się za jej wyjęcie w przyszłym tygodniu.Może jakieś podpowiedzi od fachowców.Mnie ręce opadają,Auto stoi trzeci miesiąc,a efektów zero.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Piszesz, że powodem usterki okazał się łańcuch, który "przeskoczył". Jak na mój gust, to wygląda na dalej źle ustawioną pompę.

Najprawdopodobniej nie trafiła na "stare miejsce"...
To są typowe objawy niewłaściwie ustawionego tzw. kąta wtrysku. Takie jest moje zdanie.

Kręcenie pompą w jedną, czy drugą stronę, raczej nic nie da. Za mały zakres regulacji.
Ja kręcąc pompą czy to w jedną, czy w drugą stronę do oporu, nie miałem problemu z odpaleniem silnika, bo pompa nie była przestawiona. Ustawiałem kąt wtrysku "na oko". Później w warsztacie mechanik dokonał znikomej korekty. :)

Wracając do Twojej pompy, to jak by nie było, ma swoje lata i km. Na pewno nie zaszkodziłby jej jakiś gruntowny remoncik... :wink:
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

J.w. - ustawienie rozrządu do poprawki. Masz te same objawy,co przed naprawą,a powodem naprawy był właśnie przestawiony rozrząd - więc wniosek prosty.
Co do pompy - rzadko padają tak,żeby z dnia na dzień nie móc już normalnie odpalić.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

Skoro ciśnienie na wszystkich c. jest równe,należy ostrożnie przyjąć iż,nie doszło do uszkodzeń mechanicznych,po przestawieniu faz rozrządu.Jeśli dalej stuka,to niestety,tłoki klepią po zaworach,chyba że w grę wchodzi spalanie stukowe.Należy te kwestię uściślić.Pompy nie ma co rozgrzebywać,jak powiedziano,nie siada z dnia na dzień,chyba że się pazury tam wsadziło.Prześledzić starannie zestrojenie faz i kąta wtrysku musowo wykonać trzeba.
Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

Moje zdanie jest dokladnie takie jak przedmowcow- nadal jest przestawiony kat wtrysku.
Wiem ze gdy w mojej byl zmieniany rozrzad to mechanik po 3 dniach wysilkow pojechal na nauki do ASO w Bielsku. Lata doswiadczenia i niby wszystko wiadomo a jednak......
Z tego co pamietam to objawy byly podobne.
Pompy wtryskowe w TDSach nie zdychaja od tak a przynajmniej nie slyszalem o takim przypadku. Umieranie jej jest procesem sukcesywnym i wlasciciel pojazdu jest informowany o tym fakcie przez dluzszy czas.
Podobno pompy VP44 stosowane w silnikach koncernu VW/Audi 2.5tdi V6 oraz konceru GM 2.0 DTI maja sklonnosci do naglej smierci ot tak z dwuch powodow: pierwyszy to elektronika pompy , drugi zatarty tloczek.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: N2O »

Auto ciężko odpala bo ciężko kręci czy kręci szybko a nie odpala?
To jest istotne.
Koło było zdejmowane z wałka pompy wtryskowej?
Łańcuch dony założony prawidłowo na znaki?
Pompa wtryskowa jest na tyle prostym wynalazkiem, że nie ma co się tam zepsuć.
Możliwe też że wałek rozrządu jest przestawiony o 180 stopni.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
RobertZ
Świeżak
Świeżak

Witam ponownie i dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Odpowiem po kolei :kolego Dino-chyba Masz rację,objawy są podobne,aczkolwiek teraz pracuje równiej ,ale bardzo klekocze i ciężej zapala.Kolego N2O-auto kręci szybko,ciężko zapala i tylko z plaka,brak wolnych obrotów.Czy było zdejmowane koło z pompy?Nie wiem.Dzwonię do mechanika ,ale nie odbiera.Jak tylko się dowiem czy ściągał koło to napiszę .Pozdrawiam. Już się dodzwoniłem.Mechanik potwierdził że zdejmował koło z pompy i wałka rozrządu,ale koło na pompie jest na stożku i na klinie więc zostało poprawnie założone,a na wałku rozrządu była blokada,więc teoretycznie jest wszystko dobrze.Proszę o porady.Pozdrawiam.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

RobertZ pisze:Witam ponownie i dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Odpowiem po kolei :kolego Dino-chyba Masz rację,objawy są podobne,aczkolwiek teraz pracuje równiej ,ale bardzo klekocze i ciężej zapala.Kolego N2O-auto kręci szybko,ciężko zapala i tylko z plaka,brak wolnych obrotów.Czy było zdejmowane koło z pompy?Nie wiem.Dzwonię do mechanika ,ale nie odbiera.Jak tylko się dowiem czy ściągał koło to napiszę .Pozdrawiam. Już się dodzwoniłem.Mechanik potwierdził że zdejmował koło z pompy i wałka rozrządu,ale koło na pompie jest na stożku i na klinie więc zostało poprawnie założone,a na wałku rozrządu była blokada,więc teoretycznie jest wszystko dobrze.Proszę o porady.Pozdrawiam.
A na wale korbowym blokada była?
Jeżeli rozrząd i kąt wtr. jest OK to po kolizji mogą być pouszkadzane zawory lub popychacze, jak tłucze.Ciśnienie 25 atm nie jest imponujące
N2O
Bywalec Wyjadacz

Moim zdaniem koło pompy wtryskowej jest przestawione o ząb.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

jaki jest ustawiony kąt wtrysku- dowiedz się tego i wymyślimy coś
RobertZ
Świeżak
Świeżak

Witam.Zgadałem się ze znajomym,który ma tester diagnostyczny Launch model chyba x431, nie zdążyłem zapytać.Podjechaliśmy do warsztatu i podłączył moje auto.Wyskoczyły następujace błędy :08 kontrola czasu zapłonu,05 igła-ruch czujnik,0A start-of-injection regulacja odchyłki.Proszę o interpretację błędów bo znajomy dopiero nabył tester i nie jest pewien o co dokładnie chodzi,jeszcze nie naprawiał Bmw.Pozdrawiam.
N2O
Bywalec Wyjadacz

Nieprawidłowy kąt wtrysku.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
RobertZ
Świeżak
Świeżak

Witam ponownie .Auto naprawione i jeździ,usterka zlokalizowana.W skrócie :mechanik ponownie zdjął pokrywę rozrządu i okazało się ,że koło zębate na pompie wtryskowej jest pęknięte i stąd zła praca silnika.Błąd i rutyna mechanika że naprawiając pierwszy raz nie zauważył usterki.Także po problemie silnik ładnie i równo pracuje.Mam jednak jeszcze jedno pytanie związane z katem wtrysku.Ponieważ jak wcześnie pisałem, mechanik niepotrzebnie kręcił pompą wtryskową,chciałem sprawdzić czy kąt wtrysku jest prawidłowy.I stąd moje pytanie .Czy poprzez INPĘ można sprawdzić jaki jest kąt wtrysku?Mam zamiar kupić program na własny użytek i stąd moje pytanie.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.Robert.
ODPOWIEDZ