cięzko odpala lub wcale

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Patron
Świeżak
Świeżak

cięzko odpala lub wcale

Post autor: Patron »

witam,
mam taki problem przy sedanie 318 tds 95 r. czy ciepły silnik czy zimny to cięzko odpala a nieraz to kręce kręce i akumulator pada, nawet jak jest ciepły silnik i często tez po nocy gdy zimny, czyli jednym słowem cały czas, układ paliwony cały szczelny i 0 powietrza
dodam iz wtryski spawdzone wszytko ok filty wymieniene świece też, zapłon ustawiony na 0,006 bo taki powinien być jesli sie nie myle. pompa paliwa wymieniona, juz niemam pojęcia co moze być. Co mi podopowiecie lub doradzicie??
Ostatnio zmieniony 02 gru 2008, 16:01 przez Patron, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzio19
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: bodzio19 »

moze swiece Ci padly?? mi padly 4 swiece i rano musiale troche pokrecic a jak zapalil to nierowno przez chwilke chodzil. i biala chmurka za mna delikatna byla;p po wymianie od dotyku zimny czy nawet po tygodniu stania:)
Obrazek
5h100
Świeżak
Świeżak

Post autor: 5h100 »

spróbuj z 3 razy podgrzać na świecach i zobacz czy zapali
Patron
Świeżak
Świeżak

swiece wymienione tak jak napisałem w poście. i podrzewanie nic nie daje to tez sprawdzałęm, nawet na cipłym silniku tez cięzko odpala i trzeba go męczyć dłuooo po całej nocy dzisiejszej po południu męczyłem ją 7 minut i ledwo chyciła
5h100
Świeżak
Świeżak

na allegro jest takie urządzenie wpiszt tam źle odpala bmw i ci wyskoczy. Przynajmniej ja tak miałem w 2.5 założyłem i na ciepłym czy zimnym odpala bez problemu. a prawdopodobnie problem leży po stronie głowiczki pompy wtryskowej koszt takiej wymiany to około 600-800 zł więc to urządzenie z allegro jest sposobem na ominięcie tego wydatku bo kosztuje koło 100
Patron
Świeżak
Świeżak

tak wiem ze takie cos jest,ale niema tej pewności ze to bedzie działać i ze akurat własnie to
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

to jest tylko oszukiwanie samego siebie, pompe i tak trzeba bedzie zrobic+ ten modul chyba zwieksza spalanie jak dobrze pamietam?
;>
Patron
Świeżak
Świeżak

powiem tyle jesli to cos da to tu napisze a jak nic to sie bedzie szukać dalej. wiem ze rozrusznik trzeba robic tez ale to inna bajka, a z pompą to najlepiej by było wymienic od kogoś i zobaczyc czy to ona i bedzie jasne lecz ja takiej osoby niemam zebym miał odkogo wymienić i sprawdzić
5h100
Świeżak
Świeżak

to tylko działa przy zapalaniu a po zapaleniu wyłącza sie więc niema większego spalania ma ten moduł już od trzech miesięcy i działa bez problemu więc mogę go polecić
Patron
Świeżak
Świeżak

ok wszystko jasne ale jak cos to zaglądajcie tutaj i sie okaze czy sie poprawiło czy nadal jest to samo. ok bo czuje ze bedzie to samo
antic
Świeżak
Świeżak

Post autor: antic »

Widzę, że nie jestem osamotniony z problemem odpalania 318tds. Jednak mam coś innego. Bo o ile kolega ma taki problem
Patron pisze:czy ciepły silnik czy zimny to cięzko odpala
to ja mam tylko ten problem na zimnym silniku. Świece sprawne, DDE prawidłowo nimi steruje. Silnik remontowany. Gdy już zapali, pracuje równo i nie traci mocy. Podobny problem opisywał nijaki mple w 2004 roku na innym forum - temat był "BMW 318 TDS - problem z odpalaniem na zimnym silniku".
Aha, podczas uruchamiania bardzo dymi na czarno. Może dostaje za dużo paliwa podczas uruchamiania gdy silnik jest zimny i go zalewa? Czy to możliwe, co o tym sądzicie?

Mam jeszcze jeden problem, nie mogę znaleźć nigdzie w sieci schematów instalacji elektrycznej do właśnie tego 318tds e36. Czy DDE steruje ilością podawanego paliwa (zwłaszcza w trakcie rozruchu) Jeśli tak to na jakim etapie - w jaki sposób się to dzieje?
DUCHU 77
Bywalec

Post autor: DUCHU 77 »

http://moto.allegro.pl/item509542609_zl ... _odss.html
ja kupiłem właśnie dokładnie ten i jestem zadowolony
JEDYNA SŁUSZNA MARKA BMW

ZOBACZ MOJĄ BYŁĄ BUNIE

http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
antic
Świeżak
Świeżak

Producent napisał zasadę działania:
Podłączenie urządzenia w samochodzie spowoduje zwiększenie dawki paliwa w chwili rozruchu oraz włączenie świec żarowych bez względu na temperaturę silnika.
Zanim kupię urządzenie, zastosuję zasadę, jeśli się potwierdzi, zakupię.

Czy ktoś jest w posiadaniu schematu instalacji elektrycznej 318tds? Nurtuje mnie kwestia, na co DDE ma wpływ. .
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, 21:32 przez antic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

antic, nie kupuj tego. raz, że to załącza grzanie świec na ciepłym silniku, dwa, że to nic nie naprawia tylko przedłuża agonię pompy.

Tematów nt ciężkiego odpalania na zimnym było wiele. Poszukaj o cieknących wtryskach, przelewach, pompach, przepalonych bezpiecznikach czy przekaźnikach od świec, uwalonych pompach w baku.
Informacji na ten temat jest pełno na tym forum, trzeba tylko ich poszukać.

//edit

a jeśli chodzi o mechanizm działania tego badziewia to tak jakbyś odpiął wtyczkę pod kolektorem (4 lub 5 w M51) - komputer pobiera sygnał że silnik jest zimny i grzeje świece oraz zwiększa dawkę paliwa
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, 22:20 przez Jawor, łącznie zmieniany 1 raz.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
antic
Świeżak
Świeżak

Jawor pisze:Poszukaj o cieknących wtryskach, przelewach, pompach, przepalonych bezpiecznikach czy przekaźnikach od świec, uwalonych pompach w baku.
:arrow: wtryski zostaną sprawdzone jutro
:arrow: o przelewach poszukam - aczkolwiek nie wiem w jakim aspekcie (paliwa w baku?)
:arrow: pompa po remoncie, parametry w normie
:arrow: bezpieczniki sprawdzone, przekaźnik od świec również, świece sprawne, prądy w normie
:arrow: pompa w baku działa, tłoczy paliwo pod ciśnieniem w normie - sprawdzone
a jeśli chodzi o mechanizm działania tego badziewia to tak jakbyś odpiął wtyczkę pod kolektorem (4 lub 5 w M51) - komputer pobiera sygnał że silnik jest zimny i grzeje świece oraz zwiększa dawkę paliwa
Czyli rozumiem, że komputer otrzymuje tylko informację z czujnika temperatury zamontowanego na bloku silnika i temperatura (jej wartość) jest jedyną podstawą ku temu, by zwiększać/zmniejszyć dawkę paliwa?
Z punktu widzenia automatyka powinien być jakiś inny czujnik (oprócz czujnika temperatury) który miarodajnie da informacje komputerowi, by ten zmniejszył lub zwiększył ilość paliwa. Chyba że komputer ma jakieś współczynniki, zaszyte w swojej pamięci, uzależnione od temperatury i jedynie steruje (na sztywno) a nie reguluje ilością paliwa w trakcie realizacji procedury rozruchu?

Jakie macie doświadczenia w tym obszarze?
Omenus
Świeżak
Świeżak

Post autor: Omenus »

Jawor pisze:antic,
w 318tds jest M41 i jest jakiś czujnik miedzy 3-4 w bloku silnika pod kolektorem
antic
Świeżak
Świeżak

Postudiowałem troszkę posty na tym forum, sporo wyjaśnił mi post napisany przez użytkownika waldek (ten post: http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?p=7980#7980 )
Z którego wynikać może, że mój problem odpalania na zimnym silniku bierze się stąd...
Dawka rozruchowa jest wygenerowana przez sterownik silnika (DDE), dzieje się to w zależności od temperatury silnika. DDE realizuje algorytmy obliczeniowe, które nie sądzę aby w wersji z 94 roku były nawet w najmniejszym stopniu adaptacyjne do zmieniających się pod wpływem zużywania mechanicznego elementów silnika, więc algorytmy zakładają iż elementy wytwarzające wysokie ciśnienie paliwa w pompie są w pełni sprawne (niezużyte i o tych samych parametrach, co nowe).
Jednakże z racji ich zużycia, okazuje się że ustawiona przez sterownik dawka jest w rzeczywistości nieprawidłowa by uruchomić silnik..

Oczywiście nieprawidłowa dawka paliwa rozumiana w sposób uogólniony, czyli niespełniająca norm zarówno objętościowych (ile? - być może w moim przypadku za dużo) jak i ciśnieniowych ale tylko w trakcie realizacji przez DDE procedury rozruchowej. Dlaczego tylko wtedy :?: , bo zdaniem kierowcy podczas pracy silnika jest OK (co oczywiście miarodajnym wskaźnikiem być nie może ale z drugiej strony kto zna lepiej swoje auto jak nie wieloletni właściciel?)

Cóż dywagacje niemalże naukowe.
Z punktu widzenia ekonomii, moim zdaniem, w tym przypadku, nie warto dokładać kasy, tylko wykorzystać pewnik że na ciepłym zawsze odpala i dorobić proste załączanie dłuższego grzania świecami "z palca" używać i poczekać, aż problem odpalania na ciepłym silniku dopadnie również ten egzemplarz. Wówczas wstawić nową pompę lub auto zezłomować. To na tyle z punktu widzenia ekonomii ;-)

Aha, sprawdzenie wtrysków (które miało zostać zrobione dzisiaj - jak napisałem w poprzednim poście) odwlecze się w czasie.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2008, 14:33 przez antic, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ